Nigel Short osaleb koos Eesti suurmeistritega Pühajärve kiirmaleturniiril

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Male
Male Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Pühajärve Puhkekeskuses toimub 23. -25. novembril XIII Pühajärve kiirmaleturniir. Tegemist on läbi aegade ühe tugevaima Pühajärve turniiriga, sest sel korral lööb kaasa kuus rahvusvahelist suurmeistrit – Nigel Short, Tomi Nybäck, Kaido Külaots, Normunds Miezis, Meelis Kanep ja Aleksandr Volodin.

Käesoleva aasta turniiri kaunistab Nigel Short, kes on Inglismaa XX sajandi tugevaim malesuurmeister. 1993. aastal mängis ta Londonis maailmameistri tiitlile matši Garri Kasparoviga, kuid kaotas suurelt 7,5:12,5. Rahvusvaheline meister aastast 1980, sealjuures oli ta omal ajal noorim selle tiitlini jõudnud maletaja, olles toona vaid 14-aastane, varasem vastav rekord oli 1958. aastast Bobby Fischeri nimel. Rahvusvaheline suurmeister aastast 1984.
Short  on võitnud väga mitmeid mainekaid rahvusvahelisi turniire, osalenud oma riigi koondises korduvalt edukalt maleolümpiamängudel, Euroopa võistkondlikel meistrivõistlustel ja võistkondlikel maailmameistrivõistlustel.  Üks tema hinnatavamaid turniirivõite pärineb 1991. aasta Amsterdami superturniirilt, kus ta jagas esikohta koos Valeri Saloviga, olles sealjuures eespool Garri Kasparovist ja Anatoli Karpovist.

Peakorraldaja Urmas Randma ütles turniiril osalevaid maletajaid kommenteerides, et peab koosseisu kõigi aegade huvitavamaks. Suurmeistreid on küll vähem, aga Nigel Shorti ja Eesti kolme edukaima noormaletaja Ottomar Ladva, Mark Lapiduse ja Henrik Haavamäe osalemine annavad turniirile sportlikku intriigi ja sära. Lisaks pakuvad suurmeistritele konkurentsi neli rahvusvahelist meistrit ning osaleb ka Soome maleföderatsiooni president. 

Kultuuritegelastest osalevad kirjanik Ülo Tuulik ja teatritegelane Jüri Järvet jun. Meediategelastest osalevad turniiril Igor Rõtov Äripäevast, Priit Leito TV3-st ja meediakonsultant Raul Rebane. Ärimaailma esindajatest väärib kindlasti märkimist investeerimispankur Olev Schults, kes on tulnud males amatööride maailmameistriks ning vandeadvokaat Villu Otsmann.

Pühajärve Rahvusvaheline kiirmaleturniir toimub juba 13. korda. Traditsiooniliselt osalevad koguni 32 maletaja hulgas kõrvuti suurmeistritega malefanaatikutest kultuuri- ja sporditegelased, ajakirjanikud, ärimehed. Maletajad on jaotatud tugevusgruppidesse mis määrab mõtlemisaja pikkuse (näiteks 1. grupi ja 5. grupi suhe on 2:18). Süsteem kus suurmeistril on 2 minutit mõtlemisaega malefanaatiku 18 minuti vastu muudab partiid väga pingeliseks ja üllatusterohkeks.

Turniir algab reedel, 23.novembril kell 18.00 ja lõpeb pühapäeval, 25.novembril kell 13.00. Laupäeval ja pühapäeval istutakse malelaudade taha kell 10.00.

Sarnaselt eelmise aastaga saavad malehuvilised igast voorust vaadata 4 - 5 partiid otseülekandes. Samuti kannab need partiid üle rahvusvaheliselt väga tunnustatud maleportaal Playchess.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles