Tõeline kangelastegu: kuus lätlast päästsid Eesti rallipaari surmasuust

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Ray Põder

Selle aasta suvel Lätis toimunud Gulbise rallisprindil sattus surmasuhu Eesti rallipaar Vallo Nuuter/Alari Kupri, kuid kuus ennastsalgavat lõunanaabrit suutsid eestlaste elud päästa.

«Juba enne eestlaste tulekut oli seal kolm või neli autot avarii teinud,» meenutab üks pealvaataja. Siis tuli aga eestlaste BMW, mis kõigepealt kihutas üle põllu, seejärel vuhises läbi lepavõsa ning lõpuks oli katuse peal ühes tiigis.

Nuuteri roolitaval autol kiilusid avarii järel auto uksed kinni ning mehed olid lähedal uppumissurmale, kirjutab diena.lv.

Seejärel tormasid kohale kuus pealtvaatajat (Andris Drozds, Sandis Raubiškis, Aigars Kozuls, Valdis Medinieks, Jānis Pūce, Ingus Ķimelis), kes hüppasid umbes rinnuni vette ning suutsid auto toore jõuga taas rataste peale keerata.

Kozulz, kes on kogenud sõiduõpetaja, rääkis, et auto kiirus oli avarii hetkel vähemalt 100 km/h. Mehed ei mäleta enam, kes neist esimesena tiigi poole jooksis ja päästmisega alustas. Kozulz ei osanud öelda, kust see meeletu jõud tuli, mis eestlaste elud päästis.

Nuuter ja Kupri olid päästjate sõnul autos pea alaspidi ning ei oleks kuidagi antud situatsioonist ise välja tulnud.

Medinieks meenutab: «Tundus ebatõenäoline, et me sellega hakkama saame, kuid saime mingid supervõimed.»

Mõlemale rallimehele tehti lõpuks kunstlikku hingamist ning kui vahepeal pulsi kaotanud Kupri taas teadvusele tuli ja oma kopsud mudasest veest puhtaks köhis, siis olid tema esimesed sõnad: «Kas ma olen elus?»

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles