Taaramäe ja Kangert: kes keda temposõidus?

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe (vasakul) ja Tanel Kangert.
Rein Taaramäe (vasakul) ja Tanel Kangert. Foto: Reuters

Täna jagatakse maanteesõidu MMil Hispaanias medaleid eraldistardiga sõidus. Eestlastest asuvad stardijoonele Rein Taaramäe ja Tanel Kangert. Eesmärki – kohta esikümnes – pole lihtne saavutada, kuid kus on kirjas, et elu peab lihtne olema?

Hispaanias Eesti koondise õhtusöögi ajal tulnud jutuks, et kõik meie parimad ratturid on MMil tõesti vähemalt korra kümne sekka mahtunud. Taaramäe ja Kangert, kõvad mehed nemadki, peaksid sama suutma. Kas nüüd või kunagi hiljem.

Tunamullu MMi temposõidus Eesti läbi aegade parima, 13. koha välja sõitnud Kangert arvas, et seekord tal suurt lootust pole. «Füüsis ja enesetunne optimismi ei sisenda. Väsimus on kuhjunud. Nagu Hispaania velotuurilgi – kui sõidan end ühel päeval nii-öelda punasesse, siis taastun aeglaselt. Ka täna, päev enne starti, oli üsna nadi olla.»

Meeskonnasõidus sai Astana, kus pedaalis ka Kangert, 12. koha. «Rõõmsaks too võistlus mind ega teisi ei teinud. Medalit me poleks saanud, kuuendaks-seitsmendaks pidanuks tulema. Puudu jäi võimsusest. Astana meestel, kel suured mootorid, oli kehv päev.»

Niisiis ootab eraldistardiga sõidus ees tund karmi kannatamist, arvas Kangert. «Liigun edasi bensiiniaurude pealt ning minu moto kõlab: on mis on ja tuleb mis tuleb. Loodetavasti saan temposõiduga hooaja ära lõpetada – MMi grupisõidus kaasa ei löö –, igatahes trenni ma lähiajal enam ei tee, vaid keskendun puhkamisele.»

Taaramäe oli seevastu võitluseks valmis, kuid liigset ei looda: «Koht esitosinas oleks juba super, sest ma pole ju temposõidu spetsialist. Ei oska midagi oodata ega arvata. Tõmban pea õlgade vahele ja võtan üles tempo, millega võiks kulla võita. Ühel hetkel lasen hoo muidugi alla, sest ei soovi üle kuumeneda ega pilti taskusse sõita. Aga kui suudan tempo mingil määral ära kesta – tihtipeale paraku ei suuda –, võib oodata head tulemust. Näis. Sain MMiks mägedes valmistuda ja nüüd peaks vorm aina paremaks minema.»   

Ponferrada ümbrusse rajatud trass olla Eesti Jalgratturite Liidu peasekretäri Urmas Karlsoni sõnul lihtsam, kui paberil paistis. «Tõusud on lauged ja tehnilisi oskusi rada palju ei nõua. Vaid paarikilomeetrisel lõigul võivad julged mehed, kui riskivad, laskumisel ja kurvides sekundeid võita, kuid mitte otsustavalt palju. Ühesõnaga, tuleb stardist finišini täiega uhada. Kel jätkub jõudu kauemaks, see võidab.»

Esimesed lähevad temposõidus rajale täna kell 14.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles