Mercedese sõitjad alustasid kodusõda

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lewis Hamilton uhab Nico Rosbergile šampanjaga vastu lõugu.
Lewis Hamilton uhab Nico Rosbergile šampanjaga vastu lõugu. Foto: SIPA/Scanpix

Lewis Hamilton solvus, et sai käsu tiimikaaslane mööda lasta. Nico Rosberg solvus, et käsk jäi täitmata.

Mercedese F1-sõitjad Nico Rosberg ja Lewis Hamilton läksid Ungari GP-l põhjalikult tülli. Õigemini põhjustas konflikti meeskond, käskides Hamiltonil hoog maha võtta ja Rosberg endast mööda lubada. Hamilton keeldus, mistõttu nõudis MM-sarjas liidrikohta hoidev tiimikaaslane, nutuvõru suu ümber, Mercedese bossidelt asja arutamist ja karmi kohtuotsust.

Ajal, mil F1-sarja pealtvaatajaskond väheneb katastroofilise kiirusega, üritas Mercedes hooaega veelgi igavamaks muuta ja Rosbergi edumaad Hamiltoni ees pikemaks venitada. Seni on hõbetiimi pilootide omavaheline kanakitkumine ainus, mis põnevust üleval hoiab.

Rosberg startis esireast, kuid langes turvaautode tõttu ja kolme rattavahetuse tulemusena tahapoole, boksist teele läinud Hamilton seevastu kerkis etteotsa. Jäi sõita kümmekond ringi, kui tiim ühtäkki teatas Hamiltonile, et too takistavat Rosbergi ning võtku nüüd hoog maha, et teine mööda saaks. Paraku kumas Rosberg samal ajal kauguses, mitte ei kihutanud sabas, mistap teatas britt raadioside kaudu: «Ma ei takista Nicot. Ta peaks tulema lähemale ja ise minust mööduma.»

Rosberg oli meeskonnakaaslase häbematusest hämmingus ning küsis tiimilt kaks korda, mis toimub, miks Hamilton endiselt kihutab? Tiim vastu, et me andsime talle käsu sind ette lubada.

Viimastel ringidel sai Mercedese duo lõpuks kokku, Rosberg üritas Hamiltonilt kolmandat kohta endale saada, kuid ebaõnnestunult. Meeste vahe vähenes ja Rosbergi edumaa on kaheksa etappi enne lõppu vaid 11 punkti.

Finiši järel oli Hamilton tige: «Mõistetamatu, kuidas tiim minult üldse säärast asja nõudis. Sõitsime ju võidu. See, et Rosberg ühe boksipeatuse rohkem tegi, ei tähenda midagi. Võtnuks ma jala gaasipedaalilt, saanuks Daniel Ricciardo ja Fernando Alonso mind varem kätte.»

Ja üleüldse, teatas Hamilton, kihutab ta enda, mitte Rosbergi nimel ja oma punktide pärast: «Teda mööda lubades poleks saanud punktivahet kärpida, seetõttu tundub meeskonna käitumine kummaline. Õnneks tegin õige otsuse ja jätsin Rosbergi selja taha.»

Rosbergi arvates eksis Hamilton rängalt: «Halb, kui sõitja käsku ei täida. Mina ei nõudnud temalt hoo mahavõtmist, tiim nõudis. Peame juhtunut meeskonnas tõsiselt arutama.»

Küsimusi ei tekiks, kui konkurendid hingaks Mercedese pilootidele kuklasse, aga ei hinga. Meeskondlik tiitel on sisuliselt käes ning mõne teise tiimi võidusõitja kroonitaks tšempioniks vaid juhul, kui mõlemal, Rosbergil ja Hamiltonil, kolm etappi täielikult untsu läheks.

Mercedese pealike hulka kuuluv kolmekordne maailmameister Niki Lauda andis tõelise sõidumehe kombel õiguse Hamiltonile: «Tiim eksis, nõudes temalt Rosbergi möödalubamist. Sõit oli keeruline, tekkis paanika ning käsuandjatel jooksis pinge all juhe kokku. Tagantjärele on selge, et tiim eksis, ning õnneks ignoreeris Hamilton korraldust.»

Sellegipoolest istutakse Mercedeses üheskoos maha ja pannakse mängureeglid tulevikuks paika. Mercedese motospordi juht Toto Wolff selgitas, et võrreldes hooaja algusega on olukord muutunud, tiim rebis rivaalidest pikalt ette ning nüüd tuleks rihma lõdvemale lasta: «Aasta alguses on lihtne öelda, et mängime selliste reeglite alusel. Praegu võitlevad Rosberg ja Hamilton meistritiitli eest ning senised reeglid enam ei kehti. On vale nõuda ühelt või teiselt koha loovutamist keset sõitu.»

Wolffi sõnul võisid sõitjad ka seni võidelda, ent võrdsetel alustel – siis, kui kasutasid ühesugust taktikat. Ungaris käis Rosberg aga kolm, Hamilton kaks korda rattaid vahetamas. «Nüüdsest, kui kokkuleppele jõuame, võib kumbki ise valida, millise taktikaga võidu sõitma läheb.»

Hamilton nõuab Rosbergist  kõvemat palka

Nico Rosberg ja Lewis Hamilton ei võitle teineteisega pelgalt MM-tiitli nimel, vaid ka miljonite nimel. Äsja sõlmis Rosberg Mercedese meeskonnaga uue lepingu ning sai märgatava palgatõusu, Hamilton tahab aga kolleegi üle lüüa.

Mercedes maksab järgmisel kolmel aastal Rosbergile kokku 55 miljonit eurot. Saksamaa ajalehe Bild väitel soovib Hamilton aga enamat. Briti kontraht kehtib tuleva aasta lõpuni, kuid juba tahetakse seda pikendada. Esindajad olevat esitanud Mercedesele nõudmise – kirjutada valmis uus leping aastateks 2016–2018 ning määrata Hamiltoni töötasuks mitte tühised 55, vaid pisut rohkem – 90 miljonit eurot. Seni kasseeris ta Mercedeselt sisse 25 miljonit hooaja kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles