Edu valimistel lõpetab Klitško poksikarjääri?

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitali Klitško oma ideedest rääkimas.
Vitali Klitško oma ideedest rääkimas. Foto: SCANPIX

Ukraina raskekaalupoksija Vitali Klitško pääseb suure tõenäosusega Ukraina parlamenti ja seetõttu sattus kahtluse alla tema ja britt David Haye toimuma pidanud matš.

Klitško juhitav Ukraina Demokraatlik Reformiallianss (UDAR, täheühend, mis ukraina keeles tähendab lööki) on hetkel hoidmas neljandat positsiooni. Loetud on 40 protsenti häältest. See peaks olema piisav, et 41-aastane Klitško parlamenti pääseks. Valimiste ametlikud tulemused selguvad 12. novembril. Klitško oli esialgsetes valimistulemustes pettunud. «Meie parteil oli suur võimalus. Nüüd tuleb analüüsida, miks me rohkem hääli ei saanud,» lausus ta The Guardianile.

Samas on Klitsko jätkamine poksijana endiselt küsimärgi all. Enne viimast matši Manuel Charri vastu lausus ta, et langetab otsuse pärast valimisi. «Kõigepealt tahan valimised võita. Pärast seda saan anda vastuseid oma sporditee jätkamise osas,» rääkis ta. «Raske on öelda, kas pean veel ühe või kaks kohtumist, hetkel pole ma valmis seda otsust langetama. Aga õige pea see juhtub, sest tahan keskenduda poliitikale.»

Klitško mänedžer Bernd Boente lausus Saksamaa lehele Bild, et kui tema hoolealust peaks valimistel edu saatma, tähendab see poksikarjääri lõppu. «Kui Vitali saab pärast valimisi Ukraina poliitkamaastikul kandva rolli, mis võimaldab tal oma kodumaal midagi muuta, siis olen arvamusel, et tema sportlaskarjäär on lõppenud,» lausus Boente. «Soovitaksin seda nii sõbra kui mänedžerina. Võitlus demokraatia eest ja korruptsiooni vastu on tunduvalt olulisem kui matš David Hayega.»

Samas kinnitas Boente, et järgmiseks aastaks planeeritud matši leping on juba sõlmitud. Kui Klitško peaks otsustama poksimisest loobuda, läheb Haye tõenäoliselt vastamisi Vitali noorema venna Vladimiriga. 36-aastase Vladimiri valduses on hetkel WBA, IBFi, WBO ja IBO meistrivööd, mida ta asub kaitsma 10. novembril peetavas matšis poolakas Mariusz Wachi vastu. Varem on Vladimir Haye kindlalt alistanud, võites kohtunike ühehäälse otsusega. Pärast matši kurtis Haye toona, et kaotuse põhjuseks oli tema murtud varvas.

Klitško on poliitikas tiirelnud juba mõnda aega, olles ka kael korral kandideerinud Kiievi linnapeaks. Ta valdab mitut võõrkeelt ja on omandanud doktorikraadi. Korruptsioonist haaratud Ukrainas on tema eesmärk ennekõike läbipaistev poliitika. «Püüame olla avatumad,» lausus Klitško intervjuus Guardianile. «Ukrainas on saanud tavaks teha otsuseid kinniste uste taga, kuid meie üritame juurutada euroopalikumaid tavasid.»

«Kuus miljonit ukrainlast ei näe oma kodumaal tulevikku ja otsivad välismaalt tööd,» rääkis Klitško mõned päevad tagasi oma poolehoidjate ees. «70 protsenti noortest tahavad elama asuda välismaale.» Kõneledes väikestest palkades, ütles ta, et palgad peaksid olema nii suured, et inimesed suudaksid osta endale televiisori või pesumasina. «Viie aastaga peaks iga inimene suutma soetada endale auto ja kümne aastaga korteri.»

«Lubame häid palku, häid pensione ja arstiabi ning elamistingimusi,» lausus Klitško aplauside saatel. «Poola ja Gruusia on sellega hakkama saanud, meie saame samuti.» 

Tema poolehoidjad usuvad suure mehe aususesse. «Ma austan teda. Tal on piisavalt raha, et valituks saades meie probleemidega tegeleda, mitte raha enda taskusse kantida,» rääkis ühel Klitško partei kampaaniaüritusel osalenud 40-aastane Ilona Musajeva.

Klitško viimane matš lõppes võidukalt, kui ta alistas septembris Moskvas WBC raskekaalu tiitlimatšis tehnilise nokaudiga Manuel Charri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles