Kingsepad aitasid kettameestel olümpiaks valmistuda

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Kanter püsib enne olümpiastarti heas tujus.
Gerd Kanter püsib enne olümpiastarti heas tujus. Foto: Liis Treimann

Londoni olümpia kettaheitevõistluses võivad olulist rolli mängida atleetide jalanõud. Sugugi väike pole tõenäosus, et jõuproovi ajal sajab vihma ning heitering muutub väga libedaks.
 


Tiitlikaitsja Gerd Kanter ja mulluse MMi neljas mees Märt Israel on end võimalike üllatuste vastu hästi kindlustanud.
«Lasin kingsepal valmistada spetsiaalsed vihmase ilma jaoks mõeldud heitesussid,» rääkis Israel. Talle saadeti treeninglaagrisse proovimiseks pehme kummiseguse tallaga jalanõud. Kingsepp võttis neilt tallad alt ja paigaldas Israeli tavaliste heitesusside alla.

«Üldjuhul on heitesussi tald kõvemast ja libedamast materjalist, märjal pinnal on nendega raske tehniliselt head sooritust teha. Vihm ei tohiks enam segada – ketta saab nagunii enne heidet kuivaks nühkida, kuid nüüd on jalanõude kohta ka kindlus olemas.»

Kanteril on vihmasusse koguni kaks paari ja erinevalt Israelist kasutab ta erijalanõusid juba ammu. Pärast Helsingi EMi rääkis ta, et laseb kingsepal valmistada endale veel ühe paari spetsiaalseid jalanõusid, ja viis ka oma plaani ellu.

Kingsepa teenust tuleb aga kasutada sellepärast, et tootjad pole ise analoogsete susside valmistamisele mõelnud. Seejuures käib jutt siiski vaid taldade vahetusest ja selle mustri muutmisest. 

Heitering ja eelkõige selle pinna libedus või karedus on kiirema heitetehnikaga sportlaste jaoks väga oluline. Näiteks kaks suve tagasi Barcelonas toimunud EMil muudeti ringi pind sportlaste palvel karedamaks. Kanteri teada on Londoni olümpiastaadioni heitepaik omadustelt sarnane sellega, mis oli tema ja Israeli viimases treeninglaagris.

Oma viiendatel olümpiamängudel osalev Aleksander Tammert pole aga kaasmaalaste stiiliga kaasa läinud. Olenemata ilmast, heidab ta ikka samade jalanõudega. «Vihmasusse on vaja kiirema pöördega meestele. Minu heitetehnika eeldab aga rahulikku alustamist,» selgitas ta.
Sussidest olulisemaks peab ta hoopis heitevahendit ennast. Vanameister avaldas kahetsust, et ei saa võistluses kasutada oma lemmikketast.

Reeglite kohaselt koostavad võistluse korraldajad nende poolt tagatavatest heitevahenditest nimekirja. Kui mõni sportlane kasutab sellist marki ketast, mida nimekirjas pole, saab ta sinna oma vahendi lisada. Tammerti õnnetuseks on aga tema kettaga sama marki heitevahend juba korraldajate nimekirjas.

«Mul endal on vana ja hästi sissetöötanud ketas, sama, millega heitsin kunagi 70 meetrit. Kahjuks pole ma veel kunagi saanud seda kasutada mõnel rahvusvahelisel tiitlivõistlusel,» tõdes Tammert. «Võistlusele tuuakse alati sama marki uued kettad, aga need on libedamad ja tunduvad käes ebamugavamad.»

Tammerti sõnul on spetsialisti jaoks ketastel ja nende lennuomadustel väga suur vahe. See ei väljendu siis, kui heita 30 meetrit, küll aga saab oluliseks juba 60-meetrise heite korral. «Aga pole hullu, küll ma saan võistluses kasutada mõnda endale sobivat ketast,» lausus ta. 

Vihmasussidega või mitte, kuid täna Eesti aja järgi kell 12 alustavad Märt Israel ja Aleksander Tammert Londoni olümpia kettaheitevõistluse kvalifikatsiooni. Israel läheb heiteringi 13., Tammert viimase, 20. mehena. Soosikutest kuuluvad samasse seltskonda ka leedulane Virgilijus Alekna ja poolakas Pjotr Malachowski.

Gerd Kanter heidab teises grupis kohe esimesena. Medalipüüdlejatest on temaga ühes seltskonnas sakslane Robert Harting. Lõppvõistlusele pääsemiseks tuleb heita 65 meetrit või mahtuda 12 parema hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles