Mängu nautinud eestlased kaotasid napilt maailmakuulsatele brasiillastele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenna Kuurmaa Eesti hümni laulmas.
Lenna Kuurmaa Eesti hümni laulmas. Foto: Liis Treimann

Eesti jalgpallikoondis nautis sajandi mänguks tituleeritud heitlust Brasiilia vastu täiel rinnal, kuid paraku tuli viiekordsetelt maailmameistritelt vastu võtta minimaalne 0:1 kaotus.



«Sellist mängu lihtsalt peab nautima. Brasiilia lasi meil mängida ning meil oli endal võimalusi,» sõnas eestlastest silmapaistvaimalt tegutsenud Sander Puri. «Oleks ühe ära löönud, paneksin esinemisele hindeks viis, nüüd saame nelja.»



Eesti sai kiita ka kuulsatelt külalistelt, eriti tõsteti esile sinisärklaste tagalamehi.


«Brasiilia on küll täitsa teisest klassist, kuid Eesti mängis kaitses väga hästi,» ütles keskkaitsja Luisao intervjuus telekanalile Globo, kellele sekundeeris peatreener Dunga. «Praegu on alles hooaja algus ning paljud meist ei ole heas vormis. Põhiline, et keegi vigastada ei saanud, kuna õige pea on tähtis mäng Argentinaga.»



Hirmutav algus


Algus oli hirmutav. Esimesed poolteist minutit eestlased palli ei puutunud. Sinisärklased aga kosusid ning hakkasid üha kavalamalt brasiillaste sööte vahelt lõikama ja, üllatus-üllatus, esimese ohtliku olukorra tekitas just kodumeeskond. Sander Puri lõikas 10. minutil näo karistusala poole ja lasi selle joonel lendu tõelise pommi – nahkkera vuhises vaid paarkümmend sentimeetrit üle raamistiku. Paar minutit hiljem tegi sama Konstantin Vassiljev karistuslöögist.



Eesti ähvardas veelgi, kuid üha rohkem said oma mängumasina tööle külalised. Samas ei suudetud midagi väga teravat Eesti värava all korraldada. Mäng kulges üsna igavalt ja sündmustevaeselt. Nagu tõelistele meistritele kohane, ei vajanud brasiillased palju võimalusi, et skoor avada. Ainuke tõeline olukord vormistatigi tabamuseks. 43. minutil püüdis Alo Bärengrub karistusala lähistel palli puhtaks lüüa, paraku see tal ebaõnnestus ning pall põrkas õnnetult külaliste suurimale väravakütile Luis Fabianole – ründaja paarilt meetrilt sooritatud löögi tõrjumisel oli Sergei Pareiko võimetu.



«Tegime väga korraliku poolaja. Kahju, et see üks viga tuli nii lõpu eel,» nentis Piiroja.



Eestlaste ebasportlik mäng?


Esimese 45 minuti jooksul suurt rohkem väljakul ei juhtunudki. Brasiillased aga sõnasid oma telekanalile, et avapoolaeg oli raske, kuna eestlased mängisid toorelt. 38. minutil vahetatigi Elano vastu välja Kleberson.



«Eestlased mängisid jõuliselt ja kohati isegi ebasportlikult,» märkis värava autor Fabia­no intervjuus telekanalile Globo, kellele sekundeeris Kaká: «Mäng on raske, loodame, et keegi ei saa vigastada.»



Teise poolaja alguse tähtsündmus toimus 59. minutil, kui platsilt lahkus 2007. aasta parim jalgpallur Kaká, asemele tuli Julio Baptista. Edasi valitsesid mängu viiekordsed maailmameistrid – sinisärklaste sähvatusi jäi ühe vähemaks ja ka publik oli märksa rahulikum kui enne avaväravat.



Kui oli jäänud mängida kümme minutit, otsustas Eesti koondis sisse lülitada järgmise käigu. Põhiliselt Sander Puri heast tegutsemisest paremal äärel inspiratsiooni saanuna pakuti lõpuspurt.  Paraku mindi nii äksi täis, et tunded keesid natukene üle – Dmitri Kruglov teenis 87. minutil punase kaardi. Ponnistused vilja ei kandnudki ja matš lõppes. Häbisse maarjamaalased siiski ei jäänud ja platsilt võidi lahkuda pea püsti.



«Brasiilia vastu 0:1 kaotus tegelikult pole paha,» arvas Puri. Kapten Raio Piiroja tänas ka publikut.



«Atmosfäär oli võimas, aitäh publikule,» kiitis Piiroja avapoolaja järel 8550 Lillekülla kogunenud silmapaari. «Samas on neid suuri mänge juba nii tihti olnud, et mingit väga erilist tunnet polnud.»



Lahkeid Brasiilia pallivõlureid koheldi kui rokkstaare


Kui üleeilsele ametlikule treeningmängule saabuvaid Brasiilia jalgpallikoondislasi oli vaatama tulnud massiliselt noori ja vanu fänne, siis eilse ametliku kohtumise eel seisid autogrammikütid ja niisama huvilised lausa hordides. Kes natuke hiljaks jäi, see lemmikuid ei näinud, kuna turvakoridor oli piiratud nõnda paljude poolehoidjatega. Vähem, aga siiski, olid lõunamaalased nagu harjutuskorra eelgi nõus lahkelt autogramme jagama. Lemmikute riietusruumi kadudes olid fännidki lahkunud. Paigale jäi vaid kaks eksootilise välimusega Brasiilia kollastes särkides fänni. Meesterahva õnn paistis olevat piiritu – Kaká autogrammiga plakat käes, ei suutnud vanahärra fanaatiku jaoks hindamatu väärtusega paberilipakat ära imetleda, küll vaatas ta seda õndsa pilguga, küll suudles seda. Küsimusele «Hablo angles?» (jah, ma tean, et vigane ja isegi mitte portugali, vaid hispaania keele üritus), vastas õnneseen vaid lühidalt: «No!»



Küll aga luusis Lilleküla jalgpallistaadioni ümbruses veel külalisi kaema tulnud brasiillasi. Soomest kohale sõitnud Marcos lemmikute võidus ei kahelnud.



«Brasiilia võidab 7:0,» kuulutas Marcos. «Ma pole Eesti jalgpallikoondisest mitte kunagi kuulnud, pealegi ei ole te mänginud maailmameistrivõistlustel.»



Ka umbes viiendik eestlastest fänne oli ajanud selga just külaliste, mitte omade rüü. Sinisärklaste õnneks noorte edevad riidehilbud nende patriotismist siiski võitu ei saanud – eranditult kõik küsitletuist toetasid siiski Eesti rahvusmeeskonda.



«Loomulikult olen ikka Eesti poolt,» teatas sõbrannadega neljakesi Brasiilia vormides ringi taielnud Edvika, kes küll lõppskoori öelda ei osanud. «Pärast mängu võin öelda õige tulemuse.»


Eesti Jalgpalli Liit hoolitses suursündmuse eel meelelahutusprogrammi eest – Lilleküla staadioni kõrval asuvale Sportland Arenale oli püsti pandud muusikalava, kus muu hulgas astusid üles sellised artistid nagu Def Räädu ja Ska Faktor. Kui kaks tundi enne kohtumise algust oli helisid nautimas maksimaal­selt paarsada inimest, siis pool tundi enne matši algust juba tuhatkond. Ja staadiongi täitus tasapisi. Ja 20.15 see algas…



Tabloo


Eesti – Brasiilia 0:1 (0:1)



Väravad: 43. Luis Fabiano



Hoiatused: 25. Dmitrijev, 72. Pareiko, 87., 87. Kruglov – 21. Andre Santos, 45. Lucio, 72. Luisao, 86. Felipe Melo, 87. Daniel Alves, 90. Nilmar



Eemaldamine: 87. Kruglov



Eesti: Sergei Pareiko, Enar Jääger, Alo Bärengrub, Raio Piiroja, Ragnar Klavan, Sander Puri (89. Purje), Aleksandr Dmitrijev (59. Martin Vunk), Konstantin Vassiljev, Joel Lindpere (59. Dmitri Kruglov), Tarmo Kink (72. Viikmäe) ja Sergei Zenjov (59. Vladimir Voskoboinikov).



Brasiilia: Julio Cesar, Maicon (59. Dani Alves), Lucio (68. Miranda), Luisao, Felipe Melo (38. Elano), Andre Santos, Kleberson, Gilberto Silva, Luis Fabiano (65. Nilmar), Kaka (59. Julio Baptista) ja Robinho (59. Diego Tardelli).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles