Tyler Hamilton: Armstrong jagas minuga veredopingut

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagised tiimikaaslased Tyler Hamilton (vasakul) ja Lance Armstrong süüdistavad nüüd teineteist dopingu tarvitamises.
Kunagised tiimikaaslased Tyler Hamilton (vasakul) ja Lance Armstrong süüdistavad nüüd teineteist dopingu tarvitamises. Foto: SCANPIX

Dopingutarvitamises süüdi mõistetud Lance Armstrongi meeskonnakaaslane Tyler Hamilton avaldas oma värskes raamatus, et nende tiimis käis dopingutarvitamine Armstrongi teadmisel ja kohati ka eestvedamisel.

Hamiltoni sõnul andis Armstrong talle enne 1999. aasta Tour de France’i keelatud verevedeldajat ja järgmisel aastal tehti mõlemale tuuri ajal samuti keelatud verevahetust. Armstrong ja Hamilton sõitsid US Postali tiimis koos aastatel 1998-2001.

Armstrong eitab jätkuvalt dopingukasutamist, kuid otsustas eelmisel nädalal loobuda võitlusest USA antidopinguagentuuri USADA vastu. Selle järel nulliti ameeriklase 14 viimase hooaja tulemused, sealhulgas seitse Tour de France’i võitu.

Oma raamatus «Salajane võidusõit: Tour de France’i, dopingu, varjamise ja iga hinna eest võidule pürgimise peidetud maailmas», mis ilmub 5. septembril, kordab Hamilton suuresti sama juttu, mida rääkis 2011. aastal USA telesaatele «60 minutit» antud intervjuus, ent läheb oluliselt enam detailidesse, kirjeldades näiteks, kuidas Armstrong hoidis dopingut oma kodus külmkapis, vahendab AP.

Hamilton kirjeldab, kuidas ta külastas 1999. aasta tuuri järel Armstrongi Nice’is asunud elamist ja küsis EPOt. Armstrong osutas seepeale külmkapile. Meenutuste kohaselt oli Hamilton üllatunud, et kaaslane dopingu hoidmisse nii vabalt suhtub. Samuti olevat tolle aasta tuuril meeskonna järel sõitnud mootorratas termosega, mis oli EPOt täis. Seda jagati pärast etappide finišit ratturitele meeskonna bussis.

«Lance töötas süsteemi välja… Lance ise oligi süsteem,» kirjutab Hamilton. Tema sõnul innustasid tiimi liidrid, arstid ja juhid sõitjad dopingut manustama ning jälgisid, et seda õigesti tehtaks. Saavutusvõimet parandavaid aineid jagati ratturitele valgetes einekottides.

Samuti kirjeldab Hamilton, kuidas ta lamas 2000. aasta tuuri ajal tiimijuhi Johan Bruyneeli valvsa pilgu all Armstrongiga kõrvuti laual ning neile tehti vereülekannet. See juhtus vahetult enne tuuri ühte raskemat ja kuulsamat Ventoux’ mäe otsa viivat etappi.

Armstrongi pool ei ole väiteid seni kommenteerinud. Varem on Armstrong nimetanud Hamiltoni dopinguga patustajaks, kes üritab vaid oma nahka päästa. USADA teatel on Hamilton üks paljudest inimestest, kes on valmis Armstrongi vastu tunnistada. Enamikku ülejäänud nimedest ei taha USADA nimetada, kartes, et Armstrong võib tunnistajaid mõjutama hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles