Kuusmaa: karastus on tulnud kasuks

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BC Kalev/Cramo korvpallimeeskonna peatreener Aivar Kuusmaa loodab tänavusel hooajal Ühisliigas saada rohkem koduvõite kui kahel eelmisel hooajal.
BC Kalev/Cramo korvpallimeeskonna peatreener Aivar Kuusmaa loodab tänavusel hooajal Ühisliigas saada rohkem koduvõite kui kahel eelmisel hooajal. Foto: Margus Ansu

Viimaste aastate edukaim Eesti korvpalliklubi BC Kalev/Cramo alustab täna järjekordset hooaega Ühisliigas. Suvel koosseisus mitmeid muudatusi teinud kalevlasi ootab tänavu ees mullusest rohkem kohtumisi ja ka võite loodetakse koguda eelmisest hooajast enam.

Eile teekonda Poola alustanud kalevlased lähevad täna vastamisi sealse liiga mulluse poolfinalisti PGE Turowiga. Esmalt pidi see matš toimuma Tallinnas, kuid Saku suurhallis aset leidnud Tallinn International Horse Show tegi korvpallurite plaanidesse muudatusi.

«Meil on nende reedese mängu video olemas ja teeme sealt omad järeldused. Ettevalmistus pole olnud väga põhjalik ja infot ei ole palju kätte saanud, kuid hooaja edenedes see kindlasti paraneb,» märkis kalevlaste peatreener Aivar Kuusmaa.

Võrreldes mullusega on liigas osalejate arv tõusnud kahe tiimi võrra ja kokku astub võistlustulle 20 meeskonda. Samas ei näe kalevlaste juhendaja ohtu, et pidev sarja laienemine võiks negatiivselt mõjuda.

«Arvan, et liigasse võetakse mingil hetkel kokku 24 meeskonda ja sinna see jääb ka pidama. Samas osaleda soovivad selles liigas paljud. Aasta-aastalt on näha, et huvi ja meediakajastus liiga vastu suureneb. Nüüd on ka Venemaal asi rohkem selgemaks tehtud. Meile on see igatahes hea väljund,» tunnistas Kuusmaa.

Sarnaselt mulluse hooajaga on tiimid jagatud kahte alagruppi ning tänavu jagatakse mõlemas kümneliikmelises seltskonnas välja kuus play-off’i kohta. Samas kaks viimast langevad üleminekumängudele ja nende seast selguvad ka väljakukkujad. Seega on esmaseks sihiks jääda ka tulevaks hooajaks sarja püsima.

«Klubi president ütles välja, et võiksime jõuda play-off’i, ja tahaksime sinna kindlasti ka pääseda, kuid pigem üritame vältida üleminekumängudele langemist,» seadis Kuusmaa eesmärke. «Homne (tänane) vastane Turow saab olema klassilt meile umbes võrdväärne konkurent ja seega on see kohtumine meie jaoks väga tähtis. Häälestus selleks matšiks on päris hea.»

Kalev/Cramo on liigas osalenud selle loomisest alates ning seni on teenitud kokku kolm võitu. Esimesel hooajal kaotati kõik kuus peetud mängu, teisel hooajal suudeti kümnest matšist võtta üks võit ning viimasel hooajal saadi 16 kohtumisest kaks võitu. Tänavu kuulub alagruppi kümme meeskonda ehk ees ootab vähemalt 18 matši. «Viimasel kahel hooajal oleme mõlemal juhul saanud koduplatsil ühe võidu. See aasta tahaks võita 33 protsenti kodumängudest (üheksast mängust kolm võitu),» märkis Kuusmaa.

Võrreldes mulluse hooajaga on Kalev/Cramo ridades toimunud ka muudatusi. Uute leegionäridena on tiimis ameeriklastest tagamängijad Keith McLeod, Tyshawn Abbott, ääremängija Gary Wilkinson ja keskmängija Frank Elegar. Lisaks on Saksamaalt tagasi ääremängija Rait Keerles ja noormängijatest liitusid tiimiga Martin Dorbek, Kristo Mangelsoo ning Toomas Raadik.

Eelmise aasta tuumikust on endiselt rivis koondislased Tanel Sokk, Gregor Arbet ja Gert Dorbek ning lisaks ka Senegalist pärit keskmängija Bamba Fall. Meeskonna juhendaja sõnul on saadavaid kogemusi aina enam tunda.

«Arvan, et tänavused Eesti koondise mängud näitasid, et Kalevi tagaliin on arvestatav jõud ning Ühisliigast saadud karastus on tulnud kasuks,» hindab kalevlaste loots liigat kõrgelt. «Iga aastaga oleme üritanud tuua rohkem ja parema tasemega leegionäre. Samas lähevad ka teised tiimid samamoodi edasi.»

Kalev/Cramo alagrupis on praeguseks kolm kohtumist peetud ning võidurõõmu on seni tunda saanud Kaasani Unics, Samara Krasnõje Krõlja ja BC Astana. Hooaega on kaotusega alustanud BC Donetsk, Azovmaš ja Vilniuse Lietuvos Rytas. Lisaks Kalevile ja Turowile kuuluvad A-alagruppi veel Peterburi Spartak ja BC Himki. «Võrreldes teise grupiga on meie oma natuke tugevam. Kui vaadata mängitavaid meeskondi, siis sealt jäävad esmalt silma Klaipeda Neptunas ja Minsk,» märkis Kuusmaa.

Hooaja teise kohtumise peavad kalevlased samuti võõrsil, kui järgmisel esmaspäeval tuleb vastamisi minna Donetskiga. Esimeses kodumängus võõrustatakse 22. oktoobril Spartakit.

Ühisliiga

A-alagrupi koosseis: Samara Krasnõje Krõlja, Astana, Vilniuse Lietuvos Rytas, Azovmaš, Kaasani Unics, Donetsk, BC Himki, Kalev/Cramo, PGE Turow, Peterburi Spartak.

B-alagrupi koosseis: Kaunase Žalgiris, Kubani Lokomotiv, Moskva CSKA, Minski Tsmoki, Nymburk, Nižni Novgorod, Klaipeda Neptunas, Triumoh, Jenissei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles