Kanepi: ma ei mäleta võiduhetkest midagi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti esireket Kaia Kanepi ei hoidnud võidu järel emotsioone vaka all.
Eesti esireket Kaia Kanepi ei hoidnud võidu järel emotsioone vaka all. Foto: AFP / Scanpix

Eesti esireket Kaia Kanepi on Prantsusmaa lahtistel tennisemeistrivõistlustel võimsas hoos, viimati alistas ta maratonmängus hispaanlanna Anabel Medina Garriguesi, jõudes esmakordselt suure slämmi turniiril 16 parema hulka.

Koguni kolm tundi ja viis minutit kestnud matšis alistas Kanepi turniiril 29. paigutusega Medina Garriguesi 6:1, 6:7 (5), 7:5. «Ma ei mäleta võiduhetkest mitte midagi!» avaldas Kanepi, kes pärast viimast punkti võidujoovastuses rusikaid vibutas. «Mul ei ole meeles, kuidas käitusin või mida ütlesin, täielik tühjus! Olin ilmselt kuskil oma maailmas.»


Esmakordselt neljandasse ringi jõudnud Pablo Giacopelli hoolealune pidas kaheksandikfinaali pääsemise nimel maha tõelise lahingu.


«See oli kindlasti minu profikarjääri pikim ja raskeim mäng,» tunnistas Kanepi pärast kohtumise lõppu võidurõõmsalt. «Ma ei mäletagi, et oleksin varem nii pikalt mänginud, eriti liivaväljakul. Juunioride klassis oli aga selliseid madinaid küllaga.»


Kahe punkti kaugusel


Kanepi ja Medina Garriguesi mängu oli vaatama kogunenud täismaja, paar tuhat inimest mahutava väljaku pealtvaatajatest suurema osa moodustasid aga hispaanlased, kes omale häälekalt kaasa elasid. «Minu kaks treenerit on väga emotsionaalsed, kuulsin ainult neid ja Eesti fänne,» naeris Kanepi, et teda lõunamaalaste kisakoor ei häirinud.


Nädala pärast 23. sünnipäeva tähistav Kanepi alustas kohtumist enesekindlamalt, minnes 5:0 juhtima. Eestlannal oli võimalus lõpetada sett ka vastasele geimiga andmata, kuid maailma edetabelis 33. kohal paikneval Medina Garriguesil õnnestus siiski oma servigeimi hoida.


«Esimene sett oli väga raske, kestis üle 45 minuti,» meenutas Kanepi. «Paljud võivad vaadata, et võitsin 6:1, aga tegelikult polnud seal midagi lihtsat, geimid olid üsna pikad ja võimalusi oli mõlemal.»


Kokku üle tunni kestnud teises setis kulges mäng suhteliselt punkt-punkti heitlusena ning otsekui neljapäevase Anna Tšakvetadzega kohtumise kordusena läks võitja selgitamiseks vaja kiiret lõppmängu. Kui venelanna vastu võttis Kanepi kiire 7:2 võidu, siis Medina Garriguesi vastu jäi ta esmalt 1:4 ja 2:5 taha, suutis siis viigistada 5:5, ent pidi ikkagi leppima 5:7 allajäämisega.


«Olin kahe punkti kaugusel matšivõidust ja eks see natuke ikka vaimselt mõjutab,» tõdes Kanepi, et soovinuks mängu kahes setis lõpetada. «Paraku tuleb tennises selliseid olukordi ette ja siis ei jää muud üle kui edasi võidelda.»


Kolmas sett kujunes aga tõeliseks närvide mänguks. Kiire lõppmängu võidust enesekindlust saanud 25-aastane hispaanlanna läks juhtima 3:1 ja seisul 5:3 oli tal kasutada ka mitu matšpalli, ent Kanepi nii lihtsalt alla ei kavatsenud anda, murdis vastase servi ja võitis järgnevad neli geimi.


«Pärast teise seti sellist kaotust on kolmandat väga raske mängida,» möönis edetabelis 49. real asuv Kanepi.


«See ei olnud üldse lihtne, mul süda peksab sees siiamaani,» kirjeldas Kanepi kolmanda seti lõppfaasi. «Kuid sellist tunnet, et võiksin kaotada, ei olnud mul hetkekski. Tahtsin jätkata oma mängu, nautisin seda, mida tegin, ja ma ei andnud kordagi alla ega mõelnud, et võiksin sellest lahingust kaotajana väljuda.»


Tšehhi tõusev täht


Garriguesist jagusaamise liigitas Kanepi karjääri parimate võitude sekka. «See oli ikka äärmiselt magus võit, ja seda mitmel põhjusel,» lausus ta. «Esiteks alistasin väga hea liivamängija, teiseks pole ma kunagi varem Prantsusmaa lahtistel nii kaugele jõudnud.»


Vahetult enne Pariisi tulekut oma karjääri kaheksanda turniirivõidu teeninud Medina Garrigues oli kaotusest nii löödud, et pühkis väljakult minema jalutades pisaraid. «Ta ei osanud seda vist ette aimata,» arvas Kanepi.


Statistikat uurides selgub aga, et Eesti esireket tegi kohtumises koguni 61 lihtviga. «Aga mitu vastane tegi?» küsis Kanepi seepeale.


Saanud vastuseks, et 24, jätkas ta: «See tuleneb minu mängustiilist. Olen agressiivsem ja riskin rohkem, püüan igat palli punktiks lüüa.»


«Vahel õnnestub, vahel mitte,» lisas viis ässa servinud ning kaks topeltviga teinud Kanepi. «Ta on hispaanlane, lööb kindlatesse kohtadesse ega mängi igat palli.»


Neljal päeval järjest väljakul käinud Kanepi tunnistas laupäeval, et on natuke ka väsima hakanud. «Natuke olen ikka väsinud,» tõdes ta.


«Aga mul on väga hea meel, et mu üldfüüsilise kehalise ettevalmistuse treener Heath Matthews on ka siin. Tema paneb mulle toitu taldrikule ja ütleb, millal tohib mida süüa, lisaks hoolitseb mu keha eest, sellist luksust pole mul varem olnud.»


«Ta on füüsilise treener, füsioterapeut ja massöör ühes isikus,» jätkas Kanepi kiitmist. «Tänu temale taastun märksa kiiremini ja mul on tõesti väga hea meel, et Heath minuga siin on.»


Pääsu eest veerandfinaali mängib Kanepi Tšehhi tõusva tähe, 18-aastase Petra Kvitovaga. Maailma edetabeli 87. reket alistas kolmandas ringis 7:6 (5), 4:6, 6:2 edetabeli 13. numbri, ungarlanna Agnes Szavay.


Kanepi on noorukese Kvitovaga tänavu korra juba mänginud. Eestlanna jaoks üliedukaks kujunenud Miami turniiri avaringis pidas ta tšehhitariga maha korraliku võitluse, saades endast viis aastat nooremast tennisistist jagu 3:6, 7:5, 7:5.


Kanepi ja Kvitova mäng Pariisis toimub täna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles