Eesti esikinnas astub ringi profipoksi matšis

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainar Karlson
Ainar Karlson Foto: Erakogu

Sügisel Kasahstani profimeeskonnaga Astana Arlans lepingu sõlminud eestlane Ainar Karlson on Kasahstanis saanud treenida tugevate sparringupartneritega ning laupäevaseks matšiks igati valmis.

Poolraskekaalus võistleva Karlsoni esimene vastane Babacar Kamara kuulub Briti klubi Lionhearts ridadesse ja Karl­son on temast korra jagu saanud, alistades ta eelmisel aastal Helsingis peetud amatöörreeglitega peetud kohtumises punktidega 7:3. «See on siiski alles mu esimene matš uute reeglitega ja eks näis, kuidas kohanen ja hakkama saan,» ei tahtnud 190-sentimeetrine Karlson sündmustest ette rutata. Vastane on temast kuus sentimeetrit lühem.

World Series of Boxing’us ehk WSBs selgitatakse võitja raundi võitude järgi ning kolme raundi asemel poksitakse viis raundi ilma peakaitsete ja särkideta. WSB on rahvusvahelise poksiliidu (AIBA) võistlussari, milles osalevatel poksijatel säilib õigus osaleda olümpiamängudel. Karlson on esimene selles võistlussarjas esinev Eesti poksija.

Head tingimused

«Siiatulek on kindlasti ühe eesmärgi täitumine, Eestis pole selliseid vastaseid võimalik leida,» rääkis Karlson, kes on varem koondisega sealsamas treeninglaagris käinud. «Suurem eesmärk on siiski Rio de Janeiro olümpiaks valmistumine. Pärast seda on võimalik, et hakkan täisprofiks, aga enne seda kindlasti mitte,» lisas ta.

Eesti Poksiliidu peatreeneri Ervin Kade sõnul on WSB hea võimalus valmistumisel Rio olümpiaks ja teisteks tiitlivõistlusteks. «See pole nii-öelda puhas profiliiga, sest seal osalevad poksijad saavad jätkuvalt osaleda olümpiamängudel. Eestlastest pole kolm aastat tagasi loodud liigas varem keegi osalenud,» rääkis Kade.

«Ainarit kutsuti sinna juba esimesel aastal, ent otsustasime, et see on liiga vara. Tema suuremaks sihiks on Rio ja selleks on Astana klubis treenimine suurepärane võimalus, Eestis sellisel tasemel sparringupartnereid ei ole,» ütles Kade.

Londoni olümpialt jäi Karlson napilt eemale, Türgis peetud viimasel olümpia kvalifikatsiooniturniiril kaotas ta ungarlasele Imre Szellöle punktidega 11:13 ning olümpiaunistus purunes. Viiest kohtunikust kolm nägid seejuures võitjana Karlsonit, kuid registreeritud tabamustega läks võit Ungari poksijale. Kusjuures Korea kohtunik pidas Karl­soni võitu selgeks punktivahega 23:9.

Matšis Kamara vastu hindab Kade eestlase võimalusi heaks. «Fakt, et Ainar on Rootsi poksijat varem võitnud, annab lootust ka seekord ringist võitjana väljuda,» sõnas ta. «Ta võistleb kodus ja see peaks samuti enesekindlust lisama.» WSB ongi loodud neile poksijatele, kes tahavad ka olümpial võistelda ja liigas osaleb mitmeid olümpiavõitjaid. «Olümpiapoksis viidi hiljuti läbi muudatus, et ka seal võisteldakse nüüd ilma kiivrita ning punktisüsteem muudeti samuti profipoksi sarnaseks ehk raundide-põhiseks,» selgitab Kade. «Seega toimub olümpiaks ettevalmistus nüüd Ainari jaoks selles liigas osalemisega.» Ka paljud Karlsoni konkurendid amatööride seast osalevad WSBs.

Lisaks on WSBs klausel, et seal tohivad osaleda ka need poksijad, kes on profina pidanud alla 15 matši, mis tõstab liiga taset veelgi. «Põhimõtteliselt tähendab see seda, et AIBA võtab ka profipoksi oma tiiva alla. Eraldi jäävad siiski eksisteerima suuremad profipoksiliigad nagu IBF, WBA jt,» selgitas Kade.

Tulevikus täisprofiks

Astana klubi juures treenib Karlson kogu hooaja kuni aprillini, tulles koju vaid jõuluvaheajaks, et ülikoolis eksameid sooritada. Aprillis saab klubihooaeg läbi ning algab EM ja teised amatöörvõistlused. Poksijatel on klubis kindel põhipalk, lisaks saavad nad preemiat vastavalt võistluste tulemustele.

Karlson on äärmiselt mitmekülgne poksija, ta alustas kikkpoksiga ja tuli sel alal 2006. aastal ka juunioride maailmameistriks. Lisaks on ta tegelenud ju-jitsu, vabamaadluse ja judoga ning neil aladel ka Eesti noorteklassides meistriks tulnud. Tegija on ka Ainari vend Rain, kes tuli hiljuti kehakaalus kuni 91 kg üliõpilaste maailmameistriks.

Ainar Karlson

•    Sündinud: 13. oktoober 1988

•    Saavutusi: seitsmekordne Eesti täiskasvanute meister poksis, Eesti juunioride meister poksis, Eesti juunioride meister kikkpoksis, maailmameister ja Euroopa meister kikkpoksis, Eesti juunioride meister vabamaadluses, pronks Eesti kadettide meistrivõistlustel, Eesti noortemeister ju-jitsus.

•    Profiklubi: Astana Arlans

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles