Kui võidame lauavõitluse, võidame ka mängu

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti korvpallikoondises keskmängija rolli täitev Janar Talts võttis eile rasketel hetkedel mitmel puhul rünnakute lõpetamise enda peale ning tegi seda ka resultatiivselt.
Eesti korvpallikoondises keskmängija rolli täitev Janar Talts võttis eile rasketel hetkedel mitmel puhul rünnakute lõpetamise enda peale ning tegi seda ka resultatiivselt. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti korvpallikoondis tõestas, et on jõudnud tasemele, kus endast pisut nõrgemate vastu suudetakse ka võõrsil võite korjata.

Eesti korvpallikoondise EM-valikturniiri üheks võtmesõnaks on lauavõitlus – need mängud, kus jäime selles elemendis suurelt alla, lõppesid kaotusega. Eile saadi aga Slovakkia vastu kätte kümme lauapalli rohkem ja ka lõpptulemus oli võidukas 84:70.

Lauakuningaks tõusis Janar Talts, kelle saagiks langes koguni 16 palli, lisaks tõi ta 15 punkti. «Pallid kukkusid mulle ise kätte, midagi erilist ei pidanud ma nende saamiseks tegema,» sõnas Talts tagasihoidlikult.

«Jalad olid tegelikult raskemad kui tavaliselt, kuid õnneks ei pidanud ma väga palju hüppama.» Eilse mängu üks peakangelane viibis platsil üle 33 minuti ja lõpus oli tema liigutustest näha ilmselget väsimust.

Peatreener Tiit Sokk märkis, et see oli juba kolmas kord, kui lauavõitlus võideti, ent samas ei maksa arvata, et meeskond on üleöö lauas väga tugevaks muutunud. «Järgmistel vastastel on korvi all hoopis tugevamad mehed,» märkis ta.

Lisaks lauavõitlusele oli Eesti vastasest üle sisuliselt igas elemendis, vaid ühte probleemi ei suudetud lõpuni lahendada. Probleemi nimi on Anton Gavel. Igapäevaselt Saksamaal palliv tagamees loopis Eesti korvi 35 punkti ehk täpselt pooled oma meeskonna silmadest. Lisaks kõigele saatis just Gaveli oma väljakupoolelt teele imekolmese, mis Slovakkia meeskonna viimase veerandaja alguseks käima tõmbas ja Eestile korraks ohtlikuks muutis.

Tänu sellele viskele vähenes Eesti edu viimase veerandaja alguseks kaheksapunktiliseks 61:53. Kolmene Michal Batkalt, veel üks korv ja vabavise ning korraga oli Eesti edu vaid kaks punkti. Pärast Tiit Soku võetud minutilist mõtlemisaega loksus aga kõik taas paika ja Eesti sai sisse turvalise edu.


«Üks mees oli seekord meist kõigist üle,» viitas Talts Gaveli viskekontserdile. «Dikteerisime küll mängu algusest peale, aga lõpuks oli ikkagi olukord, kus mäng tuli justkui kaks korda ära võtta.»
Peatreener Soku sõnul oli kolmanda veerandaja lõpuga visatud korv väga valus – selle asemel et ise pall sisse visata ja 13 punktiga juhtida, oli korraga eduseis vaid kaheksa silma.

«Vastane sai sellest hea hoo sisse ja tuli hurraaga järele. Meie enda mängijad võtsid samal ajal vastu valesid otsuseid,» selgitas ta eduseisu sulamise tagamaid. «Meie vastas polnud ju nõrk meeskond, samasuguse tagasitulekuga said nad hakkama Montenegro vastu. Vaatasime oma asjad üle ja pärast seda oli mäng jälle parem.»

Sokk lisas, et Slovakkia-suguse vastasega on selline mängukäigu muutus võimalik, kuid päris tippmeeskondade vastu ei pruugi see õnnestuda.

Ka peatreener viitas Gaveli võimsale soolole. Tallinnas õnnestus Gregor Arbetil ja Kristo Saagel ta neutraliseerida, kuid koduväljakul sai Slovakkia koondise liider kohe viskekindluse kätte ja tema pidurdamine käis eestlastele üle jõu. «Slovakkia meeskonna mäng on palju muutunud, Gaveli roll on tõusnud palju suuremaks,» märkis Sokk.   

Eesti dikteeris kohtumist algusest peale, võites esimese veerandaja 21:15. Vastast igas mänguelemendis ületanud Eesti edu suurenes teisel veerand­ajal veelgi ja vahepeal oldi ees juba 16 punktiga. Kuid siis teenis Kangur oma neljanda vea, mitu rünnakut järjest jooksid liiva ja Slovakkia tuli lähemale. Korraks vähenes vahe alla kümne punkti, kuid otsest ohtu polnud. Esimese poolaja lõpetas Siim-Sander Vene kolmene, seisuks 43:32. Kuni kolmanda veerandaja lõpus alanud mõõnani polnud Eesti võidus mingit kahtlust.

Eesti koondisel on EM-valiksarjas neli võitu ja kaks kaotust. Soku hinnangul on sellise tulemuseni jõudmisel oluline roll ka meeskonna heal sisekliimal. «Võitlusvaim ja kambatunne on väga head. Kui kellelgi lähebki midagi kehvasti, siis teised innustavad, et davai, läheme ja paneme ära. Allaandmist pole endale lubatud,» kiitis peatreener hoolealuseid.

Pühapäeval peab Eesti kodus ülitähtsa kohtumise Iisraeliga, keda võõrsil õnnestust lisaajal võita. Samas sai Iisrael ise jagu Serbiast. Finaalturniirile pääsu eest võitlemiseks vajatakse pühapäeval taas võitu.

KORVPALL
Slovakkia – Eesti 70:84
Slovakkia: Gavel 35, Pandula 11, Vojtek 7, Batka 6, Vido 4, Sykora 3, Mrvis 2, Nuber 2.
Eesti: Vene 16, Talts 15+16 lp, Dorbek 12, Kangur 10, Tanel Sokk 9, Arbet 8, Sten-Timmu Sokk 7, Saage 5, Hallik 2.
Tabeliseis: 1. Montenegro 5 võitu /0 kaotust,
2. Eesti 4/2, 3. Iisrael 3/2, 4. Serbia 3/2, 5. Island 1/4, 6. Slovakkia 0/6.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles