Vueltal kukkunud rattaäss süüdistas konkurente õnnetuse põhjustamises

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alejandro Valverde.
Alejandro Valverde. Foto: SCANPIX

Hispaania velotuuri Vuelta eilsel etapil kukkunud ja liidrikoha kaotanud Alejandro Valverde oli pärast finišijoone ületamist maruvihane Sky meeskonna peale, kes kukkumise hetkel grupi ees tempot tegi.

Valverde leidis, et just Sky provotseeris 20 kilomeetrit enne lõppu toimunud kukkumise. Sky tõstis vahetult pärast kukkumist tempot ja ehkki hispaanlane asus liidreid taga ajama, ületas ta lõpujoone alles 39. kohal, kaotades soosikutele Chris Froome’ile ja Alberto Contadorile ligi minutiga ning loovutades punase liidrisärgi. «Sky moodustas rongi ja neil on täielik õigus seda teha. Ma ei ole pahane, et ma seetõttu esikoha kaotasin, küll aga leian, et nad käitusid lugupidamatult,» ütles ta.

Sky meeskond lausus enda vabanduseks, et nad ei näinud Valverdet kukkumas ja kindlasti ei olnud õnnetus tahtlikult põhjustatud. «Me ei kukutaks Valverdet iialgi meelega ja me ei soovinud talle sellist saatust,» lausus Sky spordidirektor Nicolas Portal. «Kuuldes, et ta oli kukkujate seas, käskisin oma sõitjatel jätkata, kuid mitte täistempoga.»

Ka uueks üldliidriks kerkinud Joaquim Rodriguez kinnitas, et tema meelest oli kukkumise näol tegu õnnetu juhusega. «Sellises olukorras käituvad kõik meeskonnad oma soovi järgi, ma ei kritiseeri kedagi,» ütles Katjuša rattur. «Esmalt tegime koos tiimiga ees tööd, aga kui Alejandro kukkumisest kuulsime, käskisin kaaslastel hoogu maha võtta.»

Hispaania ajaleht AS küsis kaheksa rattakuulsuse käest hinnangut Sky meeskonna käitumisele ning koguni seitse neist leidis, et kõik oli aus. Vaid 2006. aastal Tour de France’i võitnud Oscar Pereiro arvas, et Sky võinuks hoo maha võtta. «Pretsedent on loodud, sest kui Cadel Evansil tänavu tuuril kumm purunes, ootasid kõik teda järgi, sealhulgas Sky,» viitas Pererio intsidendile, kus pealtvaatajate poolt teele loobitud naelad palju ohvreid nõudsid.

Touril ja Vueltal etappe võitnud Roberto Laiseka oli aga teist meelt. «Miks nad peaksid peatuma? Selles polnud midagi ebasportlikku,» leidis ta. Kolmekordne Touri mägedesärgi võitja Julio Jimenez lausus sama. «Minu ajal oli normaalne kellegi kukkumise järel tavalise tempoga jätkata. Kui kukkusid, siis kukkusid. Ebaõnn,» lausus ta lakooniliselt.

Sky meeskonda kuuluv Juan Antonio Flecha, kes oli ka eile tempotegijate seas, meenutas aga mullust Touri, kus telemeeste auto talle ja Johnny Hoogerlandile otsa sõitis. «Meid ei oodanud tookord küll keegi järele. Kui Valverde kukkumine oleks olnud meie kiirenduse süü, oleksime muidugi pidanud aeglustama. Aga keegi ei käskinud meil peatuda. Võistluse jooksul juhtub palju kukkumisi – millal siis tuleks seisma jääda ja millal mitte? Mina ei kavatse küll komissariks hakata ega selle üle otsustada. See ei olnud esimene kord ega jää ka viimaseks,» oli Flecha kõigutamatu.

Vaata videot Valverde kukkumisest SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles