Noored õpivad trikitamist treeneri käe all

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne rattaga hüppamist on hea õppida batuudil oma keha kontrollima. Kert Salve näitas treener Arto Arukuusele ja trennikaaslasele Cassandra Kihvale, kuidas ta saltot teeb.
Enne rattaga hüppamist on hea õppida batuudil oma keha kontrollima. Kert Salve näitas treener Arto Arukuusele ja trennikaaslasele Cassandra Kihvale, kuidas ta saltot teeb. Foto: Margus Ansu

Peatselt täitub noori ekstreemspordihuvilisi koondava BMX Akadeemia esimene tegutsemiskuu. Tartu siseparki trikirattatrenni on siiani oma tee leidnud kümme õpilast – kaheksa poissi ja kaks tüd­rukut.

Akadeemia treener Arto Arukuusk (20) rääkis, et kümnepealine treeningurühm ühe kuuga on üsna ootuspärane. Samuti on see üheks trenniks paras hulk treenijaid, et kõigile piisavalt ruumi ja tähelepanu jaguks.

«Kui edaspidi huvilisi juurde tuleb, siis moodustan juba uue grupi, et ma kõigiga ikka tegeleda jõuaks,» selgitas ta.

Eile trennis olnud Kert Salve (8), Cassandra Kihva (11) ja Tauri Rosenthal (11) kinnitasid kui ühest suust, et nad on BMXi trennis sellepärast, et see on äge.

Kert oli juba varemgi igapäevane hallis käija, sest sõitis seal tõukerattaga. Vanemad võtsid tema teate uue ala valikust hästi vastu, sest neid rõõmustas teadmine, et nüüd on keegi poissi ka juhendamas.

Petlik esmamulje

Cassandra Kihva ja Tauri Rosenthal rääkisid, et nemad jõudsid BMXini juba sel alal nime teinud Andres ja Martti Lainevoolu eeskujul. Tauri käis enne saalihokitrennis, kuid see oli tema sõnul palju igavam kui BMX.

BMXi-ratta trenni poolteist tundi näeb enamasti välja järgmine: õpilased saavad trenniks ettevalmistatud rattad (praegu on oma ratas umbes pooltel) ja vajalikud kaitsmed, algul sõidetakse pargis soojenduseks rahulikult ning trenni teises pooles läheneb treener igale õpilasele personaalsemalt. Näitab trikke ette ja jagab soovitusi.

Esimese kuu jooksul on treener rõhku pannud ratta tunnetamisele, veebruaris plaanib ta treenijad ka batuudile viia, et ilma rattata koordinatsiooni, julgust ja kehatunnetust arendada. Muretsevatele lapsevanematele soovis ta öelda, et kuigi ala võib esmalt näida väga ohtlik, pole asi tegelikult nii, kui suudetakse oma keha ja ratast kontrollida.

Arukuusk kinnitas, et tema eesmärk ei ole õpetada mingeid kindlaid kavasid ega trikke, vaid eelkõige teadvustada rattureid ohutult koos sõitma. «Mina tean täpselt, mida mu keha teeb, ja nii olen endale ja teistele ohutu. Just sellist tunnetust tahan ka teistele õpetada,» kirjeldas ta.

Tuleviku spordiala

Arto Arukuusk on täiesti veendunud selles, et ekstreemsport muutub järjest populaarsemaks, ning seetõttu tundus talle ka hea mõte selline trenn Tartus ellu kutsuda, sest miks mitte ka teistele oma oskusi edasi anda.

Tallinnas tegutsevad juba rula- ja tõukerattatrennid, rulaõpet alustati novembris ka siin.

Lisaks Arukuusele käib aeg-ajalt trikke ja motivatsiooni jagamas ka BMXi ringkondades üsna tuntud Talis Viirpalu (17), kel eelmisest kevadest ette näidata kogemus ekstreemspordi suurürituselt Simple Session ning Eesti meistri tiitel.

Nii Talis Viirpalu kui ka Arto Arukuusk plaanivad lähiajal paar nädalat ekstreemsportlaste Mekas Barcelonas veeta, et oma oskusi lihvida. Sel ajal juhendavad treeninguid asendajad.

BMX Akadeemia

• Treeningud on igal teisipäeval ja reedel kell 15–16.30 Tartu skate-hallis.

• Isiklikku ratast pole trenni minnes vaja, sest vajalik varustus on kohapeal.

• Soovitatav kaasa võtta enda turvavarustus – kiiver ning põlve- ja küünarnukikaits-

med –, kuid ka neid saab vajaduse korral kohapealt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles