Kired neljapaadi ümber: Endrekson ja Jämsä pole juhatuse otsusega rahul

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu Londoni olümpial osalenud neljapaadist lükati Andrei Jämsä (paremal) välja.
Mullu Londoni olümpial osalenud neljapaadist lükati Andrei Jämsä (paremal) välja. Foto: Liis Treimann

Eelmisel nädalavahetusel Sevillas toimunud sõudmise EMil jäi A-finaali uks kõigile Eesti paatkondadele suletuks. Selle fiasko tõttu otsustas sõudeliit mehed paatides ümber tõsta ja teha panuse taas neljapaadile. Tõsi, võrreldes mulluse olümpiahooajaga on selles seltskonnas üks muudatus: Andrei Jämsä asemel kuulub nelikusse nooruke Kaur Kuslap. Peale tema peaksid paati istuma Kaspar Taimsoo, Allar Raja ja Tõnu Endrekson.

«Eelmine hooaeg oli päris hea, aga mitte päris olümpiamedali vääriline,» tunnistas just sellise paatkonna idee välja käinud Taimsoo. «Minu arust ei pidanud paika need jutud, et me ei saanud piisavalt koos harjutada. Sõitsime koos palju, aga tulemus ei olnud see. Usun, et nüüd oleme leidnud viisi, kuidas edasi minna.»

Eilse otsuse põhjal peaks neljapaat asuma treenima Matti Killingu käe all. Samas on teada, et Endrekson ja samamoodi kui EMilgi neljapaadist välja jäetud Jämsä harjutavad hoopis Tatjana Jaansoni juhendamisel. Nende kahe mehe jaoks pole ise juhatuse liikmete hulka kuuluva Taimsoo idee kaugeltki vastuvõetav. Eelkõige puudutab see Jämsä kõrvalejätmist.

«Täiesti nahaalne käitumine. Kui ma Hispaanias käinud neljapaadist väljajäämisesse suhtusin veel neutraalselt, siis praegune teguviis on ikka äärmiselt nahaalne,» oli Jämsä sõudeliidu otsust kuuldes nördinud. «Peaks vist otsustajatele katsevõistluste tulemusi näitama, sest võib-olla nad unustasid ära, et ma olin kolmas. Ma ei tea, millistel põhimõtetel seal paate valitakse, aga sportlikud alused need ei ole. See muidugi ei ole juhatusel esimene kord sportlasi ninapidi vedada, aga pidasin sealseid inimesi siiski targemaks.»

Tõnu Endrekson: «Ütlesin sõudeliidule juba varem, et kui teha neljane, siis ainult sama koosseisuga, nagu olime Londoni olümpial. Kui sõudeliit mind ei kuula, siis soolaku sisse oma neljapaat!»

Endrekson aga tunnistas, et pole üldse kindel, kas ta tahab juhatuse koostatud seltskonnaga ühte alusesse istuda. «Ütlesin sõudeliidule juba varem, et kui teha neljane, siis ainult sama koosseisuga, nagu olime Londoni olümpial. Kui sõudeliit mind ei kuula, siis soolaku sisse oma neljapaat!» lausus ta. «Minu jaoks ei ole argument, et mees on liiga kehv. Kui treener ei suuda meest paati sobitada, on see treeneri, mitte sõudja süü. Kummaline, et kaks korda tiitlivõistlustelt medalit tuues on Jämsä sobinud, aga enam mitte. Kui nad nii otsustaksid, võivad nad metsa kerida.»

Sõudeliidu peasekretäri Jaan Tultsi sõnul andis EMil Eestit esindanud noorematest sõudjatest koostatud neljapaat hea ülevaate meie sõudespordi olukorrast, kuid meestel olevat ressurssi rohkemaks. «Neljapaat on kõige perspektiivikam. Kui nad omavahel ei klapi, saame enne MMi paatkonda veel muuta,» jättis Tults augustis toimuvate maailmameistrivõistluste eel otsad lahtiseks.

Esialgsete plaanide järgi pidi uus neljapaat kontrollima esimest korda vormi juuli keskel Luzernis toimuval MK-sarja kolmandal etapil. Samas pidid võistlema ka Kaisa Paju­salu ja juhatuse otsusel ühepaati pandud Jämsä. Jaanipäeva paiku peetaval MK-sarja teisel etapil ei lähe starti ühtegi eestlast.

«Samal ajal treenime, loodame käia kodustel võistlustel ja naaberriikides ehk ka. Samuti ei ole finantsolukord kõige kindlam,» selgitas Taimsoo. Luzernis püstitati aga neljapaadi eesmärgiks pääs kuue hulka, ühepaatidelt oodatakse kohta esikaheksas.

Neljapaadist väljajäämise tõttu pettunud Jämsä on valmis alternatiivina siiski ühepaadil võistlema. «Luzernis peaksin olema juba heas vormis ja kaheksa hulka jõudmine oleks reaalne. Mulle ühepaat meeldib ja kindlasti tahan võistelda, kuigi medalit ma ilmselt ei võida,» nentis Jämsä. «Kui sõudeliidu otsus jääb paika, pean treeneriga nõu. Probleemiks võib osutuda see, et mu paat on ülivana ja aeglane.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles