Operi ilus pealöök avas Eesti värava- ja võiduarve

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Operi värav kindlustas Eestile MM-valiksarjas esimese võidu.
Andres Operi värav kindlustas Eestile MM-valiksarjas esimese võidu. Foto: Reuters/ScanPix

Eesti jalgpallikoondis teenis MM-valiksarjas esimesed punktid, kui võõrsil alistati 1:0 Andorra.

MM-valiksarja kolme kaotusega alustanud Eesti jalgpallikoondis sai Euroopa väikseimal rahvusstaadionil lõpuks lüüa ka võidutantsu, kui võõrsil alistati 1:0 Andorra. Eestlased on nüüd andorralastega kohtunud koguni kümme korda ja alati lahkunud platsilt võitjana.

Kohtumisele kindla võidukohustusega tulnud koondisele tõi võidu Andres Operi tabamus 57. minutil. Eesti haaraski kohtumise alguses kohe ohjad oma kätte ning läbi äärte ja tsenderduste otsiti Tarmo Neemelot, kelle võimsus valmistas vastastele omajagu peavalu. Eesti näitas esimesel poolajal ka head söödumängu ning nii suudeti palli vallata ligemale 70 protsenti ajast. Siiski ei suutnud eestlased avapoolajal lahti murda sisuliselt kuue kaitsjaga (neli kaitsjat ja tihedalt nende ees tegutsenud kaks kaitsvat poolkaitsjat) mänginud andorralaste väravalukku.

Esimese poolaja lõpus jõudsid eestlased ka väravale üsna lähedale, kuid Joel Lindpere löök vuhises napilt väravaraamidest mööda.

Võrreldes tavapärasega oli eilses kohtumises muutunud ka Eesti koondise nurgalöökide lahendamine. Kui seni on see kindlalt olnud Konstantin Vassiljevi pärusmaa, siis eile andis mõlemalt poolelt nurgalööke hoopis Lindpere.

Andorra koondise puhul on ikka räägitud nende mustast mängustiilist ja oma n-ö trumpi asuti ka eile kohe kasutama, kui esimesel minutil käis vastasmängija käsi Ragnar Klavani näos. Samamoodi jätkati ka edaspidi ning kohati sõideti eestlastele küllaltki ohtlikult jalgadesse.

Lisaks kasutasid vastased oskuslikult venitamistaktikat ja tähtsat rolli mängisid selles pallipoisidki. Kui algul visati Andorra puurilukule Josep Antoni Gomesile pall kiirelt tagasi, järgnes sellele korralik sõnelemine ja edaspidi tegutsesid pallipoisid juba tunduvalt aeglasemalt ehk appi võeti kõikvõimalikud nipid.

Teisel poolajal oli Eesti sunnitud oma mängustiili muutma, kuna väljakult lahkus esimesel poolajal löögi saanud Neemelo ning teda asendas Martin Vunk. Seejärel loobuti pikkade pallide ette söötmisest. Tehtud vahetus andis peatselt kasu, kuna Vunk sai karistusalast ohtlikult löögile ja kõmmutas palli latti, kust tagasi põrganud palli toimetas peaga väravasse Andres Oper ning pika reisi Andorrasse ette võtnud Eesti koondise fännid võisid häälepaelad valla lasta. 57. minutil täpne olnud Operi jaoks oli see koondisekarjääri 38. värav.

Seejärel eestlased ründamisest ei loobunud ning eriti aktiivne oli paremal äärel Tarmo Kink. Aja möödudes suutis aga ka Andorra oma rünnakud paremini üles võtta ja ka ise domineerida.

Lisaks mängule oli omaette vaatamisväärsus mängupaigaks olnud Estadi Comunali areen. 858 istekohaga (nende hulgas on ka ajakirjanikele mõeldud kohad) staadionil istudes võis samal ajal imetleda linna ümbritsevate mägede ilu.

Eesti koondise jaoks oli 1:0 võit ka märgilise tähendusega, kuna viimati suudeti valiksarjas enda värav puhtana hoida 2009. aasta lõpus, kui koduväljakul alistati 2:0 Belgia. Eelmises, äärmiselt edukaks kujunenud valiktsüklis teenis Eesti koondis kümnest kohtumisest küll viis võitu, kuid kõikides nendes matšides tuli ka enda väravast üks pall välja noppida. Samamoodi sahistasid iirlased mõlemas play-off’i kohtumises meie väravavõrku.

Kuna Eestil on olnud Andorra jalgpallielus täita oluline roll (1996. aastal pidas Andorra oma esimese ametliku kohtumise just Eesti vastu), oli eilse matši mängukavas koht ka nende jaoks ajaloolisel kohtumisel ja meenutati esimese värava autorit Agusti Poli.

Järgmisena on Eesti koondis võistlustules juba novembris, kui võõral väljakul minnakse vastamisi Omaani ja Araabia Ühendemiraatide koondisega. Valiksarja jätkavad eestlased 22. märtsil, kui Amsterdami Arenal kohtutakse alagrupi suurfavoriidi Hollandiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles