Pohlak: tahame Eesti-Läti tihedad jalgpallisidemed taastada

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Pohlak.
Aivar Pohlak. Foto: Priit Simson

Täna 90 aastat tagasi peeti läbi aegade esimene Eesti ja Läti jalgpallikoondiste vaheline ametlik kohtumine - Riias aset leidnud maavõistlus, mis oli Läti jaoks üldse esimene rahvusvaheline mäng, lõppes 1:1 viigiga.

Eesti koondise esimene rahvusvaheline maavõistlus toimus 17. oktoobril 1920 Helsingis Soomega, 24. septembril 1922 astus aga maailma vutikaardile Läti. Eesti jaoks oli toonane matš järjekorras viies.

 Läti asus 2. minutil Edvins Barda tabamusest 1:0 juhtima, Oskar Üpraus seadis viigi jalule 88. minutil. Aastate jooksul on Eesti ja Läti omavahel vastamisi olnud 50 korral: Eesti on teeninud 9 võitu, 17 viiki ja 24 kaotust, väravate vahe on 54:76.

«Naabritevaheliste mängude traditsioon on kahtlemata oluline nii sportlikult kui ka kultuuriliselt - soov võrrelda end lähiriikidega, poolehoidjate võimalus kerge vaevaga välismängule sõita ja seal eriline atmosfäär luua, ajalooline taust ja kõik muu sinna juurde käiv. Mõtleme just praegusel perioodil, kuidas anda Eesti ja Läti vahelistele maavõistlustele tagasi kunagine tähendus, taastada läbi lõigatud traditsioon, mis oli välja kujunenud enne Teist maailmasõda,» rääkis Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak.

«Üheks sammuks sel teel on järgmisel suvel teistkordselt toimuv Eesti - Läti 100+ maavõistlus, aga soovime siit veel edasi minna. Usun, et see on nii meie kui ka Läti jalgpalli jaoks ülioluline,» lisas Pohlak.

90 aastat Eesti - Läti jalgpallitraditsiooni algusest:

24.09.1922 - RFK Stadions, Riia

LÄTI – EESTI 1:1 (1:0)

Väravad: 2. Edvins Barda – 88. Oskar Üpraus

Läti: Hermanis Saltups, Karlis Ašmanis, Karlis Šmits, Karlis Bone, Ceslavs Stanciks, Aleksandrs Roga, Martinš Zemitis, Teodors Plade, Edvins Barda, Karls Kerns, Arvids Barda.

Eesti: August Lass, Arnold Pihlak, Sergei Javorsky-Joaveski, August Silber, Georg Vain, Harald Kaarmann-Kaarma, Eduard Maurer, Heinrich Paal, Eduard Ellmann-Eelma, Oskar Üpraus, Ernst Joll.

Peakohtunik: Verner Eklöf (Soome)

Pealtvaatajaid: 3000

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles