Edu võti on meeskonnavaim

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondislased on senistes valikmängudes näidanud murdumatut ühtekuuluvustunnet.
Eesti koondislased on senistes valikmängudes näidanud murdumatut ühtekuuluvustunnet. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa meistrivõistluste valikturniir on täpselt poole peal. Endise tipptreeneri Jaak Salumetsa sõnul on mängijate silmis taas kauaoodatud sära.
 


Eesti sai EM-valikturniiril oma kolmanda võidu, alistades 86:67 Islandi. Ees seisab kaks üliolulist kohtumist – neljapäeval võõrsil Slovakkiaga ja pühapäevane kodumäng Iisraeliga. Alagrupis hoitakse kolme võidu ja kahe kaotusega Montenegro järel teist kohta, ent Serbial ja Iisraelil on üks mäng vähem peetud.

Kunagine Eesti rahvusmeeskonna juhendaja Jaak Salumets näeb praeguse koondise edu võtmena head meeskonnavaimu ja sära mängijate silmis, mida ta on ammu oodanud.

«Üheski valiksarja mängus pole meil olnud suuri ärakukkumisi ja meeskonnavaim on väga tugev, mis omakorda loob eduks aluse,» räägib kogenud treener.

«Põhjus on lihtne: kaks meest mängivad Euroopa tippliigas Itaalias (Kristjan Kangur ja Janar Talts – toim) ja see annab ka meeskonna mängus tunda. Lisaks on Gregor Arbet, Tanel Sokk ja Gert Dorbek saanud tugevas Ühisliigas suure mängu hõngu tunda,» põhjendab ta. Tugevad mängud on Salumetsa sõnul pallurite professionaalsust tublisti suurendanud ja kõik see kajastub ka koondise tegemistes.

Agressiivne kaitse

Peatreener Tiit Sokk jäi kohtumises Islandiga eriti rahule kaitsemänguga. «Poisid mängisid nii, nagu kokku oli lepitud. Saime alguses ka paar kerget korvi ja alustasime hästi. Nende mäng on ainult kolmeste peale üles ehitatud, aga ega surve all pole kerge kaugelt viskele minna. Poisid olid kaitses tublid,» rääkis Sokk.

Ka Salumets on täheldanud edusamme kaitsemängus. «Seni on kaitses üsna agressiivselt mängitud ja see on edu toonud. Samas teevad Talts ja ka Kangur liiga palju kergekäeliselt vigu,» ütles Salumets.
Murekohana kummitavad koondist aga jätkuvalt probleemid lauavõitluses. «Lauavõitluses lasime islandlastel esimesel poolajal liiga kergelt ründelauda võtta, oma mängijaid tuleb paremini blokeerida,» ütles peatreener Sokk.

Kuigi Eesti võitis viimases kohtumises laua 49:33, sai Island ründelauast kätte 16 palli ehk pea sama palju kui võimsa eesliiniga Serbial, kes võttis Eesti vastu 19 ründelauda.

Allajäämist lauas peab suurimaks probleemiks ka Salumets. «Tippmeeskondades osalevad lauavõitluses kõik platsil­olevad mängijad, sest seal toimub pidev oma koha eest võitlemine. Meil kipub see tihti jääma vaid pikkade tööks,» rääkis Salumets. «Et lauavõitlust pikemate meeskondade vastu tasakaalus hoida, peavad kõik mehed selles aktiivselt osalema. Lisaks tuleb oma mängijaid hoolikamalt blokeerida, see on samuti taseme näitaja – tippliigades mängivate meeste jaoks on see harjumus, aga Eesti meistriliiga tasemel teevad seda tihti ainult eesliinimängijad.»

Ka kogenud treenerile on silma jäänud Siim-Sander Vene esilekerkimine koondises. «Vene on peatreeneri usalduse teeninud, võib-olla vajaks ta rohkem algkoosseisus alustamist, et veel enesekindlamalt tegutseda,» ütles Salumets.

Kohtumistes Serbiaga kuulus ääremängija algrivistusse, ent enamasti alustab tema asemel Gert Dorbek. «Dorbek suudab vahetusest edukamalt mängu sisse elada,» ütles Salumets. Viimases kohtumises suutis Vene vahetusest sekkudes 16 punkti tuua, lisaks oli ta üheksa lauapalliga Eesti parim lauavõitleja.

Põhimängijad on küll üsna suurt koormust kandnud, ent Salumetsa sõnul on koondislased paremas füüsilises vormis kui varasematel aastatel.

Füüsiline vorm

«Meeste füüsiline vorm tundub üsna hea olevat. Suvine füüsiline ettevalmistus on ülioluline, luues baasi kogu hooajaks, ja sellele tulebki väga palju tähelepanu pöörata,» rõhutas ta. «Ka on peatreeneril vahetuste näol tekkinud mõned lisakäigud, mis lubavad vajadusel ka taktikat veidi muuta.»

Et Island on ainus meeskond alagrupis, kelle keskmine pikkus Eesti omale alla jääb, said Eesti mängijad nende visete blokeerimisel särada – neid kogunes lõpus üheksa. Selles elemendis särasid ka lühemad mehed – Sten-Timmu Sokk, Gregor Arbet ja Janar Talts blokeerisid igaüks kaks viset, ühe «kulbi» said kirja Kristo Saage, Tanel Sokk ja Siim-Sander Vene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles