Tunne oma vastast: huvitavad faktid Andorra kohta

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andorra jalgpallikoondis
Andorra jalgpallikoondis Foto: SCANPIX

Milline on Eesti jalgpallikoondise järgmine vastane Andorra? Jalgpalliliidu pressiteenistus koostas ülevaate kääbusriiki ja nende jalgpalliajalugu puudutavatest faktidest. Eesti ja Andorra kohtumine toimub teisipäeval kell 19 A.Le Coq Arenal.

Andorra jalgpall

Andorra Jalgpalli Liit moodustati 1994. aastal ja Andorra kodune liiga alustas aasta hiljem. Koondis ei saanud aga rahvusvahelisel tasemel enne mängida, kuni 1996. aastal pälviti FIFA tunnustus. Oma esimene ametlik maavõistlusmäng kaotati sama aasta novembris Andorra la Vellas Eestile 1:6.

Esimese valikkohtumise pidas Andorra koondis 2000. aasta Euroopa meistrivõistluste valikturniiril, kui 5. septembril 1998 kaotati 1:3 Armeeniale. Andorra kaotas kõik kümme alagrupikohtumist. 2002. aasta maailmameistrivõistluste valikturniiril jäi Andorra taas punktideta, kuid lõi oma esimesed väravad, kui kaotati 2:3 Küprosele.

2006. aasta maailmameistrivõistluste valikturniiril teenis Andorra oma esimese võidu ametlikus sarjas, kui kodus alistati 1:0 Makedoonia. Samal turniiril tehti veel võõrsil 0:0 viik Makedooniaga ja kodus Soomega. Ühtekokku on Andorra saavutanud kolm võitu, kui koduplatsil on alistatud Makedoonia, Valgevene ja Albaania.

Andorra koondis on tuntuid kui üks enim karistusi teeniv meeskond Euroopas. 2006. aasta maailmameistrivõistluste valikturniiril näitasid kohtunikud nende mängijatele kõige enam kollaseid ja punaseid kaarte.

Huvitavad faktid

*Eesti ja Andorra jalgpallikoondised on kohtunud 10 korda, kõigist mängudest on väljunud võitjana Eesti. Andorra koondis pole mitte ühegi teise riigiga nii palju mänginud.

*Väravate vahe on Eesti kasuks 24:5.

*Andorra koondisele on löönud värava: 6 Indrek Zelinski, 5 Andres Oper, 4 Argo Arbeiter, 2 Martin Reim, 1 Marko Kristal, Marek Lemsalu, Mati Pari, Teet Allas, Kristen Viikmäe, Raio Piiroja ja Joel Lindpere.

*Treenerina on Eesti koondist Andorra vastu juhendanud: Teitur Thordarson 3, Tarmo Rüütli 3, Arno Pijpers 2 ja Viggo Jensen 2 korda.

*13. novembril 1996 Andorra la Vellas toimunud maavõistlus Eesti ja Andorra koondise vahel oli võõrustajatele esimeseks ametlikuks rahvusvaheliseks kohtumiseks.

*Eesti alistas selles kohtumises Andorra 6:1, mis on meie jalgpallikoondise suurim võit pärast iseseisvuse taastamist. Enne Teist maailmasõda alistas Eesti kahel korral Leedu tulemusega 6:0.

*1996. aasta mängus püstitas Argo Arbeiter korraga mitu rekordit: esimese Eesti koondise mängijana lõi ta ühes kohtumises 4 väravat, tehes seda 20 minutiga.

*22. juunil 1997 võitis Eesti Kuressaare linnastaadionil mängitud maavõistluses Andorra 4:1. Eesti jalgpallikoondis pidas esimest korda ametliku maavõistluse Kuressaares.

*22. augustil 2007 Tallinnas A. Le Coq Arenal toimunud EURO 2008 valikmängus võitis Eesti Andorra 2:1. Selles mängus debüteeris Eesti koondise peatreenerina taanlane Viggo Jensen.

*2007. aasta augusti mängus osales pärast kolmeaastast vaheaega (enne seda 31. märtsil 2004 Tallinnas Põhja-Iirimaa vastu) Eesti koondises taas Indrek Zelinski. Taas oli platsil ka Martin Reim.

*Eesti koondislastest on Andorra vastu teeninud kollase kaardi Sergei Hohlov-Simson, Marek Lemsalu, Aivar Anniste, Kert Haavistu, Urmas Rooba, Indrek Zelinski, Vjatšeslav Zahovaiko, Kristen Viikmäe, Enar Jääger, Dmitri Kruglov, Martin Reim, Ragnar Klavan, Andres Oper. Punase kaardi on teeninud Ragnar Klavan ja Indrek Zelinski.

*Andorra mängijad on Eesti koondise vastu teeninud 1 punase ja 26 kollast kaarti.

*Eesti rannajalgpallikoondis võitis 2012. aasta augustis Hispaanias toimunud euroliiga etapi viimases kohtumises suurelt 8:2 Andorra ja kindlustas oma jätkamise Euroopa tippseltskonnas.

*2013. aasta jaanuaris Andorra la Vellas toimunud Euroopa saalijalgpalli meistrivõistluste valikturniiril kaotas Eesti avavoorus Andorrale 3:4.

Eesti ja Andorra väljaspool jalgpalli

Allikas: Eesti välisministeerium

Diplomaatilised suhted Eesti Vabariigi ja Andorra vürstiriigi vahel sõlmiti 11. aprillil 1996. 2001. aastal nimetati Eesti esimeseks suursaadikuks Andorra vürstiriigis Ruth Lausma Luik. 2005 – 2009 oli suursaadikuks Andres Rundu. Praegune suursaadik Toomas Kahur on ametis alates 16. novembrist 2009 ning resideerib Madridis.

Andorra esimene suursaadik Eestis Jaume Gaytán Sansa resideeris Lissabonis ning oli ametis 2008 – 2009. Hetkeseisuga Andorra Eestisse suursaadikut määranud ei ole.

Kõrgema tasemega visiite ei ole Andorrasse ega vastupidi seni aset leidnud.Eestlaste jaoks on Andorra üks talveturismi sihtmaid.

Edukalt tähistati Andorras Eesti Vabariiigi 90. aastapäeva. 1. märtsil 2008 andis Andorra suurimas kontserdisaalis, Rahvusauditooriumis, kontserdi ETV tütarlastekoor Aarne Saluveeri juhatusel. Kontserdile järgnenud vastuvõtul osalesid Andorra valitsuse- ja parlamendiliikmed ning äri- ja kultuuriringkondade esindajad. Aastapäevaüritus sai ka üsna suure meediakajastuse.

Majandussuhted Eesti ja Andorra vahel on minimaalsed. Andorra majanduse struktuurist ja osalt ka väiksusest tulenevalt on Eesti ettevõtete huvi seni praktiliselt puudunud. Vastavalt Eesti Statistikaameti andmetele pole kaubavahetust Eesti ja Andorra vahel toimunud. Investeeringuid Andorrast Eestisse on Eesti Panga andmetel seisuga 31.12.2011 olnud 752 000 EUR (põllumajandus, ehitus, hulgi- ja jaekaubandus). Vastupidises suunas investeeringud puuduvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles