Madis Kallas: arvamusliidrist tegevusliidriks!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Kallas
Madis Kallas Foto: Andres Haabu

Raul Rebane, Indrek Neivelt, Ülle Madise, Aarne Rannamäe, Rein Raud, Andres Arrak ja Hardo Pajula – tulge välja valimistel ja näidake, et saab ka teisiti, kutsub üles hiljuti olümpiakomitee juhiks kandideerinud Madis Kallas Postimehe arvamusportaalis.

Arvamusliidrid on moesõna. Üks arvab ja teine arvab, kõik arvavad. On spetsiaalsed keskkonnad, kus saab arvata, tehakse kogunemisi arvajatele ning on palju inimesi, kellele meeldib avalikult arvata. Ja mis peamine, inimestele meeldib lugeda ja kuulata arvajaid. Aga kas aeg ei oleks liikuda edasi?

Minult on mitu inimest küsinud, miks sa ei võta sõna aktiivsemalt Eesti spordi teemal ehk miks ma nii vähe arvan. Ma ei ole kusagile kadunud – kui aeg õige ning miskit tugevalt häirimas, küll ma siis ka arvan. Mõned arvamused võib jätta aga omale – peasekretäri valimisprotsess, dopingusaaga.

Samas mulle meeldib oluliselt rohkem suunata energiat reaalsetesse tegevustesse ja vähem kirja või kõnega arvamisele. Tean täpselt, et Eesti Olümpiakomitees oman samu õigusi arvata nagu Keskerakond või sotsiaaldemokraadid riigis, Jüri Ratas Keskerakonnas või Tiia Edith Tammeleht Eesti Ametiühingute Keskliidus, sest kõik nad olid võidu korral valmis võtma ka vastutuse. Samas on meil palju arvajaid, kes ei olegi olnud valmis kandma vastutust, ning see jätab sõna kaalukusele arvestatava jälje.

Arvamusliidrid, minge ja osalege valimistel. Ainult arvamusest enam ei piisa, konkreetseid plaane ja tegevusi on vaja. Eesti avaliku sektori tegevusliider number üks on Savisaar – tegi tasuta ühistranspordi, toetab summaga X pensionäre ja seda nimekirja võiks veel jätkata. Need on reaalsed tegevused ja mõjusad tegevused.

Populistlikud? Võib-olla tõesti, kuid inimesed saavad reaalset abi ning selle tõestuseks näitavad oktoobris, et soovivad sarnaseid tegevusi veel. Väiksed tegevused või aastasse 2020 suunatud pilgud ei ole lahenduseks, inimesed vajavad konkreetseid samme ja kohe.

Arvamine enam ei lohuta, vaja on ka käed «mullaseks teha». Näidake, et olete avalikus teenistuses tegevusliidri rolliks valmis. Näidake, et te ei ole üksnes kõrvalvaatajatest arvajad, vaid valmis ka tegudeks ja vastutuseks. Nagu ütleb vanasõna – kus viga näed laita, siis tule ja aita.

Hea oli vaadata eelmise nädala Foorumit ETVs, kus igapäevapoliitikas mitte osalevad inimesed arutasid erinevatel teemadel, või lugeda ajalehest mittepoliitikust pangandustegelase arvamust Eesti maksupoliitikast. Nende kõigiga võib nõustuda, järjekordselt õige jutt, aga miks nemad siis ei tule ja tee?

Ma ei soovi kedagi kritiseerida, kuid teid lihtsalt oodatakse väga. Teiesuguste järele janunevad erakonnad/valimisnimekirjad, kuid ennekõike ootavad teid valijad. Valijad, kes on piisavalt pika perioodi saanud juba arvamusliidritega tutvuda ja veenduda, et sõnal võib olla kaalu, kuid mitte kunagi niipalju, kui võiks olla teol.

Minge ja osalege otsustamises. Ma hindan kõrgelt Raivo Vare juttu omavalitsuste reformist, kuid mis kasu sellest on, kui tema sõna jääb üksnes sõnaks. Valijad ootavad poliitikasse uusi nägusid, eriti neid, kelle sõnavõtte ja kirjalikke üllitisi väga nauditakse. Tulge välja, Raul Rebane, Indrek Neivelt, Ülle Madise, Aarne Rannamäe, Rein Raud, Andres Arrak, Hardo Pajula, kui nimetada vaid üksikuid – tulge välja valimistel ja näidake, et saab ka teisiti.

Mitte poliitikud Jääkeldrist, vaid «Harta 12» inimesed – tulge ja tehke ära. Näidake, et kandideerides ei pea sulanduma ühte massi ning üksnes suukorvistatult erakonna juhtide või rahastajate käske täitma. Juku-Kallesid, Igoreid ja Aivareid võib olla ka rohkem, lihtsalt natuke rahulikumas vormis.

Te olete ka piisavalt paksu nahaga, et poliitikaga saabuvatele negatiivsetele kommentaaridele ja lahmivale kriitikale edukalt vastu seista. Tulge, aidake ka reaalselt Eestit korrastada ja seda mitte üksnes sõna, vaid ka teoga avalikus sektoris. «Teeme ära!» tuleb 4. mail jälle – teeme siis ära «arvamusliidrist tegevusliidriks»!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles