Londoni paraolümpial esimese eestlasena startinud Ploomipuu: rahvast oli palju ja kisa oli kõva

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kardo Ploomipuu
Kardo Ploomipuu Foto: SCANPIX

Eile oli Londoni paraolümpiamängudel võistlustules esimene eestlane, kui Kardo Ploomipuu  osales 50 meetri vabaltujumises. Ploomipuu lõpetas võistluse 18. kohaga ning ise oma ujumisega rahule ei jäänud, sest ka isiklik rekord jäi kaugele.


«Hommikul ärgates oli enesetunne väga hea ning ka soojendusujumine läks väga hästi,» rääkis ujuja. «Enne võistlust tuli aga närv sisse – pealtvaatajaid oli väga palju ja rahva kisa oli suur. See on ikka üks vägev võistlus siin.»

Eestlane jäi ajaga 26,50 oma eelujumises viimaseks ning kokkuvõttes jäi tema selja taha kaks konkurenti. «Stardis jäin natukene magama. Ei jäänud oma ujumisega rahule,» selgitas Ploomipuu, kes 2009. aastal ujus sama distantsi 25,99ga, kuid siis olid ka «imetrikood» lubatud.
«Eraldi ma selleks distantsiks väga palju ei harjutanud, pigem oli see lahtiujumiseks ja olümpiabasseiniga harjumiseks.»

Ploomipuu peaala seisab ees 4. septembril, kui ta võistleb 100 meetri seliliujumises. Sellel distantsil võitis 24-aastane ujuja nelja aasta eest Pekingis pronksmedali. Ka sellel korral on eesmärk poodiumile tõusta.

«Kokku võistlevad medali eest viis meest,» rääkis ujuja, kes maailma hooaja edetabelis hoiab 4. kohta. Pikalt oli Ploomipuu tabelis kolmas, kuid viimasel hetkel tõsteti üks Ameerikast pärit ujuja tagasi Ploomipuu klassi S10, mis on kõige väiksema puudega klass. «Sportlasi on siin vaja testida, et kõik ikka õiges klassis oleks. Minu arvates teevad korraldajad head tööd,» selgitas ta.

Paraolümpia eel kutsuti kokku 300 sportlast lisatestidele, et teha kindlaks, mis klassis nad osalema peavad.

Enne põhidistantsi on Ploomipuul kavas kergemad treeningud, kus lihvitakse veel starti, pöördeid ja kiirendust. «Suurem töö on juba tehtud. Ettevalmistus on sujunud hästi ning tagasilööke pole olnud,» on sportlane lootusrikas.

Kõige suuremad konkurendid saavad Ploomipuu arvates olema Kanada ujuja, kes võitis 200 meetri kompleksujumises uue maailmarekordiga kuldmedali, ning Brasiilia konkurent. S9 klassist S10sse tõstetud USA sportlane on küll tiitlikaitsja, kuid viimastel aastatel on tal olnud palju operatsioone ning seekord Ploomipuu teda päris kullasoosikuks ei pea.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles