Võiduhirm, väsimus, jõu puudumine

Peep Pahv
, Sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti korvpallikoondise peatreener Tiit Sokk jagas hoolealustele küll juhiseid, kuid väljakul suutsid Iisraeli mängijad eestlased selgelt üle mängida.
Eesti korvpallikoondise peatreener Tiit Sokk jagas hoolealustele küll juhiseid, kuid väljakul suutsid Iisraeli mängijad eestlased selgelt üle mängida. Foto: Peeter Langovits

Korvpallikoondis sai pühapäeval kodus Iisraelilt valusalt lüüa, ent Eesti treenerid hindavad meeskonna senist mängu heaks.
 


«Eesti spordi suurim hirm on võiduhirm,» lausus Eesti naiste korvpallikoondise peatreener Jaanus Levkoi, analüüsides meeste koondise pühapäevast suurt kaotust Iisraelile. Seejuures rõhutas kogenud treener, et ei ütle seda vähimagi irooniaga. «Vastas olid mehed, kes harjunud sellisel tasemel tähtsates kohtumistes osalema. Tulin varakult saali ja jälgisin Iisraeli meeskonna mänguks valmistumist – nende keskendunud olekust oli näha, et nad tulid seda mängu võitma.»

Mängijate kooliraha maksmisest rääkis pärast kaotust ka peatreener Tiit Sokk. Samas on suur osa Eesti koondise põhimeestest saanud ka koduklubides häid mänge eurosarjades ja kohalikes liigades, paljudel on seljataga juba pikk koondisekarjäär. «Mäng Iisraeliga näitas siiski ära selge tasemevahe, kuid selle põhjal ei saa teha üldistusi terve valiksarja kohta,» leidis Tartus omanimelist korvpallikooli pidav Aivo Erkmaa. «Treeneritel on probleemid teada ja nüüd tuleb neil leida uusi lahendusi.»

Pühapäeva õhtul Rocca al Mare suurhallis peetud kohtumisel võimendas Eesti koondise tegevuse viletsat muljet kesine visketabavus. Mängu jooksul saadeti korvi poole teele 61 viset, neist rõnga läbis vaid 16. Kolmese joone tagant tehti koguni 31 pealeviset, kuid nende tabavus oli viletsast viletsam – 16,1 protsenti. Pärast mängu tunnistasid mitmed korvpallifännid, et on oma lemmikute tegutsemises pettunud.

Läbipõlemine

Postimehe palvel Eesti koondise mängu analüüsinud treenerid rõhutasid samas, et mitte kuidagi ei saa öelda, nagu poleks eestlased pingutanud, kuid ilmselgelt oli näha läbipõlemist. «Kui kogu rahvas hümni laulis, käisid endalgi judinad üle kere,» viitas Levkoi juba enne mängu algust emotsioonid lakke löönud hetkele. Ilmselt lõi see nii mõnegi mehe käed ja jalad värisema.

Karjääri jooksul palju suuri mänge pidanud ja nüüd Kalev/Cramo peatreeneri ametit pidav Aivar Kuusmaa ei uskunud, et näiteks Kristjan Kanguri sugusel mehel peaks täismaja publikut panema käed värisema: «Pigem on küsimus väsimuses. Tundub, et kolmemänguline välisturnee võttis mehed päris läbi.»

«Visete tabavus on paljuski enesekindluse küsimus, kuid samas mängis rolli ka füüsiline seisund. Iisraeli pakutud mängutempo oli väga kõrge ja tekitas Eesti koondisele erinevaid probleeme,» selgitas Erkmaa. «Iisrael ületas meid seekord igas mänguelemendis – Eesti rünnak lagunes ja pall püsis liiga kaua mängujuhi käes.»

Peatreener Sokk usaldas tähtsas heitluses peamiselt seitset meest, kes on kogu valiksarja jooksul teeninud enim mänguminuteid. Truuks jäi ta oma valikule ka siis, kui oli näha, et meeskonna mäng ei laabu. Levkoi arvates oleks tulnud rohkem riskeerida.

«Kui Timmu sai oma vead täis ja mäng ei õnnestunud, oleks võinud Saaget rohkem proovida,» mõtiskles Levkoi. Sama meelt oli ka Erkmaa, kelle sõnul on Saage ja Reinar Hallik sellised mehed, kes võivad mingil hetkel hullu panna ja sellega mängu murrangu tuua.

Salumets seevastu leidis, et esimesel poolajal antud minutite jooksul ei teinud Saage ja Hallik midagi märkimisväärset, pigem olid need vahetused negatiivsed. «Nendel meestel on tõsiste mängude kogemus eriti väike,» leidis Salumets sellele ka seletuse. «Tegelikult ei tahaks ma treenerite töösse sekkuda – nemad on mängu ajal kõrgepinge all, meie saame aga platsi nurgas asju rahulikult arutada. Mängus tehtud otsused olid nende omad ja kõik.»

Paarkümmend aastat tagasi Kalevi Nõukogude Liidu meistriks tüürinud ja Eesti koondisega EMil 6. koha saanud Salumetsal oli siiski ka meeskonna mängujoonise kohta oluline tähelepanek.

«Pall liikus liiga vähe korvi alla, kui aga sinna läks, siis tuli kohe ka teravus ning punktid,» meenutas ta. «Samas kuritarvitati kolmepunktiviskeid, kuid tegelikult pole meie koondises ühtegi head kaugviskajat. Igal mängijal võib olla oma hea päev, kuid pole meest, kes oleks stabiilselt hea. Kui teed eemalt 31 viset ja tabad neist vaid viis, on see kurjast.»

Salumets meenutas, kuidas Eesti suutis võõrsil Iisraeli alistada – toona saadi palju punkte tänu individuaalsele tegutsemisele, kuid kodumängus unustati see element sootuks. «Viskekohtade leidmiseks tehti väga palju rasket tööd, kuid vastane suutis meie mängu ära lõhkuda,» arutles ta.

Detailid otsustavad

Kuna Eesti mängijad ei suutnud kaugelt tabada, võis Iis­rael julgemalt korvi alla kokku tõmmata. Ka Erkmaa märkis, et pall liikus pikkade kätte liiga harva, ent nägi siin ka korvialuste meeste enda süüd. «Janar Talts oli aktiivsem ja küsis rohkem palli alla, Kristjan Kangur mängis enamasti korvist eemal. Teisel poolajal oli Eesti mäng juba lagunenud,» resümeeris Erkmaa.

Koondise kapten Kristjan Kangur teenis selle valiksarja kohta tavapäraselt viis viga ja tema panuseks jäi vaid viis punkti. Salumetsa arvates peitub tema vähese resultatiivsuse võti muutunud mängustiilis. «Kangur mängib korvist põhjendamatult kaugel,» leidis ta.

Korvpallis saavad tihti otsustavaks detailid. Treenerite arvates on Eesti koondise seniste mängude üks stabiilsemaid ja paremaid mängijaid olnud Siim-Sander Vene, samas jäi just tema ebaõnnestunud kiirrünnaku lahendus seekord paljudel hinge kriipima. Mäletatavasti otsustas Vene kiirrünnaku lõpetuseks palli pehme liigutusega korvi panna, kuid see keeras rõngast välja.

«Sellises olukorras tuleb minna ja see pall jõuga sisse rammida,» sõnas Levkoi. «Selle möödaviske järel said aga vastased kiirelt kaks kerget korvi ja Eesti mäng murdus. Teine oluline moment oli teise poolaja algus – aabitsatõde ütleb, et see on kogu kohtumises oluline hetk. Vastane ei tohiks saada ühtegi kerget korvi, kõik need üritused tuleb kasvõi veaga maha võtta, kuid meie lasime endale panna 0:7 vahespurdi.»

Vaatamata viimasele kaotusele hindavad treenerid koondise mängu positiivselt. «Võtsime ära need mängud, mis pidime, ja selle, mis anti – võõrsil Iisraeli vastu,» tõdes Salumets.

Kuusmaa sõnul on kahju, et selline mäng sattus just sellesse valiktsüklisse, kus koondis on mänginud hästi. «Meeskonna mäng on muutunud iga aastaga paremaks, aga meid kummitab tsentri puudumine ja see annab väga tõsiselt tunda,» märkis ta.

Sten-Timmu Sokk: olen veel tundmatu

Eesti koondise mängujuht Sten-Timmu Sokk allkirjastas eile hommikul lepingu Gruusia meistriliiga tugevuselt teise meeskonna Thbilisi Olimpiga.

«Euroopa mõistes pole ma kuigi tuntud mängumees. Mul oli võimalus minna vahetusmeheks Tšehhi ja Portugali klubidesse, kuid Gruusiast pakuti põhimängujuhi kohta ja otsustasin selle vastu võtta,» rääkis Sokk. «Välismaal tuleb ära käia, enne ei võeta sind kusagil tõsiselt. Minu vastu tundis huvi ka üks Ukraina meeskond, ent agendi sõnul oli neid häirinud see, et olen mänginud vaid Eesti liigas ja nad ei teadnud, mida minult tegelikult oodata.»

Soku teada muutub Gruusia liiga iga aastaga aina tugevamaks. Juba mullu pallis seal üle 40 leegionäri. «Liiga tasemel pole häda midagi,» lausus ta. «Ma pole veel sellises vanuses, et head välisklubid sooviksid mind palgata. Kusagilt tuleb alustada ja leian, et Gruusia on selleks hea võimalus.»

Viimastel aastatel on Sokk pallinud Tartu Rockis, ent tagamehe sõnul kippus see tema jaoks end ammendama.  

Praegu koondisega EM-valiksarjas osalev Sokk saab pärast koondisemänge nädala puhata, alles seejärel peab ta sõitma oma uue koduklubi käsutusse.

EM-valikturniir
A-grupp: Island – Slovakkia 84:86, Eesti – Iisrael 53:84, Montenegro – Serbia 72:62. Tabeliseis: 1. Montenegro 7 võitu / 0 kaotust, 2. Serbia 4/3, 3. Iisrael 4/3, 4. Eesti 4/3, 5. Slovakkia 1/6, 6. Island 1/6.
B-grupp: Luksemburg – Saksamaa 67:95, Bulgaaria – Aserbaidžaan 94:77. Tabeliseis: 1. Saksamaa 5/0, 2. Bulgaaria 3/3, 3. Aserbaidžaan 3/3, 4. Rootsi 3/2, 5. Luksemburg 0/6.
C-grupp: Ukraina – Austria 68:57, Küpros – Horvaatia 49:98. Tabeliseis: 1. Ukraina 5/1, 2. Horvaatia 5/0, 3. Austria 2/4, 4. Ungari 2/3, 5. Küpros 0/6.
D-grupp: Rumeenia – Gruusia 74:91, Bosnia – Holland 99:83. Tabeliseis: 1. Bosnia 4/2, 2. Gruusia 4/1, 3. Läti 3/2, 4. Holland 2/4, 5. Rumeenia 1/5.
E-grupp: Albaania – Soome 52:95, Poola – Šveits 111:67. Tabeliseis: 1. Soome 5/0, 2. Poola 4/2, 3. Belgia 3/2, 4. Šveits 2/4, 5. Albaania 0/6.
F-grupp: Itaalia – Tšehhimaa 68:56, Valgevene – Türgi 62:91. Tabeliseis: 1. Itaalia 6/0, 2. Tšehhimaa 4/2, 3. Türgi 3/2, 4. Valgevene 1/5, 5. Portugal 0/5.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles