Karmi kukkumise üle elanud Eesti naisrattur: lohisesin mitukümmend meetrit

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisi Rist
Liisi Rist Foto: Eesti Jalgratturite Liit

Jalgrattur Liisi Rist sõidab Hispaanias Baskimaal oma esimest UCI 2.1 kategooria velotuuri, kus elas üle ka karmi kukkumise.

«Tuuri teise etapi 40ndal kilomeetril algas 3. kategooria tõus - pikkus umbes 6-7 km ja keskmiselt 5%. Enesetunne oli palju parem kui eile, lisaks alustasin tõusu päris pundi eest ja vaatamata sellele, et vahepeal kohti kaotasin, suutsin need tõusu lõpuosas tagasi sõita. Seega jõudsin üle mäe koos liidritega!» kirjutab Rist oma blogis.

«Nüüd oli taas hakanud vihma sadama ja see, mis edasi toimus, jääb mulle veel kauaks meelde. Jõudsin tõusu tippu ja nägin liidreid ees laskumas, ent paljud tüdrukud pidurdasid ja jätsid vahesid sisse. Paar ratturit möödusid omakorda minust ja haakisin end neile saba peale, et kiiremini esimestele kandadele jõuda. Ise mõtlesin, et miks nad juba laskumist pelgavad, tee ei saa veel nii märg olla ju. Järgmises kurvis oli keegi Dolmans-Boels'ist mu ees naksti pikali. Ma jõudsin sellele vaevu reageerida - tõstsin sõrmed pidurilinkidele ja kui neid vaevu vajutanud olin, pani ratas minu istumise alt plehku. Lendasin 56 km/h sõidukiiruselt asfaldile ja lohisesin mitukümmend meetrit, samal ajal mõeldes, millal ma ükskord seisma jään. Ma olin veidi segaduses. Olen enne ka märjal asfaldil sõitnud ja enda arust ei teinud midagi valesti, kuidas ma siis niimoodi lohiseda sain?» kirjutab rattur.

«Kui (lõpuks) pidama jäin, tõusin kohe püsti, hüppasin ratta selga ja andsin tuld. Seejärel vaatasin, et parempoolne pidurilink on päris viltu, kuid mul ei olnud aega seda otseks väänata. Järgmises kurvis oli minu julgus kadunud. Pidurdasin igas kurvis hoo nii maha kui sain. Ja ma ei olnud ainuke. Minu ees olnud klubikaaslane Pitel sõitis kurve üks jalg lahti. Igas kurvis oli vähemalt 2-3 ohvrit. Hiljem lugesin Twitterist, et terve laskumine oli kaetud õliga, mis oli tee niivõrd libedaks muutnud. Selgus, et korraldajad olid tiimide esindajaid selle eest ka hoiatanud, ent mingil kummalisel põhjusel see info meieni ei jõudnud. Meie spordidirektor ütles hiljem, et ligi 50 ratturit olid sellel laskumisel kukkunud.»

Sõidu lõpetas eestlanna 43. kohaga, üldarvestuses on Rist 45.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles