Vastane Kanepi servist: ta lõi nii kõvasti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Kanepi
Kaia Kanepi Foto: AFP / Scanpix

Ilusamat aasta algust pärast suuresti luhtaläinud hooaega oleks raske tahta – Eesti esireket Kaia Kanepi lülitas Aucklandi tenniseturniiri avaringis konkurentsist välja edetabeli 15. reketi hiinlanna Na Li.



WTA turniiridel viimati mullu mai alguses võidurõõmu tundnud Kanepi alistas Uus-Meremaal Aucklandis 220 000 dollari suuruse auhinnafondiga turniiri avaringis kindlalt 6:1, 6:3 turniiriks teise asetuse saanud Li. Kusjuures tugevast hiinlannast jagusaamiseks kulus edetabelis 58. reale langenud Kanepil vaid pisut üle tunni.

Esimeses setis läks Kanepi kiirelt 3:0 juhtima ning võitis lõpuks seti 28 minutiga 6:1.
Teine sett oli juba märksa tasavägisem ning kolmandas geimis õnnestus hiinlannal Kanepi serv murda ja juhtima minna. Kanepi jäi 1:3 kaotusseisu, kuid võitis siis järgmised viis geimi ning seega ka kogu matši.

«Tegelikult oli ilus mäng, olen väga rahul,» rõõmustas kohapeal viibiv Kanepi mänedžer Enn Pant. «Selline Kaia võidab keda tahes. Loodame, et seekord oleme nii füüsilise kui vaimse ettevalmistusega õnnestunud. Aga eks aeg näita.»

Kanepi oli seni hiinlannaga kohtunud korra – Pekingi olümpial alistus ta talle kolmandas ringis 6:4, 2:6, 0:6. Seekord polnud aga Li’l kodupubliku tuge ning Kanepi dikteeris kogu kohtumist, jättes Li hämmingusse. «Igaüks nägi, kui tugev ta serv oli, ma ei suutnud selle vastu midagi teha,» tunnistas Li löödult. «Ta lõi palli nii kõvasti, et ma isegi ei näinud seda! Ta kontrollis igat punkti.»

«Mäng lihtsalt läks tema poole, ma ei saanud talle vastu,» lisas 27-aastane Li, kes pärast esimese seti kaotust kutsus ka treeneri väljakule, ent olulist pööret mängu siiski tuua ei suutnud. «See polnud minu päev.»

Kanepi oli vastase komplimendist meelitatud. «Kui ta nii ütles, siis… Enda arvates lõin normaalselt, aga mu mäng ongi üsna jõuline,» kommenteeris ta turniiri ametlikul koduleheküljel.

Kanepi tegi kohtumise jooksul neli topeltviga ja neli serviässa, Li neli ja ühe. Lihtvigasid kogunes rohkem hiinlannal – 29 Kanepi 20 vastu.

«Kahtlemata oli see minu karjääri üksi paremaid võite. Olen äärmiselt rahul. See on alles hooaja algus ning ka turniiril on mul veel pikk tee minna,» ei tõusnud 24-aastane Kanepi kohe pilvedesse. «Mul läks vaid paar geimi kehvasti, aga üldiselt olin vaimselt tugevam. Ma ei andnud ka siis alla, kui olin kaotusseisus, jätkasin lihtsalt mängimist.»

Uus-Meremaa aja järgi pärastlõunal peetud mängu ajal puhus üsna tugev tuul, mis mängimist mõnevõrra raskendas. «Tuule tõttu polnud kerge mängida,» tunnistas Kanepi. «Aga olud olid meie mõlema jaoks keerulised. Mina uskusin, et suudan teda võita.»

Teises ringis läheb eelmisel hooajal 12 järjestikust kaotust saanud Kanepi vastamisi Maria Kirilenkoga. Novembrist endise Eesti meeste esireketi Mait Künnapi käe all harjutav Kanepi on edetabelis 62. kohal paikneva Kirilenkoga seni kohtunud kahel korral ning pidanud siiani tunnistama venelanna paremust.

Kirilenko alistas Aucklandis avaringis Saksamaa esindaja Tatjana Maleki (WTA 71.) 6:2, 6:3. Sarnaselt Kanepiga polnud ka Kirilenko mullune hooaeg just roosiline – aastat 29. positsioonilt alustanud Kirilenko langes lõpuks 63. kohale.

Kui Kanepi kaotas järjest 11 turniiri avaringis, siis erinevate vigastustega kimpus olnud venelanna ei jõudnud kokku 12 turniiril esimesest ringist kaugemale, kuuel turniiril jäi tema laeks teine ring.

Kirilenko eelmise aasta eredaimad hetked olid kevadel Barcelona turniiril finaali jõudmine ning sügisel USA lahtistel meistrivõistlustel kolmandasse ringi jõudmine. Muide, US Openil lõpetas Kirilenko edutee eile Kanepile alistunud Li.

22-aastase Kirilenko senise karjääri parim koht maailma edetabelis pärineb 2008. aasta suvest, mil ta tõusis 18ndaks. Täpselt sama koht on ka Kanepi karjääri parim, tema jõudis nii kõrgele lõppenud aasta maikuus.

Kanepi kaotas Kirilenkole 2:6, 3:6.

Pommikahtlus ja protesteerijad

Lisaks Kaia Kanepi võidule turniiril teisena asetatud Na Li üle pakkus eile Aucklandi tenniseturniiril palju põnevust ka hommikune pommikahtlus, mis lükkas mängude alguse 45 minutit edasi.

Nimelt oli keegi jätnud staadionihoonesse oma koti, mis tekitas turvatöötajates kahtluse, et tegemist võib olla pommiga, seetõttu otsustati kõik inimesed evakueerida ja kutsuda kohale pommirühm.

Kuna juba teist aastat järjest on turniiril ka kamp protesteerijaid, kes on vastu Kanepi endise treeneri Pablo Giacopelli hoolealuse Shahar Peeri osalemisele, suhtuti pommikahtlusesse ülima tõsidusega.

Esimesed mängud pidid algama kohaliku aja järgi kell 11, kahtlustäratav kott leiti aga kell 10.40.

«Rääkisime koti omanikuga, midagi kahtlast ei tuvastatud,» sõnas politseinik Kerry Watson reporteritele. «See oli täiesti tavaline kott, aga korraldajad reageerisid võimalikule ohule kiiresti, nad käitusid väga õigesti. Õnneks tegelikult mingit ohtu polnud.»

Aucklandi tenniseturniiri tegevdirektori Greg Bramwelli sõnul oli ligikaudu 500 inimese evakueerimine tavapärane käitumine kahtlase koti leidmise puhul ning kinnitas, et sel polnud midagi pistmist Peeri turniiril osalemisega.

Umbes kümme Uus-Meremaa protestirühma Globaalne Rahu ja Õiglus liiget marssisid Aucklandi tennisekeskuse juures plakatitega ja nõudsid, et Peer loobuks turniirist. Nad pole rahul sellega, kuidas Peeri kodumaa Iisrael palestiinlasi kohtleb.

Organisatsiooni teatel saatsid nad 22-aastasele Peerile ka kirja, kus palusid, et ta loobuks turniiril mängimisest, näidates niimoodi oma pühendumust rahu hoidmisele.

Sama grupp protesteeris Peeri vastu ka möödunud aastal, nad on keskendunud Iisraeli sportlaste boikoteerimisele, kuna see on nende arvates mõjusam kui näiteks Iisrae­li kaubanduse boikoteerimine.

Peer ei lasknud end protestijatest mõjutada ja alistas avaringis 7:5, 6:3 sloveenlanna Polona Hercogi, ent väljendas siiski toimuva üle pahameelt. «Nagu näete, tulin tagasi, kuna mulle meeldib see turniir,» selgitas Peer. «Aga sellest on äärmiselt kahju, et on inimesi, kes arvavad, et mina olen maailma probleemides süüdi.» (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles