Apartheidivastased nõuavad Iisraelis peetava jalgpalli EMi mujale viimist

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Desmond Tutu.
Desmond Tutu. Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika apartheidivastase liikumise vedajad eesotsas Desmond Tutuga saatsid rahvusvahelisele jalgpalliliidule (UEFA) ametliku kirja, milles nõuavad Iisraeli planeeritud jalgpalli U21-vanuseklassi Euroopa meistrivõistluste viimist mõnda teise riiki.

Tegu pole esimese selleteemalise protestiga, kuid seni on UEFA kõik nõudmised tagasi lükanud. Tutu ja tema mõttekaaslaste kiri avaldati ajalehes Guardian ning sellele on teiste seas alla kirjutanud näiteks Mali koondise endine ründaja Frederic Kanoute. Iisraelile pannakse süüks Palestiina sportlaste ahistavat kohtlemist.

UEFA peasekretär Gianni Infantino teatas aga hiljuti alaliidu kongressil kõneldes, et 5. kuni 18. juunini toimuvat turniiri pole plaaniski teise riiki üle viia. «UEFA ja Iisraeli Jalgpalli Liit vastutavad ainult jalgpalli eest. Kumbagi ei saa panna vastutama valitsuse poliitika eest,» lausus Infantino. «Meil pole plaanis turniiri toimumispaika muuta – seda korraldab igati seaduslikult üks UEFA liikmesriikidest.» Samal kongressil leidis aset ka vahejuhtum, kus Palestiinat pooldavad meeleavaldajad murdsid banketisaali, kuid turvatöötajad pidasid nad kiirelt kinni.

Palestiinlased väidavad, et Iisraeli võimud piiravad nende sportlaste liikumist islamistliku Hamasi rühmitus kontrolli all oleva Gaza sektori ja Iisraelile kuuluva läänekalda vahel. Iisrael tunnistab seda, kuid viitab julgeolekunõuetele ja märgib, et on sportlaste liikumispiiranguid viimasel ajal hoopis leevendanud.

UEFA võttis läinud nädalal vastu otsuse, et edaspidi jagatakse jalgpalliväljakul esineva rassismi eest varasemast palju karmimalt. Kirja autorite meelest peaks samu meetmeid kohaldama ka Iisraeli puhul. «Meid šokeerib, et organisatsioon, mis võttis äsja vastu uued karmid reeglid rassisimi vastu võitlemisel, näitab üles täielikku ükskõiksust Palestiina sportlastele osaks saanud diskrimineerimise puhul,» seisab kirjas.

Kaplinna anglikaani kunagine peapiiskop Tutu, kes on tänaseks 81-aastane, võitis 1984. aastal valgete vähemuse vastase rõhumise vastu välja astumise eest Nobeli rahupreemia. Ta mängis võtmerolli apartheidi lõppemises ning on seejärel aktiivselt tegelenud Lõuna-Aafrika ühiskonna ülesehitamisega.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles