Eesti neljapaat - kerge tõmbe ja julge tundega

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti paarisaeruline neljapaat näitas eelsõidus korralikku minekut ning kindlustas endale koha poolfinaalis.
Eesti paarisaeruline neljapaat näitas eelsõidus korralikku minekut ning kindlustas endale koha poolfinaalis. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Enne Londoni olümpiat üsna ärevad ajad üle elanud Eesti paarisaerulise neljapaadi sõudjad said esimest korda Etoni sõudekanalil võisteldes kinnitust, et vahepealsed probleemid pole nende sõitu rikkunud.


Laupäevasest eelsõidust liikus neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä kindlalt kolmapäevasesse poolfinaali, lõpetades Venemaa järel teisena. Kogu jõudu ei pidanud mehed selleks mängu panema. 

 «Me ei hakanud meeleheitlikku lõppu tegema, polnud mõtet ülearu punnitada,» kommenteeris paadi eessõudja Taimsoo. «Hea meel oli näha, et ka küllaltki kerge tõmbega püsisime Venemaal kannul.»

Mäletatavasti kogunesid paar nädalat tagasi neljapaadi pea kohale tumedad pilved, kui kodustel sprindivõistlustel külmetanud Jämsäl diagnoositi seljapõletik ning valu ei lubanud tal pisut kauem kui nädala paati istuda. Londonisse jõudes kinnitas Jämsä, et on täiesti terve ja selg enam ei sega, ning seda näitas ka laupäevane eelsõit.

«Neljapäeva õhtul saime küllalt mõnusa tõmbe kätte, üritame seda nüüd hoida,» rääkis Taimsoo. «Kui tuul püsib samasugune, on see lihtne. Tehniline töö on paigas, nüüd on vaja litakas taha saada.»

Raja selgitas, et Eesti neljapaadile sobib paremini, kui on kerge allatuul. «Siis on koostööd parem jälgida, praktika on näidanud, et siis tuleb meil paremini välja. Aga kui tahad siin midagi saavutada, pead ikka iga ilmaga sõita oskama,» mõtiskles Raja.

Poolfinaali sõidab mullu sügisel olümpiamedalilootusega kokku pandud neljapaat 1. augustil. Arvestades, et medali eest on võimelised võitlema kuus kuni kaheksa paatkonda, tulevad poolfinaalid ilmselt äärmiselt tasavägised. Pärast tänast vahesõitu selgub, kellega Eesti neljapaat ühes sõidus sõuab. Finaali pääseb mõlema poolfinaali kolm paremat.

«Poolfinaali läheme ikka väga julge tundega, see on siin praegu kõige tähtsam sõit,» lausus Raja enesekindlalt. «Eelsõit näitas ära, mis seisus me praegu oleme. Otsest rahulolu ei tekitanud, aga samas andis teadmise, kuidas edasi võib minna. Oleme päris heas hoos ega murra väga pead, mida vastased teevad. Usun, et me läheme iga sõiduga üha paremaks.»

Lisaks Venemaale ja Eestile pääses esimesest eelsõidust otse finaali Prantsusmaa, teise sõidu parim oli tänavusel hooajal kõik kolm MK-etappi võitnud kahe aasta tagune maailmameister Horvaatia, poolfinaalikoha tagasid veel Poola ja eelmise aasta maailmameister ning Pekingi olümpiavõitja Austraalia.

Kolmanda sõidu parim oli sel hooajal võimsas hoos püsinud Saksamaa, edasi pääses ka kodupubliku ees võistlev Suurbritannia ja Ukraina.

Kahepaat tekitas elevust
Londonis olümpiadebüüdi teinud Eesti paarisaerulise kahepaadi sõudjad Geir Suursild ja Jüri-Mikk Udam ei jäänud märkamata ka välismaa ajakirjanikel, aga hoopis võistlusvälistel põhjustel.
Nimelt lähenes Eesti ajakirjanikele Norra Rahvusringhäälingus (NRK) töötav reporter, kes uuris, kas oleks võimalik 17-aastast Suursilda intervjueerida. «Minu nimi on ka Geir,» selgitas ta rõõmsameelselt.

Ja ühine eesnimi polnud sugugi mitte ainus põhjus, norralastele meeldis ka Eesti sõudja perekonnanimi – kui sellest üks u-täht ära võtta, tähendab see norra keeles hapendatud heeringat. Suursild suhtus norralaste tähelepanusse huumoriga ning selgitas NRK telekaamera ees, mida tema nimi eesti keeles tähendab.

Tänavu U18 EM-kulla võitnud eestlased pidid leppima 13. ehk viimase kohaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles