Suur korvpall Rakveres – Tarvas alustab eurosarja

Peep Pahv
, Sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Tarvas peab täna koduväljakul ajaloolise esimese eurosarja mängu.
Rakvere Tarvas peab täna koduväljakul ajaloolise esimese eurosarja mängu. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere Tarva korvpallimeeskond toob esimest korda klubi ajaloos virumaalastele eurosarja koju kätte.  

«Miinust tuleb nii et ragiseb. FIBA nõudmised on ju kõrged – kolme sekundi ala tuleb täis värvida, väljakule kleepida kõiksugu reklaame, platsi äärde toome nende reklaamide jaoks automaatselt plakateid vahetava aluse,» loetles Tarva peatreener Andres Sõber täna Rakveres toimuva Euro Challenge’i sarja eelringi mängule eelnenud töid. «Kõik see nõuab raha. Aga pole midagi, meil on uhke tunne, et sellise mängu siia tõime.»

Sõber on Tarva peatreener ja klubi juht ühes isikus ning seepärast peab ta meeskonna treenimise kõrvalt tegelema ka suure mängu organiseerimist puudutavate detailidega. Rakvere jaoks on ju tegemist ajaloolise sündmusega – kunagi varem pole selle linna korvpallimeeskond eurosarjas osalenud.

«Aastaid tagasi Kalevi peatreenerina tegutsedes olen eurosarja mänginud, ent siis oli meil mänedžer Riho Soonik ja see oli hoopis teine asi. Seekord teeme siin oma värki,» rääkis Sõber. «Nüüd on ikka omal ka väike vibra sees. Aga … tegelikult pole midagi, mehed on valmis ja küll me anname Türgi klubile kõva lahingu.»

Sõbra sõnul olevat suurem ärevus hinges hoopis nende vastase Bursa Tofase peatreeneril. Ööl vastu esmaspäeva Rakverre jõudnud meeskonna loots olevat Tarva esindajalt Rando Maamäelt uurinud, kas esmaspäeval kell 12 saaks trenni teha. «Eks ta pabistab, et kui neile siin ära paneme – ma ei näe küll ühtegi põhjust, miks me ei peaks seda tegema –, siis ei pruugi tal enam Türgis treenerina tööd olla,» lausus Sõber endale omasel uljal moel.

Eile hommikul tegi mänguvormile viimast lihvi andev Tarvas kerge füüsilise harjutuskorra, õhtul rassiti pallisaalis. Täna hommikul käiakse veel viskamas ja vaadatakse läbi oma liikumised. Vastaste mängu puudutavaid videoid ei kavatse Sõber uurima hakata.

«Võrreldes mullusega on neil täiesti uus koosseis, ega seal olegi veel midagi vaadata,» nentis ta. «Tean, et nad mängisid äsja Peterburi Spartakiga ja said lüüa. Nüüd tean ka seda, et nad viskasid seal vähe punkte, see on piisav info.»

Sõber ei taha uskuda, et Türgi klubi rivistuses oleksid päris esmaklassilised mängumehed. Korralikul tasemel, seda küll, sest meeskonna eelarve küündib siiski 2,5 miljoni euroni. Tarvas saab arvestada ligi kümme korda väiksemate võimalustega.

«Tean, et Tofases mängib kolm ameeriklast, üks horvaat ja ülejäänud on oma kohalikud poisid. Usun, et ma ei eksi, kui ütlen, et ilmselt on tegemist meeskonnaga, kus mängu teevad viis-kuus meest,» teatas Sõber. «See pole ju Barcelona, kus kõik 12 mängijat on võrdselt tugeval tasemel. Olen aastaid telerist euroliigat vaadanud ja tean taset küll. Paneme oma kaitse peale ja võtame neil mänguisu ära. Oleks siis vastas Navarro või Gasol, kes panevad ka kõva kaitse vastu ära, kuid Tofases on ju hoopis teistsugused mehed.»

Sõber usub, et täna koguneb saali palju publikut. Arvestades mängu kaalu, peaks 700–1000 tõsisemat huvilist kindlasti saali tulema. «Mitmed sõbrad on öelnud, et tulevad mängu vaatama, ja alaliidu president Peep Aaviksoo lubas samuti tulla,» märkis ta.

Tarva ja Tofase kohtumine algab täna kell 19. Taas kohtutakse nädal hiljem Türgis. Kahe mängu kokkuvõttes parem meeskond pääseb alagrupiturniirile, kuhu on juba koha kindlustanud Tartu Rock.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles