Astana võtmerattur võib Tour de France'ist viimasel hetkel eemale jääda

Ats Kuldkepp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lars Boom.
Lars Boom. Foto: LIONEL BONAVENTURE/AFP

Rein Taaramäe ja Tanel Kangerti koduklubi Astana jalgrattur Lars Boom võib täna algavast Tour de France'i velotuurist eemale jääda, sest hollandlase veres oleva kortisooli tase leiti olevat tavalisest väiksem.

See ei tähenda dopingureeglite rikkumist, aga kuna Astana kuulub ühendusse ingliskeelse lühendiga MPCC (Movement for Credible Cycling - liikumine usaldusväärse jalgrattaspordi jaoks), siis selle ühenduse reeglite järgi ei tohiks Boom kaheksa päeva võistlustel osaleda ja peaks Tour de France'i vahele jätma.

Kortisool on stressihormoon, mille madal tase võib viidata sellele lähedase hormooni kortisooni kasutamisele.

Prantsusmaa spordilehe L'Equipe'i andmetel esitas Astana rahvusvahelisele jalgrattaliidule (UCI) eile taotluse, et Boomi asendaks Touril itaallane Alessandro Vanotti, aga UCI seda ei rahuldanud ja märkis, et Boomi kahtlased testid ilmnesid alles pärast tiimijuhtide kokkusaamist, mil meeskondade lõplikud koosseisud kinnitati.

Astana meeskonna peamänedžer Aleksandr Vinokurov vihjas L'Equipe'ile, et tiim võib MPCC-st lahkuda ja lasta Boomil startida. See oleks aga palju lihtsam, kui Astanal poleks eelmisest sügisest kaelas raskest dopingutaaka, mille tagajärjel oli UCI lähedal klubilt suurtele jalgrattavõistlustele pääsu tagava World Touri litsentsi äravõtmisele.

Astana sattus UCI teravdatud tähelepanu alla pärast seda, kui mullu jäid keelatud ainete tarvitamisega vahele vennad Valentin ja Maksim Iglinski, samuti noorrattur Ilja Davõdenok ning Astana järelkasvutiimi kuulunud Artur Fedossejev ja Viktor Okišev.

29-aastane Boom liitus Astanaga sellel hooajal, varem sõitis ta pikalt Rabobanki ridades. Mullu võitis ta Tour de France'il raske munakivietapi, kus näitasid head minekut ka mitmed Astana ratturid. Sama etapp aitas Astana liidril Vincenzo Nibalil teha konkurentide ees sisse märgatava vahe ja lõpuks krooniti itaallane kindlaks Touri üldvõitjaks.

Et Nibali on võrreldes peakonkurentidega (Chris Froome, Alberto Contador, Nairo Quintana) mitmekülgsem ja munakivietapp on kavas ka tänavu, siis loodeti Boomile kui Nibali peamisele abimehele Touri esimesel üheksal etapil, kus suuri tõuse kavas pole. Munakivietapp on kavas neljandana ning selles nähakse ühte Nibali ja Astana võimalikku trumpi.

Täna sõidetakse Tour de France'i stardipaigas Utrechtis (Holland) 13,8 km pikkune eraldistart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles