Pistoriuse tulevik on vanglas karm ja tume

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oscar Pistorius.
Oscar Pistorius. Foto: SCANPIX

Sõbratari tahtmatu tapmise eest viieks aastaks vangi mõistetud paraolümpiavõitja Oscar Pistorius (pildil) peab ilmselt trellide taga istuma vaid kümme kuud, kuid see aeg saab olema ränk. Nimelt saadeti Pistorius Lõuna-Aafrika Vabariigi kõige hullemasse kinnipidamiskohta, mida pelgavad isegi kurjategijad.   

Pretoria keskvangla, kus Pistorius järgmised kuud veedab, sai mullu Kgosi Mampuru nime. Mampuru oli LAVi valgete valitsejate vastu võidelnu, kes ses vanglas aastal 1883 üles poodi.

Vanglasse on praegu pressitud 7000 süüalust. Just nimelt pressitud, sest kohti on seal poole vähem – 40 inimesele mõeldud kongis on elanikke 80 ja magada tuleb kahe-kolmekesi ühel naril.

Kaitsjad palusid Pistoriust mitte Mampurusse saata, sest kartsid, et tal läheb seal puude tõttu väga raskeks, kuid kohtunik jättis palve tähelepanuta. Väidetaval lubatakse Pistoriusel proteese päeval kasutada, kuid ööks peab ta need enda ja teiste turvalisust silmas pidades valvuritele loovutama.

Esialgu Pistoriust üldkongi ei pistetud, vaid ta saab karistust kanda haiglasektsioonis omaette kambris. Siiski pole teada, kui turvaline sealgi elu on, sest vanglat valitsevad jõugud, kes pakuvad kaitset, ent mõistagi raha eest. Neid, kes ei maksa, ähvardab vägistamine, kusjuures vägistajaiks on aidsi haigestunud kurjategijad.

Vanglaametnikud kinnitasid meediale, et Pistoriust koheldakse nii nagu teisigi puudega kinnipeetuid ehk kenasti – meditsiiniline abi olevat alati kättesaadav.

Üks Mampurus kinniistunu, kes kaotas rongiõnnetuses jalad, arvas, et kaasvangid Pistoriust kiusama ei hakka. «Kui ta hoiab suu kinni ja viskab vajadusel nalja, saab ta hakkama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles