Teekond Euroopasse algas võiduga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gregor Arbet (number 9) tabas Slovakkia vastu eksimatule kaugviskeid ning tõi Eestile kokku 14 punkti ja võttis 6 lauapalli.
Gregor Arbet (number 9) tabas Slovakkia vastu eksimatule kaugviskeid ning tõi Eestile kokku 14 punkti ja võttis 6 lauapalli. Foto: Andres Haabu

Eesti korvpalikoondis alustas EMi valikturniiri kodus vägeva võiduga Slovakkia üle.
 


Kiire mäng, avanenud võimaluste kasutamine, rohked pealtpanekud ja emotsioone lakke kruvivad kolmesed – nii võib võtta kokku Eesti korvpallikoondise avalöögi EMi valiksarjas. Joovastusest rõkkava publiku toel alistati Slovakkia 95:74.

«Alustuseks oli sellist emotsiooni kindlasti vaja, see annab väga palju juurde,» hindas Eesti koondise peatreener Tiit Sokk pika valiktsükli avalööki, ent lisas, et võit ei tulnud sugugi nii kergelt, kui numbrite põhjal võiks arvata.

«Saime küll kohe alguses hästi jooksma, kuid kergeid korve sellest ei tulnud. Vastane üllatas meid ka rollimuutustega, eelinfo põhjal arvestasime punktiviskajatena ühtede meestega, kuid seekord tegid skoori hoopis teised mehed. Meie jaoks ebameeldivalt palju tuli punkte korvi alt.»

Sellist tunnet, et Eesti võiks kohtumise kaotada, siiski ei tekkinud. «Itaallased» – Kristjan Kangur ja Janar Talts – tõmbasid käima ja eestlased vormistasid. Tähtsate mängudega harjunud mehed aitasid kaaslastel algusärevust maha suruda, kui aga pinged olid maandatud, hakkasid hullama ka Eesti oma klubides mängivad mehed. Gregor Arbeti kolmesed, Gert Dorbeku võitluslikkus – kõik see jättis hea mulje.

Eesti alustas hoogsalt
Vahepeal sattus võimsasse hoogu äsja Rumeenia meistriliiga klubi Cluj Napocaga lepingu sõlminud Reinar Hallik. Lühikese ajaga noppis ta ründelaua ja sopsas kaks kolmest ning ajas publiku sellega täiesti pöördesse. Vägeva seeria lõpetuseks tabas ta koos kolmanda veerandaja lõpusireeniga ka oma kolmanda kolmese!

Selleks hetkeks näitas tabloo Eesti eduseisu 75:60 ja vaatamata sellele, et koondise üks liidreid, 15 punkti kogunud Kristjan Kangur oli juba viie veaga pingile kukkunud, ei ennustanud miski, et eestlaste eduseis võiks enam käest sulada.

Eesti alustas kohtumist hoogsalt, minnes juhtima 14:7 ja võites esimese veerandaja 27:20.
Erilises hoos oli Janar Talts – tagamängijad sokutasid talle palli hästi kätte ja Eesti koondises tsentri rolli täitev mees surus need pealt korvi. Esimese kümne minutiga kogunes tema arvele juba 10 punkti. Kogu Eesti koondise mäng oli kiire ja tänapäevaselt trendikas.

«Tegemist oli meie jaoks ikka esimese mänguga ja seetõttu oli alguses natuke närvilisust. Seda näitasid ka vabavisked,» sõnas Talts. «Kokkuvõttes tegime normaalse mängu ja teisel poolajal suutsime eest ära ka rebida. Iga mees täitis auga oma kohta, asjad toimisid hästi ning koostöö kohta pole midagi halba öelda.»

Hea esimene poolaeg
Teisel veerandajal jätkasid eestlased samas rütmis. Üldist pilti ei muutnud seegi, kui platsil möllasid vahetusmehed. Näiteks kui Gregor Arbet puhkas, sai Kristo Saage väga hästi hakkama vastaste mängujuhi Anton Gaveli ohjeldamisega.

Esimese poolaja lõpuks kogus igapäevaselt Saksamaa parimas klubis Bambergis palliv mees küll üheksa punkti, kuid kardetud domineerimist polnud.

Tõsi, korraks jõudis Slovakkia viigini 40:40, ent ei enamat – treenerite õigeaegse mõtlemisaja viljana visati kaheksa punkti järjest ning poolajavileks näitas tabloo Eesti eduseisu 51:42. Tegemist oli väga märgilise skooriga, sest kes mäletab aega, mil Eesti koondis oleks tähtsas EM-mängus visanud esimese poolajaga üle poolesaja punkti…

Ainsa tõrvatilgana meepotis mõjus Eesti nadi lauavõitlus. Slovakkia meeskonnal, kelle rivistuses polnud ühtegi võimsat tsentrit, sai liiga palju ründelaua palle. Sama probleem oli Eesti koondist kummitanud juba kontrollkohtumiste ajal.

«Juba enne mängu rõhutasime, et kõik viis meest peavad lauas võitlema, ent ikkagi lasti vastastel kusagilt tulla… Vahepeal olid probleemiks ka pallikaotused,» loetles Sokk .

KORVPALL

Eesti – Slovakkia 95:74
•    Eesti: Talts 16+11 lp, Kangur 15, Arbet 14, Dorbek 11, Hallik 10, Vene 9, Tanel Sokk 8, Sten-Timmu Sokk 6+7 rs, Saage 4, Raadik 2.
•    Slovakkia: Vojtek 13, Nuber 12, Pandula 10, Gavel 9, Vido 7, Marko 7, Sykora 7, Mrvis 5, Moravek 2, Losonsky 2.
•    Eestil on A-alagrupis kirjas üks võit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles