IAAF avalikustab pärast olümpiat viis idaeurooplast, kes patustasid Ateenas dopinguga

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivan Tihhoni kaheksa aasta tagune olümpial antud dopinguproov osutus positiivseks.
Ivan Tihhoni kaheksa aasta tagune olümpial antud dopinguproov osutus positiivseks. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline kergejõustikuliit IAAF kavatseb pärast Londoni olümpia lõppu avaldada viie sportlase nimed, kes tarvitasid kaheksa aasta eest Ateena olümpiamängudel dopingut. Tegemist on IAAFi teatel väljakualade esindajatega, kelle seas on ka medalivõitjaid, kirjutab The Independent.

Rahvusvahelise antidopinguagentuuri WADA nõudmisel on IAAF asunud uurima vanu proove, kuna uuenenud testimeetodid võimaldavad avastada varem nähtamatuks jäänud jälgi steroidide ja teiste saavutusvõimet parandavate ainete tarvitamisest. Hiljuti vaadati uuesti üle ka nelja aasta eest Pekingi olümpial võetud proovid ja leiti mitu veredopingu EPO tarvitamise juhtu. Nii jäi näiteks tagantjärgi kuldmedalist ilma 1500 meetri jooksu võitja Rashid Ramzi.

Üks hoiatav näide on juba olemas ka kaheksa aasta taguste patustajate kohta, kui Ateenas hõbeda võitnud vasaraheitja Ivan Tihhon pidi oma medali loovutama ja Londonis võistlemisest viimasel hetkel loobuma, kuna tema Ateena dopinguproovidest leiti keelatud ainete jälgi.

Ateena mängud onlid juba ilma uute proovidetagi vahelejääjate arvult rekordilised. Seal anti 26 positiivset proovi ning autasu pidi loovutama kuus medalisti, sealhulgas kaks olümpiavõitjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles