Cincinnati Bengals: oranž, must ja valge, tiiger Who Dey ning superkõva kaitse

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bengalsi koduväljak, Paul Browni staadion.
Bengalsi koduväljak, Paul Browni staadion. Foto: Cincinnati Bengals

Margus Hundist saab neljaks järgnevaks aastaks Cincinnati elanik ja Bengalsi mängija. Siinkohal Hundi uue töökoha lühitutvustus.

Klubi, värvid ja fännid

Ohio osariigis asuvas Cincinnatis, kus elab koos äärelinnaasukatega umbes kaks miljonit inimest, loodi 1966. aastal ameerika jalgpalli klubi Cincinnati Bengals, mis mängis American Football League’is. 1970. aastal, kui kaks liigat ühinesid, sai Bengalsist uue NFLi asutajaliige.

Meeskonna kodustaadion kannab klubi asutaja Paul Browni nime ja mahutab 65 535 pealtvaatajat. Väljak on kaetud kunstmuruga.

Bengalsi värvid on oranž, must ja valge ning annavad põhitoonid ka vormile: kodus mängitakse mustas, võõrsil valges, vajadusel kasutatakse oranži riietust.

Tiimi ametlik maskott on bengali tiiger nimega Who Dey. Nimi on tulnud fännide võitluslaulust: «Who dey, who dey, who dey think gonna beat dem Bengals? Nobody!»

Bengalsi tantsutüdrukute gruppi kutsutakse Ben-Gals ja fännide kommuuni Cincy Jungle.

Ajalugu: taas head ajad

Bengalsi hiilgeajad olid 1980ndatel, kui kahel korral – 1981 ja 1988 – pääseti finaali ehk Super Bowlile. Mõlemal korral tuli aga alla vanduda San Francisco 49ersile, 21:26 ja 16:20. 1990ndatel tabas Bengalsit mõõnaperiood: 14 hooaega järjest ei suudetud koguda võite rohkem kui kaotusi, mispeale klubi omanik Mike Brown tunnistati ebaõigete otsuste tõttu USA kõige kehvemaks tiimijuhiks.

Tõus tuhast algas 2003. aastal, mil peatreeneriks palgati praegune juhendaja Marvin Lewis. Bengalsi ülesehitus võttis aega, kuid kahel viimasel hooajal on meeskond pääsenud play-off’i. Mõlemal korral on paraku esimeses ringis tulnud vastu võtta kaotus Houston Texansilt.

Bengalsi staarid

Bengalsi mängujuht Andy Dalton on kõigest 25 aastat vana ja peab veel arenema. Lisaks temale toetub rünnak ühele NFLi parimale püüdjale (wide receiver) A. J. Greenile, läbimurdjale (running back) BenJarvus Green-Ellisele ja tight end’ile Jermaine Greshamile.

Kaitse on Bengalsi võim ja vägi. Defensive tackle Geno Atkinsit peetakse oma positsiooni parimaks USAs, teda toetab võimas defensive end Michael Johnson. Bengalsi kaitsjad murdsid mullu vastaste mängujuhi maha 51 korda. Vaid kaks tiimi suutis enamat. Ka teised kaitse statistilised näitajad on NFLi tipus. Seega on Hundil raske platsile pääseda, kuid karm konkurents tegevat tugevaks ja eestlasel on, kellelt õppida.  

Divisjon: AFC North

Bengals kuulub American Football Conference’i Põhjadivisjoni (AFC North) koos Baltimore Ravensi, Pittsburgh Steelersi ja Cleveland Brownsiga.

NFLis on divisjonikaaslased kõige olulisemad vastased, sest nendega mängitakse igal hooajal kodus ja võõrsil ning play-off’i pääsevad igast konverentsist vaid nelja divisjoni võitjad, lisaks ülejäänutest kaks parima võiduprotsendiga meeskonda. Võrdse protsendi korral arvestatakse esmajärjekorras divisjonisiseseid võite-kaotusi.

Praegu on Browns (mullu 5 võitu, 11 kaotust) autsaider, kuid ülejäänud kolmik üsna võrdne: Ravens 10-6, Bengals 10-6, Steelers 8-8.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles