Tehva ja Pohlaku sõnasõda – kes peab vastutama?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuno Tehva
Kuno Tehva Foto: Peeter Langovits

Eesti Jalgpalliliidu presidendi Aivar Pohlaku ja vastse Eesti meistri Nõmme Kalju juhi Kuno Tehva terav kirjavahetus sai alguse eile hommikul. Tehva saatis esmalt avalikkusele teate, et kavatseb Kalju ja Eesti koondise jalgpalluri Oliver Konsa narkokuriteo tõttu kutsuda kokku ümarlaua, mis aitaks selliseid juhtumeid vältida. Pohlaku arvates on aga tegu puhtalt Kalju probleemiga ning ta lekitas oma terava vastuse ja sellele järgnenud kirjavahetuse meediasse.

Postimees avaldab kirjavahetuse muutmata kujul, samuti mõlema mehega tehtud intervjuu.  

Kuno Tehva, mida Kalju ümarlaua ellukutsumisega saavutada soovis?

Meie eesmärk ei olnud luua mingit parteikomisjoni. Tahtsime kaasata palju mõtlevaid inimesi, meie nägemuses võiksid sama laua taga istuda lisaks jalgpalliinimestele ka ajakirjanikud, dopinguspetsialistid … Austame Aivar Pohlakut väga kõrgelt, meil pole vähimatki huvi temaga konfliktis olla. Me ise usume, et meie algatus on siiras.

Kui suur üllatus oli see, et teie omavaheline kirjavahetus Aivar Pohlakuga jõudis leheveergudele?

Ma saan aru, et Aivar ise saatis need kirjad ajakirjandusele? See tuli täiesti uskumatuna, sest me veel rääkisime temaga natuke enne seda. Sõnastus pole probleem, mind on elus enne ka p..sse saadetud ja ega ma ole Aivar Pohlaku peale pahane. On arusaadav, et tal on pinged peal, mul on ju samamoodi.

Ühe etteheitena märgib Aivar Pohlak oma avalduses, et jalgpallurid veedavad liigselt aega klubides, tuues nimeliselt välja sulle kuuluva Privé. On see tõesti probleem?

Alustaks sellest, et küsimus pole ju Privés. See pole linnas ainus klubi. Me võime selle päevapealt kinni ka panna, aga siis mindaks lihtsalt teise kohta. Asi on selles, kuidas sportlane on kasvatatud. Nõmme Kaljus pole olnud seda probleemi, et mängijad käiksid ja töllerdaksid kuskil linna peal.

Kedagi keelama ei hakata?

Ma ei saa ju keelata inimesel sisenemast kohta, kus ta saab tantsida või oma tüdruksõbraga lihtsalt meeldivalt õhtut veeta. Mängija võib nina täis tõmmata ka kuskil pubis või õhtul kodus, seda ei saa meie ära hoida.

Ühe vihjena mainiti EJLi avalduses ka juhtumit, nagu oleks laenul viibivad Kalju mängijad teinud Kalju vastu mängudele panuseid – on midagi sellist ka sinu kõrvu jõudnud?

Absoluutselt mitte midagi, aga kui see on tõsi, siis siin ei saa olla küsimustki. Ma olen nii printsipiaalselt selliste asjade vastu, et võin kohe öelda: meie klubis on sellise asja suhtes absoluutne nulltolerants. Oleme ju ise kõrvalt vaadanud ja arutanud, mis toimub näiteks Narva Transiga ning kuidas see klubi mainet kahjustab. Aga praegu, kui kõik hästi haakub, on lihtne meid selliste asjadega siduda. Praegu ma sellise seiga väljatoomises tõtt-öelda midagi positiivset ei näe, see tundub pigem pahatahtlik liigutus.

Narkokuriteos süüdistatavana praegu vahi all olev Tauno Laasme viibis hooaja viimasel mängul Kalju VIP-sektoris ja tema kaudu on pandud kahtluse alla ka Kalju rahastamisallikad. Kuidas Sa tema «personaalküsimusesse» suhtud?

Me ei saa inimestest eeldada halba. Võin öelda, et Taunole pole keegi kutset andnud. Kui inimene tuleb ja istub pehmele toolile, siis mina teda sealt ära ajama ei lähe. Ma ei eita, et ma tunnen Taunot, aga tunneb ka Aivar Pohlak, kes oli kunagi ammu tema treener. Mul on väga kahju, et Tauno nii tegi, aga  tema seos Kaljuga on siinkohal pastakast imetud.

Kas sellised seosed on viinud ka mõttele, et edaspidi hoolikamalt jälgida, mis inimesed klubi ümber liiguvad?

Loomulikult olen sellele mõelnud. Aga minu jaoks on tähtis, et ka sellistest seostest kirjutamisel oleks kuskil eetiline piir, ja ma loodan, et see ühel hetkel taastub. Suhtlen igapäevaselt inimestega, ma ei saa ju kapselduda klaaskupli alla nagu Rooma paavst.

Kuidas viimasel nädalal juhtunu (Oliver Konsa vahistamine süüdistatuna narkokuriteos – toim) on Kaljut mõjutanud?

Alates hetkest, kui see kahetsusväärne sündmus aset leidis, pole me osanud nutta ega naerda. Kuid sama asi võib homme juhtuda kellegi teisega. Pärast juhtunut saime palju tagasisidet, mis oli Kalju suhtes väga toetav. Aga ma näen oma lapse pealt, kuidas ta küsib: mis Oliveriga juhtus? Laps ju ei mõista seda. Seesama Oliver on aga olnud eeskuju paljudele, laste suurimad iidolid ongi nende noortetreenerid.

Aivar Pohlak vihjas oma avalduses, et Kalju peaks praegu tõsiselt kaaluma, kas ja kuidas oma noortetööd jätkata. Jätkate?

Meie eesmärk on kasvatada noori, kes on teiste väärtushinnangutega. Ma ei taha mustata, aga võtame sellesama Oliver Konsa näite – ta on siiski teiste kasvatatud jalgpallur, kes on olnud mujal klubides, ka näiteks Floras. Kaljusse valiti ta kolme aasta eest puhtalt selle järgi, et ta on hea jalgpallur, ja selles osas pole talle etteheiteid.

Ümarlaua ideed pole seega ka maha maetud?

Minu nime, maine ja Nõmme Kalju arvelt oleme tegelikult ju soovitu ka saavutanud – sel teemal räägitakse. Ma pole kunagi tahtnud kellegagi isiklikult hõõruda ja usun küll, et vastuoludest Aivariga on võimalik lähiajal üle saada.



Aivar Pohlak, kuidas kujutad ette Privé kui jalgpallurite kogunemiskoha kaotamist? Kas panna silt «Jalgpalluritele keelatud»?

Avalikus kirjas mainitu on mitme klubi mure ja ma arvan, et JK Kalju enda huvides on pikas perspektiivis, et teiste klubide jalgpallurid ega kohtunikud ei oleks Privé kunded.

Mõistagi ei ole ma nii lihtsameelne, et arvaksin probleemi sildiga lahendatud saavat, pigem peavad klubid ise oma mängijatega sellise suhte looma, et neile on võimalik selgitada sellise käitumise ekslikkust. Aga loomulikult saab JK Kalju ka ise vastava hoiaku võtta. Mõistagi on selleks vaja hulk head tahet.

Ilmselt oli Nõmme Kalju rahastajate taust juba varem teada. Miks sa pole sellele varem tähelepanu juhtinud?

Ei ole seda tausta kunagi teadnud ega tea ka praegu, ütlesin vaid, et viimase vooru Kalju-Tammeka mängul VIP-tsoonis viibinud isikud tõid jalgpalliliidule hulga vihjeid, millest me esialgu välja ei teinud, aga mis Konsa-Laasme-Kägo juhtumi ja teiste viimaste nädalate sündmuste taustal – räägin praegu asjadest, mis pole avalikud – võtsid hoopis teise pildi.

Tahan rõhutada, et püüdsin ka üleeilses pikas telefonikõnes Kuno Tehva tähelepanu sellele ja ka teistele jalgpalliringkondades kõne all olevatele asjaoludele juhtida, ja seda just nurga alt, et siin on asju, millega tal tuleks tegeleda, aga ilmselt ta ei mõistnud mind. Pean Kalju tänast (eilset – toim) avaldust üliküüniliseks ja reaalsust mittearvestavaks – justnagu ümberringi oleksid ainult lollid.

Mainisid Kaljust rendile antud mängijate halbu tegusid. Palun too näiteid. Miks pole panuse tegijaid vastutusele võetud ja öeldud, kellega tegu?

Kahjuks ei saa seda praegu teha, sest uurimine on alles pooleli. Samal põhjusel ei ole ka kedagi vastutusele võetud. Peame kinni põhimõttest, et hooaja keskel toiminguid ei tehta, et mitte hooaja kulgu omalt poolt mõjutada, ja seepärast on asja edasi viidud alles paari nädala jagu. Väärarusaamiste vältimiseks märgin ära, et Kalju esindusmeeskonna mängijad ei ole asjaga mitte kuidagi seotud.

Tehva ja Pohlaku kirjavahetus

Friday, November 16, 2012 10:02 AM

Nõmme Kalju pöördumine

Tere,

Saadan meiepoolse pöördumise seoses viimaste päevade jooksul aset leidnud sündmustega. Originaalkoopia on saadetud postiteel.

Heale koostööle lootma jäädes,

Kuno Tehva
 

From: Aivar Pohlak

Date: Friday, November 16, 2012 10:32 AM

To: Kuno

Subject: Fw: Nõmme Kalju pöördumine

Kuno,

kui Sa oleksid jälginud tähelepanelikult meie viimast vestlust, siis oleksid märganud, et jätsin viisakalt Sinu kõnealuse ettepaneku tähelepanuta.

Selline käitumine on demagoogiline ja ei kätke endas vähimatki sisu. Ütlesin selgelt ka välja, et Nõmme Kalju – mitte Eesti jalgpall või teised klubid – peab tegema mõned sammud:

- kaotama teadlikult klubi Prive kui jalgpallurite kogunemiskoha tähenduse;

- eemalduma inimestest, kes küüniliselt oma käitumisega hävitavad teiste inimeste elu.

Sellised oleksid ehk kaks olulisemat.

Ütlesin Sulle ka, et olen hoidunud teatavatest kommentaaridest Kalju aadressil, paraku olen nüüd juhul, kui minult neid seoses käesoleva avaldusega küsitakse, sunnitud kommentaare andma. Sa ei saa elada lõputult teiste arvelt – osa asju pead võtma ka oma vastutusele. Oma silmas tuleb suuta näha pindugi, palgist rääkimata.

Maailmas on palju olemise viise, aga paraku on osad neist siiski õigemad kui teised – kui Sina põhjendasid (ja ilmselt vähimagi kõhkluseta selle õigsuse suhtes) minu märkuse kohta seoses Prive tähendusega «las nad käivad seal, on ju normaalne, et jalgpallurid tahavad ka end mõnusalt tunda, nädalavahetusel naist põrutada jne», siis mina mõtlesin/mõtlen sellest asjast nii, et ööklubis enda mõnusalt tundmine on primitiivne viis elu elamiseks ja oluline on, et jalgpalluridki elaksid püsisuhetes ja mul on kindlasti õigus.

Ja ma tahan, et Eesti jalgpallur oleks väärtuste ja ülesande keskne inimene, mitte nädalavahetuseks voodikaaslast otsiv solaariumipäevitusega primitiiv.

Minu õiglustunnet häirivad juba vesipiibud Varblase laudadel – Sinule tundub see ilmselt sama loomulik kui minu jaoks vastutustunne maailma ees.

Aivar

Friday, November 16, 2012 10:48 AM

Re: Nõmme Kalju pöördumine

Aivar ma teen seda kogu meie jalgpalliklubi tungival soovil, me tahame sellest õppida ja rääkida. Meil on 500 last klubis ja kõik need emad ja isad soovivad sellist arutelu. Rääkimata mängijatest, treeneritest ja kogu meie ühiskonnast.

Ära näe selles negatiivset, tahame, et sina oleksid selle üarlaua ja arutelu liider, meie järgneme sulle.

K

-------- Original Message --------

Subject: Re: Nõmme Kalju pöördumine

Date: Fri, 16 Nov 2012 11:01:06 +0200

From: «Aivar Pohlak» <aivar@jalgpall.ee>

To: «Kuno» <kuno@vibe.ee>

Mine persse – on sellele asjale lihtne ja siiras vastus – ja õpi käituma inimlikult, mitte manipuleerivalt. Ja loe mu kiri läbi selle nurga alt, et mida tuleks Sul teha, mitte, et kuidas oleks kasulik või kaval edasi manööverdada.

Aivar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles