Hõbedaga leppima pidanud Pistorius süüdistab vastast sohitegemises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldmedali võitis brasiillane Alan Oliveira (paremal), Oscar Pistorius pidi leppima hõbedaga.
Kuldmedali võitis brasiillane Alan Oliveira (paremal), Oscar Pistorius pidi leppima hõbedaga. Foto: SCANPIX

Maailmarekordiomanik Oscar Pistorius pidi Londoni paraolümpial 200 m jooksus leppima hõbemedaliga ning süüdistas pärast finaaljooksu kuldmedali võitnud brasiillast Alan Oliveirat sohitegemises.

Pistorius, kes on läbi aegade esimene kergejõustiklane, kes võistelnud nii paraolümpial kui olümpiamängudel, teatas, et Oliveira süsinikkiust proteesid ei vastanud reeglitele, kuna need olid liiga pikad, vahendab BBC.

20-aastane Oliveira pani oma paremuse maksma viimasel 20 meetril, võites ajaga 21,45, Pistorius jäi 21,52ga teiseks.

«See polnud aus võistlus,» ütles nördinud Pistorius intervjuus Channel 4-le. «Alan on hea jooksja, kuid mul pole võimalik tema sammupikkusega võistelda. Rahvusvaheline Paraolümpiakomitee (IPC) on paika pannud kindlad reeglid, kuid Alani proteesid olid 10 sentimeetrit pikemad, kui oleks tohtinud.»

«Olen püüdnud sellest IPC-le rääkida, aga nad ei taha kuulata, mu jutt läheks nagu kurtidele kõrvadele,» jätkas Pistorius. «Taaskord, ma ei taha Alani jooksu kritiseerida, kuid tema jalad on uskumatult pikad ja see on lihtsalt ebareaalne, kuidas ta jooksis. Kui vaatate jooksu kordust, näete isegi, et see oli naeruväärne, kuidas ta vahe kinni jooksis.»

IPC teatel vastasid aga kõikide jooksjate proteesid reeglitele. «Proteeside pikkus on kindlate valemite järgi paika pandud, kõikide osalejate proteeside pikkust mõõdeti vahetult enne võistlust ning kõik olid määrustepärased,» teatas IPC kõneisik.

Pistorius aga väitis, et kuigi proteese tuleks enne võistlust mõõta, tehakse seda üsna harva.

Oliveira oli süüdistustest nördinud. «Minu proteesid on lubatud pikkusega, neid mõõdeti enne võistlust,» kinnitas ta. «Kui ma juba rajale tulen, tähendab see, et kõik on heakskiidetud ja ma usun, et Pistorius teab seda.»

Küsimusele, kas ta vahetas pärast poolfinaali proteese, vastas Oliveira: «Ei. Olen neid juba kuu aega kasutanud ja need vastavad IPC reeglitele.»

Vaata videot kõnealusest jooksust.

Pistorius võistleb paraolümpial veel ka 100 m, 400 m ja 4 x 100 m jooksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles