Kes korvpallinoortest lööb meeste seas särama?

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Jurtomil on Tarvas kanda põhimehe roll.
Martin Jurtomil on Tarvas kanda põhimehe roll. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Kui sa tahad korvpallis kuhugi jõuda, pead juba noorelt avanema. 18-aastane noormees peaks end vähemalt Eesti liigas pildile mängima,» sõnas Tartu Rocki korvpallimeeskonna peatreener Gert Kullamäe. Mees, kes debüteeris Eesti meistriliigas juba 14-aastase poisina ning 17-aastaselt viskas juba keskmiselt 19 punkti mängus.

Nii noori esilekerkijaid pole tänavu näha. Korvpalliinimesed jälgivad küll huviga, mida suudavad meistriliigas pooliku hooajaga piirduvad Audentese spordikooli noored, kuid säravad tähti sealt veel ei loodeta. Teistes meeskondades pole aga päris noori ülemäära palju.

Üks algava hooaja kõige tõenäolisem esilekerkija on Rakvere Tarva 20-aastane ääremängija Martin Jurtom. Paar hooaega Raplas ja mullu Itaalias peamiselt vahetusmeeste pingil istunud Jurtomil peaks olema tohutu mängunälg ning Tarva peatreener Andres Sõber on valmis seda rohkete mänguminutitega kustutama.

«Meie meeskonnas peab Martin mängima number nelja (suur äär – toim), aga mõnes teises meeskonnas võiks ta sama hästi olla ka väike äär. Tal on paras pikkus, kiirus, hüppevõime ja vise,» loetles Sõber Jurtomi plusse. «Mul on sportlik huvi, kuidas ta sellel hooajal välja veab.»

Sõbra sõnul loeb korvpalluri juures palju see, millise isuga ta treenib ja mängib. Jurtomil olevat isu pöörane: «Ei taha ega julge midagi ennustada, aga minu silmis on ta juba praegu parem kui Kristjan Kitsing või Indrek Kajupank. Alguses on miinuseks tema vähene mängupraktika, kuid sellest saab üle.» Vähemalt senistes kontrollmängudes on Jurtom saanud palju mänguaega ja kasutanud seda hästi.

Tarvas mängib ka Jurtomi eakaaslane, mängujuht Sander Saare. Veel mõni aasta tagasi ennustati talle suurt tulevikku, kuid seni on teda seganud vigastused. Tänavuses Tarvas on talle tagatud teise mängujuhi roll ehk minutid, mis jäävad üle Sten-Timmu Sokust. Esilekerkimisvõimalus on väiksem kui Jurtomil, kuid kindlasti suurem kui paljudel teistel noortel.

Kahes niinimetatud eliitklubis Kalev/Cramos ja Tartu Rockis on mõlemas pingil üks 19-aastane mängumees. Kalevis Sten Olmre ja Rockis Saimon Sutt.

Arvestades Kalevi ülimalt tihedat mängugraafikut võiks Olmre saada vähemalt koduliigas piisavalt mänguaega. «Meil on Eesti liigas ainult 18 kohtumist ja oma võimaluse saab ta seal kindlasti, kuid väga silmapaistvalt esile tõusta on tal meie meeskonnas ikkagi raske,» nentis Kalevi peatreener Alar Varrak.

Palju parem pole seis ka Sutil, kes Kullamäe hinnangul peaks algaval hooajal arenema eelkõige tänu treeningutele. «Ta saab ka ise väga hästi aru, et meeste vastu on tal just füüsiliselt veel väga raske mängida,» selgitas Kullamäe.

Rapla TYCO meeskonna nimekirjas on samuti mõned noormängijad, kuid peatreener Aivar Kuusmaa ei oota, et 20-aastane Hendrik Ruut ning 18-aastased Karl-Johan Lips ja Karl-Gustav Soo juba tänavu esile kerkivad: «Korvpallis on vise üks olulisemaid elemente ja sellega peavad noored veel kõvasti tööd tegema. Ainult kaitsemängust esilekerkimiseks ei piisa.»

21-aastased Rait-Riivo Laane ja Martin Paasoja pole enam noored, kuid Kuusmaa sõnul peaksid tänavu koduliigas kõvasti möllama. «Nad said suvel koondise maitse suhu, samas on mõlemal ees mitu meest, keda üle mängida.»

Pärnu meeskonna nimekirjas on 17-aastased Robert Valge, Norman Käbin ja Ken Kuber ning 18-aastane Mihkel Kirves, kuid klubi juhi ja tugeva noortetreeneri Mait Käbini arvates on nende avanemine tõenäolisem alles järgmisel hooajal. «Nad peavad veel kohanema, et sooritada meeste mängus samu elemente nagu noortega mängides.»

Audentese nimekirjas on 15–19-aastased noored ja peatreener Indrek Visnapuul on tegemist, et neile kõigile veidigi mänguminuteid anda. Senise põhjal peaksid meeskonna liidriteks kerkima Ivo-Van Tamm, Karl-Robin Jürjens ja Siim-Markkus Post.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles