Kas Transi väravavaht tõi petturid Lätist Eestisse?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpalli meistriliiga avavoorus löödi Narva Transi väravavahi Sergei Ussoltsevi (pikali) selja taha kolm palli. Nendest kaks toimetas sinna Tarmo Neemelo (püsti).
Eesti jalgpalli meistriliiga avavoorus löödi Narva Transi väravavahi Sergei Ussoltsevi (pikali) selja taha kolm palli. Nendest kaks toimetas sinna Tarmo Neemelo (püsti). Foto: Toomas Huik

«On kurb, kui hooaja alguses on 50 protsenti mängudest ära antud,» iseloomustas Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak eile ilmsiks tulnud tõsiasja, et Narva Transi meeskond on tänavusel hooajal kaks korda sihilikult kaotanud.

Euroopa Jalgpalli Liidu (UEFA) ellu kutsutud, Euroopa jalgpallikihlvedusid jälgiv süsteem Betradar andis Eesti Jalgpalli Liidule teada, et Trans on Eesti meistrivõistlustel sel hooajal kaks korda sihilikult kaotanud.



9. märtsil toimunud esimese vooru kohtumise Tallinna Levadia – Trans ning üleeile peetud neljanda ringi matši Trans – Kohtla-Järve Lootus tulemus oli kihlveopettuse tähenduses üheselt fikseeritud. Levadiale kaotas Trans mäletatavasti 0:3 ning Lootusele 0:1.



Nelja vooru järel hoiab Trans meistriliigas kuue silmaga kuuendat kohta, olles kahel korral meelega vastasele alla jäänud, siis seni on nende jõud üle käinud FC Florast ja FC Kuressaarest.



Selgituseks kirjeldas Pohlak ka süsteemi, mille alusel pettureid jälitama hakatakse. «UEFAs tegutsev spetsiaalne osakond jälgib kohtumiste tulemusi üle maailma ning hindab mängu kas puhtaks, kahtlaseks või kindlalt fikseerituks.



Transi puhul oli mõlema mänguga tegemist kindlalt fikseeritud juhtumiga,» täpsustas Pohlak. «Sellistele kahtlastele juhtumitele, kus panustatakse tavalisest suuremaid summasid kindlale tulemusele, saadakse jälile ja antakse tagantjärele teada.»



Praegu ootab Eesti Jalgpalli Liit UEFAst mõlema juhtumi kohta lisainfot, esialgu veel mingeid otsuseid ei langetata.



«Esialgse informatsiooni kohaselt oli tegu mastaapse ja kahtlusi mitte jätva olukorraga,» märkis Pohlak, kes lisas, et mõlemat mängu käsitletakse nüüd ühtse juhtumina.



«Kahjuks olen sunnitud võtma selge seisukoha ja ütlema välja, et selliste olukordade jätkudes ei saa me välistada Daugavpilsi Dinaburgi saatuse kordumist Eesti liigas. Kui klubi sees ei suudeta korda majja saada, siis peab seda tegema jalgpalliliit.»



Mäletatavasti eemaldas Läti Jalgpalli Liit kihlveopettustega tegelenud Dinaburgi mullusel hooajal riigi meistrivõistlustelt ning meeskond kõrvaldati ka Balti liigast. Lätlaste meeskond eemaldati ka 2007. aastal Baltikumi jõuproovilt.



Siiski on eelmisel hooajal Dinaburgis mänginud mehed suures osas ka tänavu ühes meeskonnas. Nimelt sai Dinaburgi koha Läti kõrgliigas endale teine Daugavpilsi meeskond FC Daugava, kus pallivad endised Dinaburgi pallurid, kes endale parasjagu just teist tööandjat ei leidnud.



Ühendav lüli on olemas ka Transi ja Dinaburgi vahel. Nimelt mängis praegune Narva klubi väravavaht Sergei Ussolt­sev varem lätlaste Dinaburgi rivistuses.



Ussoltsev siirdus Daugavpilsi klubisse pärast seda, kui oli Transist 2008. aastal vallandatud. Ussoltsev sai toona piirilinna meeskonnast hundipassi, kuna lõi meistriliiga mängul Levadia ründajat Indrek Zelinskit kahe jalaga istmikupiirkonda.



«Kohtun järgmisel nädalal Narva Transi presidendi Nikolai Burdakoviga. Ei saa välistada olukorda, et sama seltskond, kes tegeles kihlveopettuste korraldamisega Dinaburgi klubis, on leidnud nüüd uue ohvri,» sõnas Pohlak, kuid lisas, et Burdakovi suhtes on tal usaldus säilinud.



Jalgpalliliidu president ei soovinud hinnata, millist kahju see juhtum Eesti jalgpallile teha võiks. «Ei räägiks praegu ala mainest. Sellised asjad toimuvad igal pool, kuid jalgpall on ainus, kes selles suhtes midagi ette võtab,» lisas Pohlak.



Eesti Jalgpalli Liidu juhatus koguneb olukorda arutama järgmisel nädalal, kui on saanud UEFAst lisainfot. Praegu leiti, et kohtumiste tulemused jäävad jõusse, kuid pärast lisainformatsiooni laekumist võib tulla ka uus otsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles