Galerii: Islandi ime jätkub, Hollandit häbistati ka võõrsil

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli EM-valikmängudes jätkub Islandi koondise unelmate teekond, kui võõrsil alistati 1:0 Holland.

A-grupis mullu oktoobris võõrsil Islandile 0:2 kaotanud Hollandi jaoks kiskus mäng kiiva juba vähem kui pooltunni möödudes, sest vigastada sai meeskonna kapten Arjen Robben. 33. minutil äsas kaitsja Bruno Martins Indi talle tehtud vea järel Kolbeinn Sigthorssonile ja kohtunik Milorad Mažic näitas talle punast kaarti. Arvulise enamuse kasutas Island ära 51. minutil, kui Gregory van der Wiel tegi karistusalas penaltiväärilise vea ja 11 meetri karistuslöögi realiseeris Gylfi Sigurdsson.

Holland kaotas koduväljakul esmakordselt pärast 15-aastast (!) vaheaega, sest viimati vannuti kodus 2000. aasta oktoobris alla Portugalile. Järgnevas 37 mängus ei olnud Holland aga kaotusekibedust tundnud. EM-valikmäng kaotati aga viimati kodus suisa 1963. aastal. Ühtlasi oli tegu halvima võimaliku algusega uue peatreeneri Danny Blindi karjäärile Hollandi meeskonna tüüri juures.

Samas grupis tuli raskest seisust välja Tšehhi, kes jäi kodus Kasahstani vastu Juri Logvinenko värava järel kaotusseisu. Teise poolaja lõpus lõi Milan Skoda aga 74. ja 86. minutil kaks väravat ning Tšehhi sai 2:1 võidu. Türgi läks kodus Selcuk Inani väravast 77. minutil Läti vastu 1:0 juhtima, kuid esimesel lisaminutil Valerijs Sabala viigistas.

Island on nüüd seitsmest mängust kaotanud vaid ühe ja ülejäänud kuus võitnud ning hoiab 18 punktiga grupis esikohta. Tšehhi on 16 punktiga teine ja Holland 10 punktiga kolmas, Türgil on 9, Lätil 4 ja Kasahstanil 1 punkt.

Holland - Island 0:1

Tšehhi - Kasahstan 2:1

Türgi - Läti 1:1

Gareth Bale'i hiline värav tõi Walesile järjekordse võidu. FOTO: Scanpix
Gareth Bale'i hiline värav tõi Walesile järjekordse võidu. FOTO: Scanpix Foto: Andrew Boyers/REUTERS

B-grupis alistas Belgia kodus 3:1 Bosnia ja Hertsegoviina, ehkki jäi Edin Džeko väravast kaotusseisu. Marouane Fellaini ja Kevin de Bruyne väravad lubasid Belgial siiski juba poolajale minna eduseisus, teisel poolajal vormistas penaltist lõppseisu Eden Hazard. Iisrael võitis kodus 4:0 alagrupi autsaiderit Andorrat.

Alagruppi juhib 17 punktiga Wales, kes alistas taas tänu Gareth Bale'i 82. minuti väravale võõrsil Küprose ning jätkab kaotuseta. Belgial on 14 ja Iisraelil 12 punkti. Järgnevad Küpros 9 ning Bosnia ja Hertsegoviina 8 punktiga, Andorra on kaotanud kõik seitse kohtumist.

Belgia - Bosnia ja Hertsegoviina 3:1

Iisrael - Andorra 4:0

Küpros - Wales 0:1

H-grupi seisu muutis põnevamaks Aserbaidžaan, kes hoidis koduväljakul alagrupi senise liidri Horvaatia 0:0 viigi peal. Itaalia jahtis Malta vastu väravat 69. minutini, kuid Graziano Pelle tabamusest piisas 1:0 võiduks. Norra võitis võõrsil Vegard Forreni väravast samuti 1:0 Bulgaariat.

Tabeliliidriks tõusis seega 15 punkti kogunud Itaalia, Horvaatial on 14 ja Norral 13 punkti. Bulgaaria on noppinud 8 ja Aserbaidžaan 5 punkti, Maltal on kõigest 1 punkt.

Itaalia - Malta 1:0

Aserbaidžaan - Horvaatia 0:0

Bulgaaria - Norra 0:1

Valikmänge peetakse kuni järgmise nädala teisipäevani, Eesti võõrustab laupäeval kell 19.00 Lillekülas Leedut ja sõidab seejärel teisipäeval külla Sloveeniale.

Graziano Pelle värav aitas Itaalial alagrupi liidriks tõusta. FOTO: Scanpix
Graziano Pelle värav aitas Itaalial alagrupi liidriks tõusta. FOTO: Scanpix Foto: GIAMPIERO SPOSITO/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles