Korvpallikoondis loodab püssi paukuma saada

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reinar Hallik (palliga)
Reinar Hallik (palliga) Foto: Toomas Huik

Eesti rahvusmeeskond alustab kolmapäeval Euroopa meistrivõistluste valiksarjamänge kodus Slovakkia vastu.
 

Koondis pidas valiktsükli eel kaks kontrollturniiri, kui kodus võõrustati Nelja Rahvuse karikaturniiri raames USA üliõpilaskoondist, Ukrainat ja Gruusiat. Seejärel suunduti turniirile Gruusiasse, kus lisaks võõrustajatele osalesid ka Ukraina ja Valgevene. Kokku jäi eestlaste saagiks üks võit ja viis kaotust. Nüüd ootab kuu aja jooksul kümme EM-valikmängu.

Kodusele avavaatusele järgneb 18. augustil võõrsil toimuv matš Iisraeliga. Lisaks kohtutakse Montenegro, Islandi ning ülitugeva Serbiaga. Koondise peatreeneri Tiit Soku sõnul on koondise vaim võitluseks valmis. «Eks võtame üks mäng korraga, aga vorm peaks päev-päevalt paranema ja oleme võitluseks valmis,» rääkis Sokk. «Vaatan eelseisvatele mängudele positiivselt ja kui oma asjad ära teeme, võime kõigiga mängida.»

Rollid on paigas

Kontrollkohtumistes saadi küll vaid üks võit, ent mõlemal turniiril toimusid mängud järjestikustel päevadel, mistõttu koormus oli suurem kui EM-sarjas. «Gruusia turniiril ei olnud viskekindlus kõige parem, aga selle põhjus võib ka tihedas graafikus peituda. Loodan, et õigel ajal saame püssi paukuma ja visked lähevad. Seni pole me suutnud eelmise suve viskekindlust saavutada,» lisas peatreener.

«Põhiraskuse kandjad on selged ja peaks hästi hakkama saama,» rääkis Sokk. Samas loodab ta korralikke esitusi ka vahetusmeestelt. «Tugigrupp peab samuti taset hoidma, kuid hetkel on ka selles osas kõik korras. Eks mängime nende meestega, kes meil on.» Soku sõnul peaks tippvorm saabuma EM-tsükli ajal, sellega võib põhjendada ka kontrollturniiril näidatud kohati ebastabiilset mängu, kus toimusid mõneminutilised ärakukkumised, mistõttu mitu tasavägist matši kaotati. Lisaks kohati kehvale visketabavusele on mõlemal turniiril murekohaks olnud ka lauavõitlus. «Lauavõitluses oleneb palju ka vastasest ja siin pole ühte kindlat asja, mida muuta, aga eks püüame endast parima anda,» ütleb juhendaja.

Kodusel turniiril kerkisid koondise kohale murepilved, sest eelmisel suvel koondise eest häid esitusi teinud noorel mängumehel Rain Veidemanil tekkis põlve põletik ja Janar Talts vigastas hüppeliigest. Gruusiasse Veideman ei sõitnud, vaid treenis kodus eriprogrammi järgi. Hetkel on valu taandunud ja ta teeb treeningud kaasa. «Usun, et saan mängida. Eile (üleeile – toim) andis veidi tunda, aga üldiselt enam ei sega,» rääkis Veideman.

Visketäpsus määrab palju

Eelseisvaid matše ootab korvpallur põnevusega ja kinnitab, et vaim on kogu meeskonnal katsumuseks valmis. «Pole selliste vastastega varem mänginud, ootan valikturniiri suure elevusega, kedagi karta küll ei oska.» Sarnaselt peatreeneriga rõhutas ka Veideman visketabavuse olulisust. «Kui tahame nii tugevatele meeskondadele vastu saada, peame kodus väga hästi viskama, ega meil muud varianti pole, et neid võita,» rääkis ta.
Nelja Rahvuse karikaturniiril kerge hüppeliigese trauma saanud Janar Talts on samuti paranenud ja valmis meeskonda aitama.

Kvalifikatsiooniringis osaleb 31 riiki, kes on loositud viide viieliikmelisse ning ühte kuueliikmelisse alagruppi (siia kuulub ka Eesti). Iga alagrupi kaks tugevamat ning neli paremat kolmanda koha omanikku pääsevad EM-finaalturniirile. Kuuleliikmelises alagrupis arvestatakse parimate kolmanda koha meeskondade väljaselgitamisel 1.–5. koha meeskondade tulemusi. Võrdsuse huvides teiste alagruppidega kuuenda koha saanud meeskonnaga peetud mänge ei arvestata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles