Kas käik kodumaale aitab Baruto uuele tõusule?

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Höövelson alias Baruto tunamullu koduuksel Laekvere külje all Rohu külas. Loodetavasti süstib seekordne koduskäik ozeki’le sellise annuse positiivsust, et uuel hooajal suudab ta sumohierarhias veelgi kõrgemale rühkida.
Kaido Höövelson alias Baruto tunamullu koduuksel Laekvere külje all Rohu külas. Loodetavasti süstib seekordne koduskäik ozeki’le sellise annuse positiivsust, et uuel hooajal suudab ta sumohierarhias veelgi kõrgemale rühkida. Foto: Liis Treimann

Aasta viimasel sumo suurturniiril Fukuokas vahepeal võidumõtteid mõlgutanud eestlane Kaido Höövelson alias Baruto jäi lõpuks esikolmikust välja. Nüüd saabub mees koju, kust saab loodetavasti tõuke sumohierarhias veelgi kõrgemale tõusta.



Kuni eelmise neljapäevani oli Baruto seis Kyushu-basho turniiritabelis suurepärane: ühe kaotuse kõrval oli kümme võitu, millega ta jagas koos lääne-Maegashira 9. positsioonil paikneva Toyonoshima ning ala valitseja yokozuna Hakuhoga liidripositsiooni. Paraku tuli just siis vastu võtta kaotus Toyonoshimolt, mis röövis motivatsiooni. Käeulatuses terendanud tiitel oli käest libisenud.

«Turniir oli nagu turniir ikka, lõpus tuli tööõnnetus sisse,» kommenteeris Baruto. «Teise kaotusega tuli pingelangus, kuna sinnamaani oli reaalne võimalus üldvõitjaks tulla. Loomulikult olin löödud, mõtlesin vaikselt juba esimesest tiitlist.»

Kuigi lõpuks ka Hakuhole ja ozeki Kaiole kaotanud Baruto oli pettunud, saab õige pea tema elus üks suur ootus läbi. Lõpuks anti mehele luba kaheks nädalaks koju tulla ning teisipäeval jõuab Eesti vägilane üle pika aja taas kodumaale, kus võib aasta jooksul saadud haavu lakkuda. See kulub aasta alguses ozeki’ks tõustes tähelepanu keskpunkti sattunud eestlasele aga tõepoolest ära.

«Õudne väsimus on kõigest peal. Alguses, vähemalt ühe päeva tahaks ainult oma asjadega tegeleda, mida vähem teistega suhtlemist, seda parem,» sõnas Baruto, kes ei kavatse siiski ainult kodus konutada. «Plaane on tegelikult palju, kuna kõik, mis Eestit puudutab, on põnev. Kindlasti sõidame ka ringi.»

Suure koduarmastajana tuntud Barutol on uueks tõusuks võib-olla vaja just sellist koduskäiku. Mäletatavasti ei läinud ka eelmise aasta viimane suurturniiri Fukokas just kõige paremini – üheksa võidu kõrval tuli vastu võtta kuus kaotust. Uut hooaega alustas Baruto Tokyos Hatsu-basho’l aga suurepäraselt ning kogutud 12 võidu seas ilutses ka võit yokozuna Hakuho üle.

Märtsis peetud Haru-basho'l saavutas Baruto aga juba 14 võitu ning tõusis õige pea ozeki’ks. Arvestades, et nüüd lõpetas Baruto hooaja märksa parema saldoga, on lähtepositsioon parem. Kodus on vaja ainult saada korralik süst positiivsust.

Sumofännide rõõmuks ei tule niipea karta ka uudist, et Baruto karjäärile joone alla tõmbab.  Eesti kuulsaima sumomaadleja tegemisi kajastava portaali meiebaruto.ee intervjuust Barutoga võis välja lugeda, et 26-aastane mees ei suuda kaua Jaapani rahvusspordialal jätkata. Koduigatsus olevat lihtsalt nõnda suur. Baruto lükkas siiski ümber väite, nagu kavatseks ta tippspordist loobuda.

«Ega kõike ei saa ka sõna-sõnalt võtta. Võin ju rääkida, aga oleneb, kuidas seda tõlgendatakse,» selgitas Baruto.

Sumomehed kipuvad pärast olengut autorooli taha

Populaarsesse videoportaali Youtube laaditi viimase suurturniiri alguse paiku üles video, kus sumomaadleja sõitis autoga, mis on Jaapani rahvusspordiala reeglite järgi keelatud. Reeglirikkujaks osutus Mihogaseki talli sumotor. Jaapani Sumoliidu juht Hanaregoma tegi tallile range hoiatuse.

Põhjus, miks sumomehed ei tohi ise autot juhtida, peitub ajaloos – sumomaadlejad on teinud ränki avariisid. Keeluga püütakse õnnetusi ära hoida.

«Sumotoridel on palju igasuguseid vastuvõtte ja bankette ning pärast seda kiputakse rooli taha,» vihjas Baruto, miks sportlased juhtida ei tohi. Nimelt pakutakse olengutel ka alkohoolseid jooke.

«Sõidame vahel autojuhiga, kuid enamasti siiski taksoga,» märkis Baruto. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles