Suur galerii: Euroopa meistriks kroonitud Rootsi koondis tegi ajalugu

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tšehhis peetud jalgpalli kuni 21-aastaste Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri võitis Rootsi, alistades finaalis väravateta lõppenud lisa- ja normaalaja järel penaltitega Portugali.

Tegu on seejuures Rootsi jalgpalliajaloos esimese korraga, kui nende meestekoondis on suutnud ükskõik millises vanuseklassis mõne FIFA või UEFA poolt välja antava tiitli võita. Seni oli rootslastel suurematest võitudest ainsana ette näidata vaid 1948. aasta olümpiamängude kuldmedal.

Rootslaste kangelaseks kerkis Stockholmi AIK 23-aastane väravavaht Patrik Carlgren. Kui Rootsi kolm esimest penaltilööjat John Guidetti, Isaac Khiese Thelin ja Ludwig Augustinsson ei vääratanud, siis portugallaste poolel eksis pärast Gonzalo Paciencia ja Toze tabamusi kolmas lööja, äärekaitsja Ricardo Esgaio. Carlgren suutis pehme löögi posti kõrvalt tõrjuda, kusjuures ka Toze eelnenud penalti maandus Rootsi väravas ülinapilt, latipõrkest.

Portugallaste tehtud kingitusele vastas aga kohe samaga Rootsi neljas lööja Abdul Khalili, kes üritas vastaste väravavahti Jose Sa'd üle kavaldada, kuid ei tulnud sellega toime. Portugallaste neljas lööja Joao Mario seevastu ei eksinud ja seis oli sellega viigis, kuid Victor Lindelöfi täpne löök pani portugallased taas surve alla.

Viiendana läks lööma Portugali noortekoondise kogenuim mees William Carvalho ning taas sai kinnitust tõsiasi, et otsustavatel hetkedel eksivad meeskonna parimad - Carlgren tõrjus poolkaitsja ülimalt keskpärase löögi kindlalt ning vallandas Tšehhi sõitnud ning omasid terve finaali jooksul häälekalt toetanud sadade Rootsi fännide seas suure rõõmupeo. Carlgren nimetati ühtlasi mõistagi finaali parimaks mängijaks.

Pärast lõputseremooniat meistrikarikaga poseerides saatsid rootslased seejuures teele ka üksmeelse tervituse Prantsusmaa noortekoondise äärekaitsjale Layvin Kurzawale, kes viis novembris peetud ja finaalturniirile pääsu otsustanud kohtumises prantslased 87. minutil kokkuvõttes juhtima ning otsustas seejärel Rootsi mängijaid mõnitama asuda, andes oma liigutustega mõista, et rootslaste silmad enam finaalturniiri ei näe. Rootsi suutis aga allesjäänud minutitega ikkagi vajaliku võiduvärava lüüa ning Kurzawat pilgati sotsiaalmeedia vahendusel juba toona, seda enam aga nüüd, pärast tiitlivõitu (vt allolevat fotot).

Portugalile oli 20. korda peetud U21 EM-i ajaloos tegu teistkordse finaalijõudmise ja teise valusa kaotusega, sest 1994. aastal jäädi lisaaja järel alla Itaaliale. Ka Rootsi oli varem finaalis mänginud ainult korra, kui 1992. aastal kaotati kahest mängust koosnenud finaali kokkuvõttes 1:2 samuti Itaaliale. Alates järgmisest turniirist, mis peetakse kahe aasta pärast Poolas, osaleb U21 Euroopa meistrivõistluste finaalturniiril senise kaheksa meeskonna asemel juba 12 koondist.

Euroopa meistriks kroonitud Rootsi koondise pilkav tervitus neid novembris mõnitanud Prantsusmaa kaitsja Layvin Kurzawa aadressil. FOTO: Scanpix
Euroopa meistriks kroonitud Rootsi koondise pilkav tervitus neid novembris mõnitanud Prantsusmaa kaitsja Layvin Kurzawa aadressil. FOTO: Scanpix Foto: Lee Smith/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles