Martti Aljand: maailma neljas ei kõla ju üldse halvasti!

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Aljand lõpetas elu esimese MM-finaali neljanda kohaga.
Martti Aljand lõpetas elu esimese MM-finaali neljanda kohaga. Foto: Liis Treimann

Õde-venda Triin ja Martti Aljand said Istanbulis peetaval lühirajaujumise MMil napi pooltunni jooksul kogeda sekundisajandike mängu helgemat ja karmimat poolt.

Kui Triinule päästis tänaseks finaalikoha üks sajandik, siis elu esimeses MM-finaalis ujunud Martti oli väga lähedal sellele, et näpata konkurentsis maailma parimatega kohe ka esimene medal. Finišikell oli paraku halastamatu – ameeriklane Kevin Corbes puudutas seina eestlasest 0,02 sekundit varem.

«Kui tabloole vaatasin ja nägin, et olen neljas, napilt ilma, siis esimene reaktsioon oli muidugi – rusikaga vastu vett,» lausus enne võistlust eesmärgiks finaalipääsu seadnud Aljand. «Aga see tunne läks kiirelt üle, kui hakkasin vaatama, et ümberringi oli väga tihe konkurents. Nüüd mõtlen juba, et maailma neljas: ei kõla ju üldse halvasti!»

Finaali algusest lõpuni kontrollinud itaallase Fabio Scozzoli ja hõbedavõitja Damir Dugonjici selja taga nelja mehe vahel käinud millimeetrite mängus tõmbas Aljand pikkuselt teise kõrre. Vaid ühe sekundisajandikuga jäi tema selja taha USA esindaja Mihhail Aleksandrov ja 0,03 sekundiga kaotas eestlasele venelane Vjatšeslav Sinkevitš. Kahe viimase kohaga pidid finaalis leppima selgelt ansamblist välja langenud jaapanlane Akihiro Yamaguchi ja brasiillane Felipe Lima.

Kolme nädala eest Prantsusmaalt Chartres’ist Vana Maailma parimate mõõduvõtult Scozzoli järel hõbedase autasuga naasnud Aljand leidis tagantjärele oma ujumises nii mõnegi nüansi, mida võinuks parandada.

«Tuntud nimed olid koos ja teadsin, et tuleb kiire finaal. Kõrvalrajal olnud itaallane ja teisel käel ujunud ameeriklane alustasid mõlemad hästi ja võib-olla võtsin esimesed 50 meetrit õige pisut liiga kiiresti – kinni ennast just ei tõmmanud, aga see võinuks kergemalt tulla, et oleksin suutnud teisel viiekümnel juurde panna,» analüüsis Aljand.

Kaks starti veel ees

Samuti ei olnud ta päris rahul pööretega. «Esimene oli hea, aga teine jäi jubedalt venima. Samas ega seal enam midagi parata pole – libised ja kirud küll, et kauge, aga ühtegi jalalööki enam teha ei või,» naeris ta.

Täna stardib Martti MMil 50 meetri liblikujumises ja homme 100 meetri kompleksujumises. «Liblikas sai teravuse hoidmiseks kavasse võetud seetõttu, et ei jääks kahte tühja päeva, kui ma poleks rinnulidistantsil finaali pääsenud,» põhjendas ta. «Kompleksis on aga läbi aegade ülekaalukalt kõige kiiremad mehed kohal. Seal pean kõvasti vaeva nägema, kui tahan finaali jõuda.»

Venna ujumist tribüünilt jälginud Triin Aljand ohkas emotsioonide kirjeldamist alustades küll esiteks südamest, kuid rõhutas siis samuti, et Martti elu esimese MM-finaali kohta on tegemist väga hea tulemusega. «Kahju muidugi, et pronksi ei tulnud, aga tema jaoks on see elu parim tulemus. Eelmisel MMil oli ta üheksas ja jäi napilt finaalist välja ning tänagi olid ju järgmised kohad sekundisajandike sees,» märkis Triin.

Ise eile 50 meetri liblik­ujumises startinud Triin suutis püstitatud eesmärgi nädala jagu enne MMi tabanud külmetushaiguse kiuste siiski täita – kui hommikul lõpetas ta ajaga 26,38 oma eelujumises kolmanda kohaga, siis poolfinaalis õnnestus sajandiksekundite mängus edestada rootslanna Louise Hanssonit. Aeg 25,96 andis eestlannale oma poolfinaalis neljanda ja kokkuvõttes kaheksanda koha, mis viis viimasena tänasesse finaali.

Triinul jäi finaaliks varu

«Aeg, mille praegu ujusin, on see tase, mis hetkel on,» sõnas Triin. «Ei ole mõtet arutada, mis oleks siis olnud, kui oleksin haigusest pääsenud. Küll aga jäi finaali tarvis varu nii palju, et lõppu saaksin küll parandada – viimase tõmbega ei saa päris rahule jääda.»

Poolfinaalide parima ajaga 25,62 pääses finaali taanlanna Jeanette Ottesen Grey, võrdselt 25,65 said kirja Aljandi poolfinaali võitnud hiinlanna Lu Ying ja ameeriklanna Christine Magnuson. 50 meetri liblik­ujumise finaal peetakse Istanbulis Eesti aja järgi täna õhtul kell 19.43.

Eile kolmanda Eesti esindajana võistlustules olnud Pjotr Degtjarjov sai 50 meetri vabaujumises 22,04ga 24. koha, poolfinaalkohast jäi teda lahutama 0,26 sekundit. Kokku osales võistlusel koguni 155 meest ning kehvemad ujujad kaotasid Degtjarjovile enam kui 10 sekundiga.

TABLOO

Ujumise lühiraja MM, Istanbul

Meeste 100 m rinnuliujumine: 1. Fabio Scozzoli (Itaalia) 57,10, 2. Damir Dugonjic (Sloveenia) +0,22, 3. Kevin Corbes (USA) +0,73, 4. Martti Aljand (Eesti) +0,75

Meeste 50 m vabaujumine: 24. Pjotr Degtjarjov 22,04

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles