Nõrgad koju, uued mehed asemele

Peep Pahv
, Sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarva tagamehe Clarence Jacksoni (kollases) visiit Rakverre jääb lühikeseks.
Tarva tagamehe Clarence Jacksoni (kollases) visiit Rakverre jääb lühikeseks. Foto: Meelis Maibaum / Virumaa Teataja

Rakvere Tarvas võitis kodus peetud BBLi karikaturniiri, Rock sai 3. koha, Kalev/Cramo leppis Peterburis kahe kaotusega.

Nädalavahetus pakkus Eesti korvpalli kolmele tugevaimale meeskonnale viimase võimaluse testida mängijaid ja vajadusel planeerida viimaseid vahetusi. Rakvere Tarvas ja Kalev/Cramo lähevadki vahetuste teed, Tartu Rock loodab aga nendele, kes juba meeskonnas olemas.   

Jacksoni Tarva aeg saab läbi

Tarva loots Andres Sõber tahab tänavu mängida suurt mängu. Kuigi kodus saadi Balti liiga karikaturniiril väärt võit, polnud ta kaugeltki kõigi meestega rahul. Täna sõidavad rakverelased eurosarja mängule Türki ning Bursas peetav kohtumine jääb Tarva särgis ilmselt viimaseks ameeriklasest tagamehele Clarence Jacksonile. Sõbra hinnangul ei mõju tema tegutsemine meeskonnale hästi. Rahul pole ta ka lätlasest tsentri Raitis Grafsiga.

«Helistasin ühele tuttvale agendile ja palusin endale saata Charles Barkley ja Ray Alleni,» andis Sõber selge vihje, milliseid positsioone tahab ta tugevdada. Grafsi jalgealune lähebki kiiresti tuliseks, kuna Tarvale pakutakse leedulasest tsentrit Petras Balockat, kes alustas hooaega Vilniuse Sakalai rivistuses ja kerkis nädalavahetusel Lietuvos Rytasega kohtudes oma meeskonna suurimaks korvikütiks.

Ühtegi konkreetset tagameest pole Tarvale veel pakutud, ent see liin vajab igal juhul täiendust. «Reimo Tamm ei jaksa ju hooaja lõpuni rassida iga mäng 38 minutit,» nentis Sõber. «See meeskond väärib, et oleks veel üks mees juures, kes raskel hetkel pallid sisse viskaks.» Laupäevases finaalmängus Liepajaga oli selleks lätlane Juris Umbraško, kelle etteastet nimetas Sõber vägevaks.

Sõber serveeris laupäeval veel ühe üllatuse. Neljapäeval esimest korda meeskonna treeningutel osalenud Mihkel Schleicher tuli väljakule algviisikus. Esimese kolme minutiga kogus ta kaks punkti ja kaks lauapalli, episoodiliselt sekkus ta veel kahel korral. «Kahe-kolme minutiga ei saanud ju midagi juhtuda,» nentis Sõber, kes andis selle käiguga noorele mehele mõista, et soovib teda tõsiselt oma meeskonda. «Kui Türgist tagasi tuleme, hakkab ta meiega koos treenima ja mängima. Leppisime kokku, et muud tööd jäävad ära, leiame talle Rakveres elamise, anname söögi ja natuke palka.»

Sõbra jaoks pole Schleicher tundmatu kuju. Meeleldi oleks ta endise Kalev/Cramo palluri kaasanud suvel U20 koondise koosseisu, kuid alaliit pani käe ette. Pole saladus, et tegemist on Eesti korvpalli «paha poisiga». Sõbra juures mängimine võib 19-aastasele noormehele olla korvpalli jäämisel viimane võimalus.  

Neljubov varjas lõikust

«Tunnistan ausalt, et treenerina ei oska ma Rakvere-suguste meeskondade vastu mängida,» rääkis Rocki peatreener Gert Kullamäe. Reedel ja laupäeval peetud mängud kinnitasid ta sõnu – reedel Tarvaga püsti hädas olnud ja lõpuks kaotanud tartlased ei jätnud päev hiljem Šiauliaile mingit vastuhakuvõimalust.

101:60 võidumängus kerkis tartlaste parimaks venelasest tsenter Ivan Neljubov, kes mängus Tarvaga pääses platsile vaid pooleteiseks minutiks.

«Tarva-suguse lühikese ja kiire meeskonna vastu jäävad meie pikad keskmängijad aeglaseks ja neid ei saa isegi parima tahtmise korral väga palju kasutada – paraku on Balti liigas selliseid meeskondi palju,» mõtiskles Kullamäe. «Kui aga vastasel on korvi all samuti pikad ja tugevad mehed, on meil palju mugavam mängida. Siis saab ka Neljubovit rohkem kasutada, kuju on ju väga hea.»

Samas pole taevas venelase kohal päris pilvitu. Jaanuaris käis ta põlvelõikusel, ent lepingut sõlmides jättis selle saladuseks, nüüd aga tegevat põlv mõnikord valu ja mees tunnistas selle üles. Möödunud nädalal käis ta kompuuteruuringutel ja selle tulemused saadakse kätte täna. Kullamäe loodab siiski, et midagi hullu pole ja ta saab Neljuboviga ka tulevikus arvestada.

Üks Rocki selle hooaja tugevusi võibki olla korvialune jõud ja just kahe pika mängija koostöö. Rakveres peetud turniiril liikus pall pikkade meeste vahel päris ladusalt ja tihti tekitas see võimaluse korvi alt vabalt visata.

Laupäev oli Rocki jaoks tähenduslik ka seepärast, et pärast vigastusest tingitud pausi käis esimest korda väljakul tagamees Rain Veideman. Debüüt oli soliidne – mitte ülemäära domineeriv, kuid korralik.

«Leppisime kokku, et Rain ütleb pärast soojendust, kas ta saab mängida. Kuna ta kinnitas, et kõik on korras, saatsin ta platsile,» sõnas Kullamäe. Eelmised katsetused lõppesid Veidemani jaoks uue põlvevaluga. Laupäevalgi oli ta põlv mähitud jääkotti, kuid mehe enda sõnul on tegemist profülaktikaga.

«Põlves on väike kogus vedelikku, ent otseselt see ei sega. Mängides valu pole, kuid puhates annab jalg mõnikord tunda,» kirjeldas Veideman oma seisundit.  

Kalev vahetab mängujuhti

Valitsev Eesti meister testis vormi pisut kõrgemal tasemel. Peterburis toimunud turniiril saadi lüüa Kiievi Budivelnikult ja Ventspilsilt. Seejuures oldi Läti klubi ees minut enne lõppu nelja punktiga juhtimas ja vallati ka palli, ent edu ei suudetud hoida.

Peatreener Aivar Kuusmaa sõnul saadi kaks väga head mängu ning lisaks ka ülevaade palluritest. Pärast nädalavahetuse mänge on selge, et Kalev loobub ameeriklasest mängujuhist Derek Glasserist. Mehe mängu segab vana trauma ning hiljuti tehtud uuring näitas, et kiiret paranemist pole loota.

«Vajame mängujuhti, kes oleks tasemelt tugevam kui Tanel Sokk. Mingid mängijad on meil pidevalt silmapiiril, nüüd proovime kellegi selle nädala jooksul kohale tuua,» sõnas Kuusmaa ja lisas, et teisel ameeriklasest tagamehel Ty Abbotil on kindel roll olemas. «Ta on mees, kes sobib väga hästi Gregor Arbeti vahetuseks. Kaitses suudab ta vastast väga tihedalt võtta.»

Peterburi turniiril mängis end meeskonda ka viimasena meeskonnaga liitunud tsenter Frank Elgar – tõsi, seda küll väikese mööndusega. «Oskused on tal olemas, kuid ilmselt pole ta terve suvi endaga tööd teinud. Nüüd on juba minu töö ta vormi viia. Arvestades meie eesliini, saame hakkama.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles