Zürichis vahistati USA nõudel mitu kõrget jalgpalliametnikku

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FIFA president Sepp Blatter.
FIFA president Sepp Blatter. Foto: SCANPIX

Šveitsi ametivõimud vahistasid Zürichis mitu kõrget jalgpalliametnikku, keda kahtlustatakse viimase 20 aasta jooksul korda saadetud korruptsioonis, rahapesus ja pettuses.

New York Timesi andmetel palus tosin erariietes politseinikku Baur au Laci hotelli vastuvõtust toavõtmeid ning arreteeris seejärel vähemalt kuus inimest. Hotellis peatuvad Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu (FIFA) ametnikud, kes osalevad reedel Zürichis toimuval iga-aastasel kongressil, kus valitakse muuhulgas organisatsiooni järgmine president.

Täpsustatud andmetel on kuue vahistatu seas ka FIFA asepresident Jeffrey Webb, teatab BBC. Šveitsi justiitsministeeriumi andmetel ulatuvad süüdistuses välja toodud altkäemaksuepisoodid 1990ndatesse ning jutt käib enam kui 100 miljonist dollarist. The Guardiani väitel on lisaks Šveitsis vahistatutele üle maailma arreteeritud veel üheksa inimest. FIFA ametnikele pannakse süüks altkäemaksude andmist või saamist, süüdistus puudutab Guardiani andmetel eeskätt Ladina-Ameerikas toimunud valikturniire ja nende korraldamisõigust.

Webb on lisaks FIFA asepresidendi ametile ka CONCACAFi ehk Põhja- ja Kesk-Ameerika ning Kariibi mere saarte alaliidu president. FIFA peasekretär Jerome Valcke on seni kommentaaridest keeldunud, FBI annab õhtul pressikonverentsi.

FIFA praegune president Sepp Blatter tahab ka viiendaks ametiajaks troonile jääda. Tema ainsaks vastaskandidaadiks on seekordsetel valimistel prints Ali bin al-Hussein. New York Timesi andmetel ei ole Blatter vahistatute seas. FIFA president pelgab juba mitu aastat, et FBI võib ta arreteerida ega ole seetõttu aastaid USAs käinud. Ajalehe andmetel antakse vahi alla võetud ametnikud USA-le välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles