Rüütli vihjed: Krakowi vorst, liider Oper, sihvakad Klavan ja Morozov

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Morozov (keskel).
Igor Morozov (keskel). Foto: Toomas Huik

Eesti jalgpallikoondis pidas tänase Rumeeniaga toimuva 2014. aasta MM-valikmängu eel kaks pressikonverentsi, kus peatreener Tarmo Rüütli andis vihjeid eestlaste algkoosseisu kohta. Sinna juurde käis natuke huumorit ning õhtuses trennis ootas ka väike üllatus.

Esimesed vihjed jagas Rüütli kolmapäeval, kui märkis, et väravasuul võib koha sisse võtta Sergei Pareiko ja rünnakul ootab ta suurt panust Andres Operilt. «Pole ime, kui ta (Oper) on esimestes mängudes ründeliini liider. Operil on teine noorus,» andis juhendaja esmalt mõista, et rahvusesinduse läbi aegade suurimalt väravakütilt oodatakse taas palju.

Vassiljev vasakul äärel?
«Pareiko tõi Krakowi vorsti, võib-olla siis temal,» märkis Rüütli, kui päriti, kelle koht algkoosseisus võiks kindel olla.

Järgnevad vihjed käis peatreener välja eile, seejuures mainis ta, et tegelikult on algrivistus paigas. «Mingi variant sai meestele välja öeldud. Andsin neile ka võimaluse vaielda, kuid keegi ei vaielnud,» muigas Rüütli ning lisas, et pressikonverentsil temaga koos laua taga istunud Pareiko ja Henrik Ojamaa on alustajate seas.

Lisaks avaldati ajakirjanikele keskkaitsjate nimed ja kaptenipaela kandja. «Härra Klavan on kapten. Keskkaitses mängivad noored ja sihvakad mehed, kes on ka küllaltki tehnilised. Võin ka selle välja öelda, et Klavani kõrvale otsustasin panna (Igor) Morozovi,» avaldas Rüütli, et tänavu kahes sõpruskohtumises ennast heast küljest näidanud ja koduses liigas Tallinna Levadia kaptenipaela kandev mees on hõivanud seni peamiselt Taavi Rähni valduses olnud positsiooni.

Kerge üllatuse pakkus koosseisu kohta ka eile õhtul Lilleküla staadionil toimunud koondise trenn, mille põhjal peaks Konstantin Vassiljev mängima poolkaitses vasakul äärel. Paremal pool on kohta sisse võtmas Sander Puri ning Vassiljevi ja Puri vahel hakkavad tõenäoliselt tegutsema Aleksandr Dmitrijev ja Martin Vunk.

Kui keskkaitses alustavad algrivistuses 26-aastane Klavan ja 23-aastane Morozov, siis paremkaitses võtab tõenäoliselt koha sisse 27-aastane Enar Jääger ja vasakul äärel 24-aastane Taijo Teniste. Heites aga pilgu eeldatavale kaitseliinile, võib öelda, et tegemist on nelikuga, kelle peale võib loota veel nii mõneski järgnevas valiksarjas ja sellest seisukohast ehk tulevikku silmas pidades on tehtud väga hea valik.

Homme tulebki kaitsjatel tõenäoliselt tõsine tööpäev ja vastaste rünnakuid tuleb hakata hoolikalt pidurdama. «Rumeenia on hea ja tugev meeskond. Võiks öelda, et isegi ebameeldiv. Nad on ehk liiga tugevad, kuid nii on tundunud varemgi. Mängupäeval oleme ikka asjale pihta saanud. Usun, et saame ka kohtumises Rumeeniaga mängu käima,» sõnas Rüütli.

Ebameeldiv vastane
Peatreener tõi esile ka mõned vastaste tugevamad küljed, millega tuleb eriti ettevaatlik olla. «Nende üleminek rünnakusse ja selle tegemise kiirus on väga hea ning lisaks mängijate valik, kes seda suudavad teha. Nad on võimelised ka kahe-kolme mehega selliseid olukordi lahendama.

Peame olema ettevaatlikud, et meie pallikaotused ei muutuks ohtlikuks kontraks. Eks kohtumine paneb asja paika ja enamikul juhtudel saab tegutseda nii palju, kui vastased lasevad,» kirjeldas Rüütli.

«Eelmise valiktsükli vastased mängisid rohkem akadeemilisemat jalgpalli. Nemad on ebameeldivamad, kuna mängivad vähem­akadeemilist ja on seetõttu ettearvamatud.»
Matšiks valmistudes vaadati loomulikult videolindilt üle vastaste viimaseid kohtumisi (kui Eesti alistas 15. augustil toimunud sõpruskohtumises koduväljakul 1:0 Poola, siis Rumeenia jäi samal ajal võõrsil 3:4 alla Sloveeniale), kuid Eesti koondislastel on tänaste konkurentidega ka otsesemaid kokkupuuteid. «Mängijatest olen kokku puutunud nende keskkaitsja (Dorian) Goianiga, kes eelmisel hooajal kuulus (Glasgow) Rangersisse,» sõnas Šotimaal Motherwelli ridades palliv ründaja Henrik Ojamaa. «Samas, isiklikult ei ole ma viimase aasta jooksul ühtegi Rumeenia koondise mängu näinud.»

«Kunagi mängisin Levadia ridades Bukaresti Steaua vastu. See oli meile siis suur kogemus, tegemist on ikka tippmeeskonnaga. Mängijate tehniline vahe ja kiirus paistsid silma,» sõnas praegu Poolas Krakowi Wisla ridades palliv Sergei Pareiko.

Lisaks võib esile tuua veel ühe seose – esmakordselt koondisekutse saanud väravavaht Sergei Lepmets teenib igapäevast leiba Rumeenia liigas Concordia Chiajna ridades. Mitmeid tänaste vastaste põhitegijad pallivad küll välismaal, kuid suurem osa koondisest teenib leiba siiski kodumaal.

«Mitte et tal poleks midagi anda, kuid üks on Rumeenia liiga ja teine koondis. Olen keskendunud ikka videotele. Natuke sümboolne on, et mängib Rumeenia liigas, kuid pole tema käest uurinud,» lisas peatreener.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles