Neljapaat taas viies, kuid sisukam

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti paarisaeruline neljapaat Kaur Kuslap (vasakult), Allar Raja, Sten-Erik Anderson ja Kaspar Taimsoo püsisid finaalis küll medalikonkurentsis, kuid rasketes ilmaoludes tuli leppida siiski viienda kohaga.
Eesti paarisaeruline neljapaat Kaur Kuslap (vasakult), Allar Raja, Sten-Erik Anderson ja Kaspar Taimsoo püsisid finaalis küll medalikonkurentsis, kuid rasketes ilmaoludes tuli leppida siiski viienda kohaga. Foto: Fred Killing

Neljapaat saavutas teist MMi järjest viienda koha, kuid tuleviku seisukohast on paatkonnaliikmete sõnul aastaga tehtud samm edasi.

Mullu kokku istunud Eesti paarisaeruline neljapaat lõpetas teist MMi järjest viiendana. Kahe aasta pärast toimuvaid Rio de Janeiro olümpiamänge silmas pidades ollakse paatkonna liikmete sõnul õigel teel. «Meil on väga tugev kasvupotentsiaal mitmes valdkonnas,» usub eessõudja Kaspar Taimsoo.

Tänavusele MMile medalimõtetega läinud neljapaadi finaaliesitusele vajutasid seekord pitseri kehv ilm ja tõsiasi, et oma poolfinaalis saavutati alles kolmas koht. Kuna laupäeval oli Amsterdamis väga tuuline, siis paigutati paatkonnad veel nii, et tugevamad said endale sobivamad rajad. Lõpuks jäigi üle tõdeda, et tuleb saada nii tugevaks, et radade paigutamise korral saada ise sobivamad tingimused.

«Kahtlemata medalita jäämine kripeldab. Olime päris heas hoos ning tehniline koostöö lubas sõita kõrgemate kohtade eest. Lõpupoole padistasime tuulistes oludes juba ise ka ning keeruline oli hoida aere lainetest eemal,» kirjeldas Taimsoo. «Maksis kätte see, et me ei suutnud poolfinaalis näidata head minekut ja ise seda sõitu võita.»

Praegune koosseis Kaur Kuslap, Allar Raja, Sten-Erik Anderson ja Taimsoo käis koos teisel MMil, samas koosseisus soovitakse ka jätkata ning ees nähakse helget tulevikku. Mullu jõudis neljapaat MK-sarjas kahel korral kolmanda kohani, tänavu jäi saagiks üks teine ja üks viies koht.

«Mullu oli olümpiamängude järgne aasta ning seega ei olnud ka konkurents nii tihe. Tänavu on läinud tipus heitlus tunduvalt karmimaks. Ka meil on kiirust ja jõudu juurde tulnud,» hindas Taimsoo. «Tahaksin näha seda meest, kes suudab ära põhjendada, miks peaksime mõne mehe praegusest nelikust välja vahetama. Üleöö niimoodi me kindlasti kiiremaks ei saaks. Julgen öelda, et praegune suund on õige. Oleme näidanud, et võrreldes eelmise aastaga on meis sisu rohkem.»

«Kui mullu pandi meid vaikse ilma korral paika, siis tänavused sõidud on näidanud, et oleme tippseltskonnas täiesti kohal,» leidis Raja. «Aastaga on just füüsiliselt edasi mindud, seda eelkõige nooremate meeste pealt. Areng toimub ja nüüd tuleb uue hooaja ettevalmistuses parandada auke, mis tänavu ette tulid.»

Sellega nõustus ka paatkonna noorim liige, 23-aastane Anderson: «Kindlasti oleme vastupidavuse poole pealt saanud tugevamaks. Eelmine aasta ei olnud veel nii palju võimu. Tundsin enne finaali, et medalivõimalused on olemas. Tegemist on siiski välisspordialaga ja tuleb kokkuvõttes rahul olla.»

Tugev tuul valmistas eestlastele probleeme nii võistluse lõpuosas kui ka stardis, kust saadi selgelt kõige viimasena minema. Seejärel tõusti võistluse keskpaigaks küll pronksmedali konkurentsi, kuid see oli ka kõik.

Kuldmedali sai Amsterdamis kaela tänavune Euroopa meister Ukraina, kes sõitis finaalis tuulise ilmaga välja ka maailma absoluutse tippaja 5.32,26 (varasem rekord kuulus 5.33,15ga venelastele). Hõbemedali teenis Suurbritannia ning pronksi Saksamaa, Eestit edestas veel ka Hiina.

«Taimsoo ja Raja viimasest 30 ühisest rahvusvahelisest stardist on nad finaalist välja jäänud vaid kolm korda. See näitab stabiilset taset ja seda, et oleme tippseltskonnas kohal, kuid nüüd tuleb millalgi ka teraviku vallutamine ära teha,» seadis paatkonna treener Matti Killing sihte. «Korralik vundament on laotud, järgmine aasta on oodata veel tihedamat konkurentsi, kuna siis hakatakse jagama ka olümpiapileteid.»
-----------------------------------------

Endreksoni ja Jämsä MM ebaõnnestus

Eesti paarisaeruline kahepaat koosseisus Andrei Jämsä ja Tõnu Endrekson ei leidnud head minekut ka Amsterdamis toimunud MMil, kus lõpuks tuli leppida 16. kohaga.

Kui duo eesmärk oli jõuda poolfinaali ehk 12 parema sekka, siis vahesõidus jäi sellest eesmärgist puudu veidi alla nelja sekundi. C-finaalis tuli eestlastel leppida neljanda kohaga ja kokkuvõttes saadi kahepaatide konkurentsis 16. koht. Kahepaatidest krooniti võitjaks Horvaatia.

«Lõpuks tuligi enam-vähem välja vaid vahesõit,» sõnas Endrekson  ja märkis, et parema koostöö otsimine tõi endaga kaasa tagasilöögi. «Kui sujuvamat koostööd taga ajada, siis tuleb paratamatult füüsilise poole pealt lõivu maksta.»

MMil oli stardis ka naiste kahepaat koosseisus Kaisa Pajusalu ja Mariliis Reinkort, kes saavutas 22 naiskonna konkurentsis 21. koha. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles