Harrastajatele: kuidas õigesti joosta?

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna sügisjooks toob kokku tuhandeid harrastusjooksjaid.
Tallinna sügisjooks toob kokku tuhandeid harrastusjooksjaid. Foto: Priit Simson

Tallinna Ülikooli Kirjastusel ilmus Joe Puleo ja Patrick Milroy menukas teos «Jooksu anatoomia». Raamatu on inglise keelest tõlkinud Marina Maran ja saatesõnaga varustanud Kristjan Port.

Plahvatuslikult kasvav jooksuharrastajate kogukond vajab lisaks spordivarustusele ka teadmisi. Tunnustatud jooksuekspertide doktor Patrick Milroy ja treener Joe Puleo koostatud «Jooksu anatoomia» ühendab praktilise jooksu­treeningu ja anatoomiaalased teoreetilised teadmised käe­pärases ja arusaadavas vormis käsiraamatuks.

Raamat sisaldab jooksjate vajadusi arvestavaid jõuharjutuste kavasid ja anatoomilisi jooniseid, täpseid juhiseid ja põhjendusi. Samuti leiab siit põhiteadmisi füsioloogiast, treeningmetoodikast, jooksjate enamlevinud vigastustest ja nende põhjustest ning jooksukultuurist üldisemalt.

«Jooksmine on maailmas ehk enim levinud, kättesaadavaim ja ka kulusäästlikem sportimisviis. Olles aga üks neist mitmekümnest miljonist jooksjast, kipume sageli unustama jooksutreeninguga kaasas käivaid põhitõdesid,» märkis spordiarst, dr Mihkel Mardna.

Mardna sõnul annab «Jooksu anatoomia» kompaktse ülevaate alates jooksutreeningute ülesehitusest kuni jooksu biomehaanikani, peatub jooksuga kaasnevatel sagedasematel vigastustel ja nendest hoidumise võimalustel. «Mitte liialt süvitsi teadusesse tungides, kuid piisava põhjalikkusega, et olla abiks nii treenerile kui professionaalsele jooksjale, nii harrastajale kui spordimeditsiini valdkonnast huvitatud seltskonnale,» lisas Mardna.

«Jooksu anatoomia» on mõeldud kõigile neile, kes enese või teiste jooksuvõimet arendavad, olgu siis parema võistlustulemuse, tervise või suurema jooksunaudingu nimel. Raamat on kavandatud õpikuks ja käsiraamatuks tippsportlastele, jooksu­harrastajatele, treeneritele, kehakultuuri üliõpilastele, samuti perearstidele jooksuhuviliste nõustamiseks. See on hea lugemisvara kõigile, kes soovivad jooksmise kaudu lähemalt tundma õppida inimkeha keerukust, ratsionaalsust ja ilu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles