Aitäh! Eesti jalgpallikoondis lõpetas aegade ilusama valikturniiri

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Eesti vutimehed lõpetasid õudusega alanud MM-valikturniiri väärikalt. Kuigi 2006. aasta MM-grupis saadi üheksa punkti rohkem, kujunes just see tsükkel parimaks. Miks, selgitab Oliver Lomp.

1

. Eestit peeti peksupoisiks


Eesti jalgpallikoondis loositi üle aastate oma valikgruppi kõige nõrgemast potist, mis tähendas, et eeldatavalt olid sinisärklased kõigi jaoks väeteim konkurent. Nagu peatreener Tarmo Rüütli ütles, siis polnud meil vastaseks ühtegi riiki, kellest peab kindlasti üle olema.



San Marino, Andorra ja muud kääbusriigid jagunesid ilusti teistesse alagruppidesse ja eeldatavalt nõrgim oponent oli seekord Armeenia, kellel näiteks eelmisest EM-valikgrupist olid näidata ette viigid Serbia, Portugali ja Soomega ning võit Poola üle.



Eesti ülejäänud vastased olid teada-tuntud vutiriigid. Valitsev Euroopa meister Hispaania, EMi poolfinalist ja 2002. aasta MMi pronks Türgi, aastaid finaalturniiridel mänginud Belgia ning endise Jugoslaavia koolkonnaga Bosnia ja Hertsegoviina, kes, nagu elu näitas, osutus eestlastele vast kõige kõvemaks pähkliks.



Armeeniat suudeti kodus võita, ja kui kohtunik poleks Eesti kahjuks vilistanud, võinuks triumfeerida ka võõrsil. Lillekülas suudeti väravateta viigiga panna põnts Türgi finaalturniirile pääsemise lootustele.



Krooniks alistati viimases – mis siis, et sisuliselt mitte midagi tähendavas – kohtumises Dick Advocaati käe all uue pale saanud Belgia.



2. Eesti näitas mänguilu


0:3 kodus ja võõrsil valitseva Euroopa meistri Hispaania vastu on statistiliselt üsna loogilised tulemused, kuid see, milline oli nende mängude tegelik kulg, ei väljendu kindlasti tulemuses.



Võõras  jalgpallivaatleja ei näe kuivi numbreid uurides seda, et tegelikult olid Eesti koondisel mõlemas mängus suurepärased võimalused juhtima minna.



Lillekülas võinuks Vladimir Voskoboinikovi löök paarkümmend sentimeetrit õigele poole minna ning Merida Romano staadionil võinuks Tarmo Kingi pealöök väga healt positsioonilt meeter madalama lennuga hispaanlaste värava poole lennata.



Tegelikult oli variante veel ning episoodiliselt suutsid eestlased kuulsate pallivõlurite vastu isegi domineerida. Ja mitte ainult Hispaania, vaid ka Türgi ja Belgia elu tegime kohati väga raskeks.



Ainukene kõva pähkel meie jaoks oli Bosnia ja Hertsegoviina. 0:7 kaotus räägib iseenda eest, kuid ka 0:2 mängus ei suutnud Eesti tegelikult kordagi bosnialastele tõeliselt ohtlikuks saada.



Põhiline on aga, et rahvus­esinduse mängu oli kohati väga nauditav vaadata. Kui varem oleme harjunud, et üle kolme-nelja söödu eestlased lükata ei suuda, siis Tarmo Rüütli käe all taheti ja julgeti platsil tõepoolest midagi palliga teha.



3. Uute liidrite esilekerkimine


Tihtipeale imestati ja isegi heideti peatreener Tarmo Rüütlile ette Konstantin Vassiljevi kasutamist. Kuigi FC Levadia juures oli Vassiljev aastaid pea asendamatu mängumees, siis koondises ei suutnud ta esimestes kohtumistes millegi säravaga silma paista.



Rüütli aga kinnitas alati, et Vassiljevil on midagi koondisele pakkuda. Tuli välja, et peatreener ei ajanud niisama mulli ja ei hoidnud isiklikust sümpaatiast Vassiljevi poole: Lendava Nafta keskväljamees kerkis selles MM-valiktsüklis Eesti mängujuhiks. Vassiljevi kätte võis palli alati anda enesetundega, et üldjuhul suudab ta nahkkera õigesse kohta toimetada. Sellisest mehest, kes suudab ka surve alla palli hoida, on Eesti koondis puudust tundnud taasiseseisvumisest peale.



Rüütli andis ka mõnele teisele mehele tuule tiibadesse. Nooruke Sander Puri tänas enda usaldamist lõputu energiaga, mis tegi nii mõnegi vastase elu raskeks, ning muidu tihtipeale oma esituste eest mööda päid-jalgu saanud Taavi Rähn on muutunud nõnda enesekindlaks, et suudab vajadusel asendada ka Raio Piirojat ennast.



Sergei Pareiko nimetamine postide vahele andis meie koondisele samuti palju. Lisaks suurepärasele oskusele vastase lööke tõrjuda on ta kaaslaste sõnul kujunenud nii-öelda lisakaitsjaks, kes tagalameestele oma kõvahäälse juhendamisega lisasilmad tekitab.



4. Mitmekesisem valik


Varasemad valikturniirid on Eesti kõndinud kui õhukesel jääl. Kui keegi liidritest – näiteks läbi aegade suurim väravakütt Andres Oper või keskkaitse valitseja Raio Piiroja – kõrvale jäi, oli paanika majas, kuna korralikke asendajaid varnast võtta polnud. Oper osales vigastuste tõttu vaid vähestes kohtumistes, kuid ometi lõi Eesti üheksa väravat, mida on rohkem, kui 9. valikgrupis teisena lõpetanud Norral. Piiroja traumade tõttu kerkis esile aga Rähn.



Ka poolkaitses oli Rüütlil seekord mitmeid variante ja tõtt-öelda polnud kellegi algkoosseisu koht kindel. Selles punktis pluss Eesti jalgpallile, mis on järjest ühtlasemaid mängijaid kasvatanud.



Hinded


7 Sergei Pareiko – kindel mäng, mille sisse jäi ka üks hea tõrje. Küll võinuks kommunikatsioonihäire Piirojaga belglased ette viia.



9 Raio Piiroja – Rüütli võttis vigastusega mänginud ja avatabamuse  eest hoolitsenud Piiroja ees mütsi maha. Mida lisaks väravale veel tahta.



8 Taavi Rähn – taas kord kindel esitus ning paaril korral suutis vastase ohtliku löögi blokeerida. 



8 Dmitri Kruglov – suurepärane esitus vasakkaitses. Rabeles kõvasti taga ning andis Vassiljevile resultatiivse söödu.



7 Enar Jääger – nagu terve kaitseliin, esines ka Jääger hästi. Paar korda lasi vastasel endast üle joosta, kuid midagi ohtlikku ei tekkinud.



6 Aleksandr Dmitrijev – keskväli, kus Dmitrijev lõhkus, töötas Eestil hästi. Küll aga tegi tavapäraselt palju sööduvigu.



6 Martin Vunk – oli aktiivne, kuid tegi liialt palju sööduvigu. Kaitses rabas vingelt.



9 Konstantin Vassiljev – mida veel tahta: väravasööt Piirojale ning võidu kindlustanud tabamus.



8 Joel Lindpere – laupäeval puhkust saanud Lindpere rabeles korralikult ja tekitas vastasele korduvalt peavalu.



5 Tarmo Kink – ei tundnud end paremal äärel piisavalt hästi ning jäi suures plaanis kahvatuks.



7 Kaimar Saag – võitles eesliinis ja ka keskväljal mehemoodi. Arvatavasti kindlustas endale koha A-koondises.



8 Igor Morozov – suutis nii tähtsal hetkel kaptenist kaitseliidrit Raio Piirojat väärikalt asendada. Peaaegu veatu pooltund.



7 Sander Puri – nagu tavaliselt, tõi eestlaste mängu kamaluga lisaenergiat.



6 Vladimir Voskoboinikov – võttis hästi palle ees maha, kuid paaril korral võinuks lõpuni võidelda.



TABLOO


MMi kvalifikatsiooniturniir:


Euroopa lõplikud tabeliseisud (esimene koondis MMile, teine play-off’i):


1. alagrupp:


Taani – Ungari 0:1, Portugal – Malta 4:0, Rootsi – Albaania 4:1.


Tabel: 1. Taani 21 (punkti), 2. Portugal 19, 3. Rootsi 18, 4. Ungari 16, 5. Albaania 7, 6. Malta 1


2. alagrupp:


Kreeka – Luksemburg 2:1, Läti – Moldova 3:2, Šveits – Iisrael 0:0.


Tabel: 1. Šveits 21, 2. Kreeka 20, 3. Läti 17, 4. Iisrael 16, 5. Luksemburg 5, 6. Moldova 3


3. alagrupp:


Tšehhi – Põhja-Iirimaa 0:0, Poola – Slovakkia 0:1, San Marino – Sloveenia 0:3.


Tabel: 1. Slovakkia 22, 2. Sloveenia 20, 3. Tšehhi 16, 4. Põhja-Iirimaa 15, 5. Poola 11, 6. San Marino 0


4. alagrupp:


Aserbaidžaan – Venemaa 0:1, Saksamaa – Soome 1:1, Liechtenstein – Wales 0:2.


Tabel: 1. Saksamaa 26, 2. Venemaa 22, 3. Soome 18, 4. Wales 12, 5. Aserbaidžaan 5, 6. Liechtenstein 2


5. alagrupp:


Eesti – Belgia 2:0, Bosnia ja Hertsegoviina – Hispaania 2:5, Türgi – Armeenia 2:0.


Tabel: 1. Hispaania 30, 2. Bosnia ja Hertsegoviina 19, 3. Türgi 15, 4. Belgia 10, 5. Eesti 8, 6. Armeenia 4


6. alagrupp:


Andorra – Ukraina 0:6, Kasahstan – Horvaatia 1:2, Inglismaa – Valgevene 3:0.


Tabel: 1. Inglismaa 27, 2. Ukraina 21, 3. Horvaatia 20, 4. Valgevene 13, 5. Kasahstan 6, 6. Andorra 0


7. alagrupp:


Leedu – Serbia 2:1, Rumeenia – Fääri saared 3:1, Prantsusmaa – Austria 3:1.


Tabel: 1. Serbia 22, 2. Prantsusmaa 21, 3. Austria 14, 4. Leedu 12, 5. Rumeenia 12, 6. Fääri saared 4


8. alagrupp:


Bulgaaria – Gruusia 6:2, Iirimaa – Montenegro 0:0, Itaalia – Küpros 3:2.


Tabel: 1. Itaalia 24, 2. Iirimaa 18, 3. Bulgaaria 14, 4. Küpros 9, 5. Montenegro 9, 6. Gruusia 3


9. alagrupp:


Tabel: 1. Holland 24, 2. Norra 10, 3. Šotimaa 10, 4. Makedoonia 7, 5. Island 5



Lõuna-Ameerika valikturniir (neli MMile, viies play-off’i):


Uruguai – Argentina 0:1, Paraguai – Colombia 0:2, Tšiili – Ecuador 1:0, Brasiilia – Venezuela 0:0


Tabel: 1.Brasiilia 34 punkti, 2. Tšiili 33, 3. Paraguai 33, 4. Argentina 28, 5. Uruguai 24, 6.Ecuador 23, 7.Colombia 23. 8.Venezuela 22, 9.Boliivia 15, 10.Peruu 13.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles