Kanteril üks sari võidetud, teine peaaegu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Kanter võidutses sel hooajal kõikidel Kuldliiga suvistel etappidel ja teenis peaauhinna 5000 eurot.
Gerd Kanter võidutses sel hooajal kõikidel Kuldliiga suvistel etappidel ja teenis peaauhinna 5000 eurot. Foto: Toomas Huik

Kuldliiga peaauhinna võitis kettaheitja Gerd Kanter, Marek Niit jooksis 300 m Eesti tipptulemuse.
 


Londoni olümpial pronksmedali võitnud Gerd Kanter heitis koduse Kuldliiga finaaletapil Kohilas tema kohta tagasihoidliku 63.35, ent sel oli ka arusaadav põhjus – tegemist oli kettaheitja kuuenda võistlusega kümne päeva jooksul.

«Turnee on olnud väga väsitav ja mul polnud lihtsalt rohkem midagi võtta, tundsin, et olen täiesti pehme,» tunnistas siiski kõik konkurendid seljatanud ja Kuldliiga peaauhinna 5000 eurot võitnud Kanter. «Muidugi tahtnuksin kodupubliku ees paremat tulemust näidata, aga nii hullu graafikut pole mul kunagi olnud.»

Kuldliiga 5000-eurose preemia võitmiseks oli vaja võita kõik suvise Kuldliiga etapid, üldvõidu nimel heitlesid Kanter ja kõrgushüppaja Anna Iljuštšenko, kes samuti Kohilas võidutses. Peaauhinna võitis Kanter, kes näitas IAAFi punktitabeli alusel tänavustel etappidel paremat tulemust kui Iljuštšenko.

Kanteri maikuus Tartus heidetud 65.22  ülelöömiseks pidanuks Iljuštšenko ületama vähemalt 1.96. Pärast 1.87 alistamisega esikoha tagamist lasi ta latile mõõta 1.95, aga seda ületada ei õnnestunud.
«Soojenduse ajal lasin 1.80 latile panna ja ajasin selle kaks korda maha, aga võistluste käigus sain õige tunnetuse kätte. 1.95 peal olid head katsed, lootustandvad,» arvas kannavalu kiuste võistelnud Iljuštšenko. «Kanteri püüdmine oli lootusetu!»

Kanteril on nüüd väike hingetõmbepaus, seejärel asub ta püüdma järjekordse sarja esikohta – järgmisena võistleb ta 7. septembril Brüsseli Teemantliiga etapil.

Eestlane on praegu üldarvestuses 11 punktiga liidrikohal ning eile tuli uudis, mis Kanterile võidu püüdmise pisut lihtsamaks teeb. Nimelt teatas Londoni olümpiavõitja Robert Harting, et lõpetab pühapäeval hooaja ja Brüsselis ei võistle. Kanteri lähim jälitaja on nüüd iraanlane Ehsan Hadadi, kellel on kogutud kuus punkti.

«Selles mõttes on kahju, et Harting ei võistle, sest Birminghamis oli juba näha, et ta on üsna läbi,» mõtiskles Kanter. «Värskemana saanuks juba seal talle hea lahingu anda. Olnuks hea võimalus panna hooajale ilus punkt ja lõpetada tema pikk võiduseeria, aga nüüd seda võimalust pole. Siiski oli minu põhieesmärk sel hooajal olümpia ja kõik muu, mis juurde tuleb, on boonus.»

Kuldliiga finaaletapil rõõmustas kettaheites poolehoidjaid ka Martin Kupper, kes sai isikliku rekordi 62.32ga teise koha. «Olen praegu selline noor sportlane, kes alles kõike proovib ja katsetab, aga sel hooajal panin meetoditega täppi,» rõõmustas ta. «Kogu hooaeg on läinud ülesmäge, viimane kuu on muudkui lubanud, kuid pärl jäi tulemata, nüüd õnneks tuli rahuldav tulemus. Pärl olnuks 63 meetrit või natuke peale.»

Meeste 300 meetris jooksis Marek Niit uueks Eesti tipp­ajaks 32,74. Harva joostava distantsi eelmine tippaeg 33,58 kuulus Martin Vihmanni nimele ja pärines aastast 2006. «Mitteametlikult olen kiiremini ka jooksnud,» sõnas Niit. «Peab rahul olema, lõpetasin hooaja ikkagi rekordiga. Põhialal 400 m oleks kehv aeg tulnud, aga 300 m ei pea hoogu maha võtma, saab lõpuni joosta.»

Niit avaldas, et oli pärast Eesti meistrivõistlusi pisut haige ning see on vormile oma jälje jätnud.
«Mul oli kolm-neli päeva kerge külmetus, kuigi ega ma ei kraadinud, tihti teen oma asja läbi haiguste,» tunnistas ta. «Natuke olen ikka veel tatine, aga see ongi mul juba rohkem nagu krooniline nohu, ükskord tuleb ilmselt operatsioonile minna.»

Septembri keskpaigani Eestisse jääva Niidu jaoks on juba 6. jaanuaril alanud hooaeg lõpuks läbi. «Natuke kahju on sellest hooajast, ikkagi olümpia-aasta, aga ei tulnud seda väga head tulemust,» tõdes ta. «Aga ma ei jäta jonni enne, kui olen ihaldatud ajad üle jooksnud.

Nüüd lähen Saaremaale puhkama, naudin sõpradega vananaistesuve, trenni väga ei tee, kui, siis kerge ujumine»

Kergejõustik
Kuldliiga Kohila etapp
Mehed: 300 m: 1. Marek Niit 32,74. 200 m tj: 1. Aarne Nirk 24,55. 1000 m: 1. Dmitri Nizelsky (Venemaa) 2.20,82, 2. Nikolai Vedehin 2.21,30. Kolmikhüpe: 1. Igor Sjunin 15.61. Teivashüpe: 1. Karlis Pujats (Läti) 5.11. Kuulitõuge: 1. Andrei Borodkin (Ukraina) 19.43, 2. Raigo Toompuu 18.12. Kettaheide: 1. Gerd Kanter 63.35, 2. Martin Kupper 62.32, 3. Aleksander Tammert 61.68. Odavise: 1. Ivan Zaitsev (Usbekistan) 76.85, 2. Tanel Laanmäe 75.43.
Naised: 300 m: 1. Patricia Hall (Jamaica) 37,11. Kolmikhüpe: 1. Irina Gumenjuk (Venemaa) 13.41, 2. Laura Maasik 12.06. Kõrgushüpe: 1. Anna Iljuštšenko 1.87. Teivashüpe: 1. Krista Obižajeva (Läti) 4.01. Kettaheide: 1. Anu Teesaar 49.34.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles