Baruto: ma pole yokozuna seisuseks veel valmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baruto ehk Kaido Höövelson.
Baruto ehk Kaido Höövelson. Foto: Reuters/ScanPix

Suure tõenäosusega kinnitatakse homme, et uues sumo edetabelis tõuseb Eesti vägilane Baruto

ozeki

staatusesse, sumomees ise suhtus oma saavutusse ehteestlasliku rahulikkusega ega hakanud tuleviku osas veel õhulosse ehitama.



Pühapäeval lõppenud aasta teisel sumo suurturniiril Haru-

basho

’l vaid sumohierarhia tipus trooniva

yokozuna

Hakuho paremust tunnistama pidanud ja turniiri teise kohaga lõpetanud Baruto ehk Kaido Höövelson tunnistas, et nii edukas esinemine tuli talle eneselegi üllatusena.



«Kust ma ikka oskasin seda oodata,» muheles 25-aastane Virumaa mees. «Mõtlesin, et üritan endast parima anda, ja siis vaatan, kuidas läheb. Läks hästi!»



Aga siiski, mõte sellest, et 13 võitu aitavad tal jõuda kaua­igatsetud eesmärgini, tekitas turniiri viimaste päevade lähenedes suures mehes üsna palju pingeid.



«Elasin küll üks päev korraga ja elan samamoodi ka edasi, aga lõpus ikka natuke tõmbas jalad kangeks,» tunnistas Baruto.



Vahetult enne turniiri algust vigastas Baruto treeningmatšis Araniga oma vasaku käe pöialt, kuid tema sõnul võib tagantjärele tarkusena öelda, et see tuli talle hoopis kasuks.



«Ei saa öelda, et see andnuks mulle võiduhimu juurde, seda on mul alati piisavalt, aga lihtsalt selle vigastuse pärast tuli mul palju sekka teistsugust maadlust kui varem,» selgitas 198 cm pikk ja 190 kg kaaluv Baruto. «Nimelt pidin pöidla pärast natuke oma tehnikat muutma.»



Õnnestunud ettevalmistus


«Ilmselt peaksingi iga kord enne turniiri oma pöidlad tagurpidi keerama,» lisas ta naeru lagistades.



Eestlase varasemast mitmekesisem sumo aitas tal ka karjääri jooksul esimest korda teenida eriauhinna Gino-Sho parima tehnika eest.



«Ju siis ei olnud kedagi teist, kellele anda,» jäi Baruto tagasihoidlikuks ega arvanud, et ta millegi erilisega silma paistis. «Ma olen ju nii suure kerega, sellega peangi silma paistma. Aga ausalt öeldes, ise küll ei osanud seda auhinda oodata.»



Kuigi turniir oli üliedukas, jääb Baruto hinge närima

yokozuna

Hakuholt saadud kaotus, kuna jaanuaris oli ta sama mehe alistanud.



«Natuke jääb ikka kripeldama, kui juba nii kaugele oled jõudnud,» tõdes Baruto, kelle sõnul oli ettevalmistus Haru-

basho

’ks suurepäraselt õnnestunud. «Inimese ahnusel ei ole ju piire. Aga ma ei jäta enne, kui kõik vastased alistan, seekord lihtsalt oli

yokozuna

minu jaoks liiga tugev.»



Kuna Baruto kogus kolme viimase turniiriga 35 võitu 45st, täitis ta ka kirjutamata reeglid, et tõusta sumohierarhia teisele astmele ehk teenida ülendamine

sekiwake

staatusest

ozeki

’ks.



Kaks aastat tagasi rääkis Baruto Postimehele, et tal on Jaapanis veel palju teha ning Eestisse ei naase ta enne, kui kõik tehtud. Nüüd tunnistas ta, et

ozeki

’ks tõusmine on just üks neist asjadest, mida ta toona silmas pidas.



Aga sellest hoolimata ei osanud ta saavutatu tähendust veel sõnadesse panna. «Mul pole üldse olnud aega selle peale mõelda,» vabandas ta. «Tegelikult tuli see mulle eneselegi ootamatult. Mul oli väike soov, et selle aasta jooksul saan sellega hakkama ja tõusen

ozeki

’ks, aga ma ei uskunud, et see nii kiiresti juhtub.»



Ja hoolimata sellest, et paljud sumoeksperdid ennustavad, et

ozeki

on Barutole kõigest kiire vaheetapp ning juba peatselt tõuseb meie mees

yokozuna

staatusesse, jääb ta ise kahe jalaga maa peale.



«Kui nüüd päris aus olla, pole ma

yokozuna

’ks saamise peale mõelnudki,» väitis ta. «Aga kui nüüd kiirelt mõelda, siis… usun, et ma pole selleks veel valmis. Aga unistus on see mul kindlasti.»



Tammetõrud tulest välja


Selleks, et

ozeki

staatusest

yokozuna

’ks tõusta, peaks Baruto võitma kaks järjestikust turniiri. «Turniirivõit on kindlasti minu järgmine suur eesmärk,» kinnitas ta. «Siis alles vaatame edasi.»



Kui

yokozuna

Asashoryu veebruari alguses purjus peaga baarikakluses osalemise järel oma tippspordist loobumisest teatas, kartsid jaapanlased, et nende iidne spordiala on populaarsust kaotamas.



Kuna aga Baruto näol kerkis ainsale

yokozuna

’le Hakuhole vägagi arvestatav konkurent, kellelt oodatakse, et ta täidab erruläinud Asashoryust vabaks jäänud koha, sai eestlane turniiri edenedes üha suurema tähelepanu osaliseks.



«Populaarsus on tõesti meeletult kasvanud,» naeris Baruto. «Pühapäeval näitasid iga telekanali uudised hommikust õhtuni seda, kuidas ema mulle kaasa elab, jaapanlased käisid meil maal külas.»



Ehk siis eestlane oli suuresti see, kes sumo populaarsuse eest kastanid tulest välja tõi? «No ütleme niimoodi, et

yokozuna

tõi tulest välja kastanid, mina aga tammetõrud,» lausus ta lõbusalt.



Puhkamiseks Barutol eriti aega ei jäägi, kuna homme ootab teda ees

ozeki

’ks ülendamise rituaal ning juba laupäeval läheb ta laagrisse ja alustab ettevalmistust maikuus peetavaks Natsu-

basho

’ks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles