Hollandi jalgpalliliidult nõutakse Venemaal toimuva MMi boikoteerimist

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi jalgpallikoondise mängijad.
Hollandi jalgpallikoondise mängijad. Foto: SCANPIX

Hollandi jalgpalliliit (KNVB) teatas, et on seoses paljude Hollandi kodanike hukkumisega Ida-Ukraina kohal aset leidnud lennukatastroofis saanud hulgaliselt üleskutseid loobuda nelja aasta pärast Venemaal peetaval jalgpalli MM-finaalturniiril osalemisest.

Hollandi koondis kaotas äsja Brasiilias lõppenud MMil poolfinaalis penaltitega Argentinale, kuid alistas seejärel Brasiilia ja sai kaela pronksmedalid. Nelja aasta eest jõuti Lõuna-Aafrikas peetud MMil finaali, kuid jäädi seal lisaajal alla Hispaaniale.

Alaliidu kinnitusel on neile juba korduvalt tehtud ettepanekuid nelja aasta pärast Venemaal peetaval finaalturniiril mitte osaleda, kuid otsuse langetamisega pole plaanis kiirustada. «Meilt on paljud inimesed selle kohta küsinud. Mõistame, et Venemaal toimuv MM puudutab kõiki jalgpallisõpru ja hukkunud hollandlaste omakseid väga sügavalt ja emotsionaalselt. KNVB on neil süngetel päevadel mõttes kõigi ohvrite perekondade, sõprade ja jalgpalliklubidega,» teatas alaliit oma avalduses.

«Praegu on meie eesmärgiks aga vaikida. KNVB arvates on sobilikum tulevasel MM-finaalturniiril osalemise üle arutleda hiljem, kui katastroofi uurimine on lõppenud,» lisas alaliit oma seisukoha.

Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud Malaisia lennufirma lennu MH17 allatulistamise tagajärjel sai surma ligi 200 hollandlast, kelle seas oli ka palju lapsi. Separatistide kontrolli all olevas piirkonnas ei pääsenud rahvusvahelise uurimiskomisjoni eksperdid mitme päeva jooksul rusude juurde, samuti on separatiste süüdistatud surnukehade rüvetamises ja asitõendite hävitamises. Levinuima hinnangu kohaselt tulistasid reisilennuki ekslikult alla just Ida-Ukraina separatistid, kasutades selleks Venemaalt nende kätte toimetatud raketikompleksi.

Venemaa süüdistab seevastu lennuki allatulistamises Ukraina relvajõude. Täna jõudsid esimeste hollandlastest hukkunute põrmud tagasi kodumaale, kui Eindhovenisse saabus nelikümmend kirstu. Hukkunute kodumaale toimetamisele eelnes Hollandi poolne terav kriitika tekkinud viivituste aadressil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles